Tudta-e?
Egy mobiltelefon 7-szer szennyezettebb felület, mint egy utcai korlát, de csak 2-szer több baktérium van rajta, mint egy billentyűzeten.

52. szám - 2008. augusztus 18.

Mátyás király és a reneszánsz

IX. Kincses Tarisznya diáktábor

Az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskolában augusztus 11-15-e között tartották meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének Kincses Tarisznya elnevezésű hagyományőrző általános iskolai diáktáborát.
MUHI Béla

Ötvenhárom tanuló hasznos szünidei programja

Az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskolában augusztus 11-15-e között tartották meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének Kincses Tarisznya elnevezésű hagyományőrző általános iskolai diáktáborát. Muhi Horváth Gabriella szervező ötlete volt, hogy az idei összejövetel központi témája Mátyás király és a reneszánsz legyen. Ezzel a rendezvénnyel kívántak a szervezők hozzájárulni a Reneszánsz Év - 2008 programsorozathoz, melynek történelmi hátterében az áll, hogy 550 évvel ezelőtt lépett a trónra Hunyadi Mátyás. A diákok ismeretterjesztő jellegű és játékos foglalkozások keretében ismerkedtek meg a legendás Mátyás királlyal, valamint az Európa újkori történelmének hajnalán megjelent reneszánsszal, mely tudományos forradalmat, művészeti átalakulást, általában kulturális megújulást hozott, és ebben a magyar királyi udvarnak is szerepe volt.


Kollár Mária, Dulka Andor és Muhi Horváth Gabriella

Dulka Andor történész a reneszánszról és Mátyás király történelmi szerepéről tartott előadást. Muhi Béla fizikus négy előadás és gyakorlati munka keretében bemutatta a reneszánsz kori tudományt, Kopernikusz, Kepler, Galilei, Leonardo da Vinci szerepét, a könyvnyomtatás megjelenését, a korabeli csillagászatot, kémiát és alkímiát. A reneszánsz korban jutott el Európába az iránytű, ennek kapcsán ismerkedés és kísérletek voltak különleges mágnesekkel. Korabeli számelméletről, geometriai érdekességekről is szó volt, az elektromosság megjelenésének témájára csapvíz elektrolízise, a jód kiválása konyhasó oldatából, kékkőoldat elektrolízise, vasszögek bevonása rézzel. Az egykori szappangyártás kapcsán szó volt a víz felületi feszültségéről, glicerin és mosogatószer felhasználásával óriási szappanbuborékok létrehozása és tanulmányozása.
Szappanbuborékok tanulmányozása

Madzagtelefon készítése, kipróbálása és más kísérletek. Lukács Fodor Valéria kézműves foglalkozást, nemezelés vezetett. Muhi Horváth Gabriella magyartanárnő foglalkozásának keretében Mátyás király mondákat dramatizáltak a diákok. Kolléganője, Kollár Mária először Heltai Gáspár fabuláiról beszélt, egyes állatmeséket dramatizáltak is a gyerekek. Később Korok és stílusok – a reneszánsz kor stílusjegyei című előadása kertében színes reprodukciók alapján a gyerekek megpróbálták felismerni az egyes képzőművészeti stílusokat. Szabó Gabriella reneszánsz kori dallamokat mutatta be, majd éneklés következett. Ács József biológus Klímaváltozások a történelem folyamán és környezetvédelem címmel tartott előadást.


Nemezelés

Ricz Kasziba Beáta és Ricz Róbert szinte állandóan a gyerekekkel volt. Kincses tarisznyájuk tele volt játékos ötletekkel, szerepük ugyanis a játékos foglalkozások lebonyolítása volt, mint pl. ismerkedő játékok, csapatok kialakítása, címer, zászló, tarsoly készítése, humoros vers írása és előadása Mátyás királyról, reneszánsz-frizura verseny, műveltségi vetélkedő, táncos játékok, ügyességi játékok, egy Mátyás királyról szóló mese alapján készült falujáték stb.


Mátyás király követői

A tábor résztvevői két kiránduláson voltak. Koraesti sétát tettek a Péterváradi várban, megcsodálták a régi korok emlékeit, és gyönyörködtek a kivilágított nagyváros panorámájában. Második kirándulásuk autóbusszal a Fruška gora hegyre vezetett. Voltak Stražilovon, majd Maradékon meglátogattak egy tájházat.


Látogatás a maradéki tájházba

Ötvenhárom diák vett részt a programban. Ezek közül harminchárom Temerinből, Tiszakálmánfalváról, Doroszlóról és Óbecséről érkezett vidéki diákot az Apáczai Diákotthonban szállásoltak el. Munkafüzeteket az újvidéki VERZAL Nyomda tulajdonosa, Grnya László ajándékozott. Napi háromszori étkezés volt biztosítva. A táborban a részvétel díjmentes volt.

Nagy Margit, a VMPE elnöke köszönetet mondott a diáktábor támogatóinak: a Tartományi Jogalkotási és Nemzeti Kisebbségi Titkárságnak, a Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárságnak, a Szekeres László Alapítványnak és a magyarországi Oktatási Minisztériumnak.

Csoportkép Újvidék belvárosában

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor