Tudta-e?
...hogy az emberi testben keringő vér körülbelül egy perc alatt tesz meg egy teljes kört?

36. szám - 2008. április 28.

Versenyfelhívás

VI. GENIUS konferencia és diákverseny

A tehetséges diákok részére a vajdasági szintű VI. GENIUS konferencia és verseny 2008. május 10-én 10 órakor kerül megrendezésre az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban (Njegoš utca 22). Tájékoztató a rendezvénnyel kapcsolatban.
MUHI Béla

A diákok olyan szakmunkákkal, eszközökkel jelentkezhetnek, amelyekkel bemutatják kutatásaik, alkotó jellegű munkáik eredményeit. A kitöltött regisztrációs lapot 2008. május 1-ig kell elektronikus formában beküldeni a következő címre: mbb_ns@neobee.net
Regiszrációs lap
A szakmunkák beérkezésének végső határideje 2008. május 5.
Postacím: Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, GENIUS, 21000 Novi Sad, Ćirpanova 54.
További információk a főszervezőnél kaphatók: Muhi Béla, tel. 064-266-00-51 és 021-527-424.
A diákok két kategóriában szerepelnek: I. az általános iskolás korosztály és II. a középiskolás korosztály. Bejelentkezéskor legalább 4-5 oldalas szakdolgozatot kell beküldeni két példányban A-4 formátumban, amely tartalmazza a legfontosabb adatokat (lásd a regisztrációs lapot) és a feldolgozott téma részletes leírását, a szemléltető ábrákat stb. Mellékelni kell ugyanezt egy CD-n is. A diákok a versenyen szóban, lehetőleg számítógépes prezentáció kíséretében (vagy poszter segítségével) mutatják be a munkájukat. Továbbá lehetőség szerint a szakmunkájukkal kapcsolatos tárgyi eszközöket is bemutatják (kísérleti és demonstrációs eszközök, szerkezetek, kérdőívek stb.)

A természettudományos és humán jellegű szakmunkák mellett fényképek, modellek és makettek is számításba jöhetnek. A fotográfia témakörben három kategória van meghirdetve: természetfotózás, dokumentációs jellegű fotók és fotografika (pl. számítógéppel manipulált fotók). Tanulónként legalább 3 fényképet kell beküldeni (levelezőlap méretben, és lehetőség szerint elektronikus formában is) rövid szöveges leírás kíséretében. Mindegyik kép hátuljára rá kell írni a tanuló nevét és a képpel kapcsolatos tudnivalókat (kategória, a kép címe stb.) A fotográfia témakörben kiállítást szerveznek, a tanulóknak nem kell előadást tartaniuk.

Május 10-én a vendéglátó iskolában 9 órától várják a diákokat és a vendégeket. Először a regisztrációra kerül sor: a tanulók jelentkeznek a szervezőknél és megkapják a szekcióbeosztásukat és az utasításokat a versennyel kapcsolatban. Megkeresik azt a termet, ahol a prezentációjukra kerül majd sor. A számítógépbe beolvassák a magukkal hozott prezentációs anyagot. 10 órakor a gimnázium ünnepi termében lesz a megnyitó, majd szekciók szerint a diákok elvonulnak a kijelölt tantermekbe. A zsűri, vagyis a bíráló bizottság bemutatkozása után mindegyik tanulónak 10 perc áll a rendelkezésére, hogy megtartsa az előadását. Röviden bemutatja kutatási témáját és az elért eredményeket. Ezután válaszol a feltett kérdésekre.

Mindegyik tanuló és felkészítő tanár oklevélben és könyvjutalomban részesül.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor