Tudta-e?
Egy Ellen Church nevű fiatal hölgy meggyőzte a Boeing Air Transport embereit, hogy ápolói végzettsége és repülés iránti szeretete alkalmassá teszi őt arra, hogy az utasoknak segítsen vészhelyzetek esetén. Így aztán 1930-ban ő lett az első stewardess.

90. szám - 2011. november 01.

Felhívás

XIII. Fizika-kémia tehetséggondozó diáktábor

A GENIUS mozgalom keretében a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában 2012. január 11-től tizenharmadik alkalommal rendezik meg az általános iskolai tehetséggondozó diáktábort fizikából és kémiából
MUHI Béla

A téli szünidőben 2012. január 11-től három napon keresztül hallgatnak szakelőadásokat, kísérleteznek, fejtörő játékokban vesznek részt a kiválasztott általános iskolás tehetséges tanulók. A csapat összeállításában a szervezők kikérik a szaktanárok javaslatait. A diáktábor társszervezője és vendéglátó a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola. Helyi szervező Hatala Zoltán, főszervező Muhi Béla. A szaktanárok diákjaikat az iskolában vagy a főszervezőnél (tel. 064 266-00-51) jelenthetik be.

A tehetséggondozó diáktábor célja, hogy az általános iskolás tanulók a kötelező iskolai tananyagot kibővítve és kiegészítve új fogalmakkal ismerkedjenek meg, kísérletezzenek, a gyakorlatban is lássanak tanulságos természeti jelenségeket, illetve műszaki-technikai megoldásokat az elméleti tudás gyakorlati alkalmazása terén. Nevelési cél a közösségi programok és a csoportmunka gyakorlása, kísérletezéskor a fegyelmezett viselkedés elsajátítása, a megfigyelési szempontok betartása, az elvárások hiánytalan és felelősséges teljesítése, az önálló gyakorlatok során a megfelelő készségek fejlesztése. A lényeglátás, a helyes következtetések levonása, a tanulság megfogalmazása kiemelt célja a diáktábornak.

Terv szerint fizikából és kémiából számítógépes animációval kísért szakelőadások lesznek, továbbá kísérleteket is láthatnak a diákok, illetve maguk is kísérleteznek. Elmélyítik ismereteiket az anyagok fizikai és kémiai tulajdonságaival kapcsolatban. Csillagászati jellegű előadásra is sor kerül, a tanulók megismerkedhetnek az égbolt legérdekesebb objektumaival. Ezúttal is szó lesz néhány tudománytörténeti témáról, híres tudósokról és jelentős találmányokról beszélnek majd az előadók. Most sem marad el a népszerű játékos természettudományos vetélkedő, mely összefoglalja a látottakat és hallottakat, illetve próbára teszi a diákok tudását és leleményességét a fizika, a kémia és a rokontudományok terén.

Mindegyik résztvevő elismervényt kap arról, hogy részt vett a tehetséggondozó tábor munkájában, és ajándékok is lesznek. A táborban a részvétel díjmentes, élelemről a szervezők gondoskodnak.

Képes beszámolók a korábbi fizika-kémia tehetséggondozó táborokról itt:
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1124950542
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1570735792
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1314615219

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor