Tudta-e?
A madarak a tájékozódáshoz az égitesteket is felhasználják, szemük időbeli felbontóképessége lekörözi az emberét, számukra egy mozifilm inkább csak állóképek egymásutánjának tűnhet.

62. szám - 2008. október 27.

Mondák

Nagy emberek..kis érdekességek...

Thomas Alva Edisont szülei nem íratták mindjárt iskolába, mert skarlátos lett, és csak kétévi késéssel iratkozott be, mint "túlkoros".

1
Nem érezte jól magát osztálytársai között, akik sokat csúfolták. A feltűnően nagy fejű gyermeket tanítója sem szerette. A tanító és az iskolát meglátogató tanügyi szakférfiú (tanfelügyelő) "zavaros fejűnek" minősítette.

Így történt azután, hogy három hónap múlva a fiú azzal ment haza, hogy az iskolából elege van.

Ezután Edison tanítása teljesen édesanyjára maradt. Sokat beszélgettek, s hamarosan megtanult olvasni és írni. Szenvedélyesen bújta a könyveket. Még nem volt 12 éves, de már elolvasta Edward Gibbonnak „ A római birodalom búkásának története” című, több kötetes művét, vagy Richard Green Parcer „Természeti és kísérleti filozófia” című könyvét.

A könyven számos, házilag elkészíthető kísérlet leírását találta meg. E kísérletek keltették fel figyelmét a fizikai és kémiai jelenségek megfigyelése iránt.

Otthon kémiai "laboratóriumot" rendezett be, amit anyja fejcsóválva szemlélt, de különböző befőttesüvegekkel hozzájárult a "laborfelszereléshez". Ha zsebpénzhez jutott, édesség helyett drótot, szeget, vegyszereket vásárolt. Sokszor elmesélte egy mulatságos kísérletét. Olvasta, hogy az állati szőr dörzsölve elektromos lesz. Fogott tehát 2 macskát, farkukra drótot kötött, és az egyiket dörzsölni kezdte, remélve, hogy a drótban villanyáram indul meg. A kísérlet "eredményeként" jó néhány karmolást kapott.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor