Tudta-e?
Az első technológiai cég, amely a kaliforniai Szilikon-völgyben telepedett le, a Hewlett-Packard volt, 1938-ban. A Stanford Egyetem két mérnöke, Bill Hewlett és Dave Packard egy garázsban indították cégüket, 1538 dollár tőkével. Az első termékük egy hanggenerátor volt, amit a Walt Disney Studios vett meg, a "Fantasia" című film effektusaihoz.

100. szám - 2012. november 01.

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny beszámolója

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyére 2012. okt. 26-án összesen 29 középiskola 35 csapata jelent meg Magyarországról, továbbá Temesvárról, illetve Újvidékről és Zentáról.
MUHI Béla

Szent-Györgyi Albert éppen 80 évvel ezelőtt jelentette be, hogy megtalálta a C-vitamint, és munkásságáért 1937-ben, tehát 75 évvel ezelőtt orvosi és élettani Nobel-díjjal tüntették ki.
Egykori kutatóját, oktatóját, rektorát és a tudományt ünnepli az Szegedi Tudományegyetem: a 2012-es évet Szent-Györgyi emlékévnek szenteli, és a nagy tudós teljesítményét, egyéniségét állítja középpontba.

Az eseménysorozat egyik jelentős állomása volt a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny, melyre 2012. október 16-án került sor a Szegedi Tudományegyetemen.
Háromtagú középiskolai csapatok nevezhettek be. Először egy kreatív feladatot kaptak.
Szent-Györgyi Albert Psalmus Humanus című műve alapján, annak ihletésében a csapatoknak egy plakátot, posztert vagy egyéb műalkotást kellett elkészíteniük, melyet magukkal vittek a versenyre. A benyújtott alkotásokat a szervezők rendezték „kiállítássá” az SZTE TIK épületében (Szeged, Ady tér 10.) A kreatív feladat megoldását a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrije külön kategóriában értékelte.

A versenyzők felkészülését az SZTE ajánlott irodalomjegyzékkel, a www.u-szeged.hu/szentgyorgyi honlapon elérhető szakirodalommal, hasznos dokumentumokkal segítette.

A SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének különlegessége, hogy a Nobel-díjas tudós életművének tudománytörténeti feldolgozása mellett a kutató munkájához és a C-vitaminhoz kapcsolható tantárgyak – biológia, kémia, fizika – tanulmányi versenyének ötvözete volt.
A SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.)
Kongresszusi termében 2012. október 26-án 10 órakor volt az ünnepélyes megnyitó. Köszöntőt Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora mondott.


Sajtótájékoztató, az asztalnál jellegzetes fehér bajuszával Szabó Gábor rektor

A verseny első fordulója a SZTE ÁOK Orvosi Informatikai Intézetének (Szeged, Korányi fasor 9.) számítógépes termében volt. A csapatok 40 szakmai jellegű kérdésre válaszoltak.
A teszt eredményei alapján 6 csapat jutott be a délutáni szóbeli döntőre.
Ebéd után a csapatok ötféle program keretében ismerkedhettek meg SZTE munkájával. A következő alternatív programokra lehetett bejelentkezni:
„Találkoztam a professzorral”: beszélgetés az SZTE orvosképzéséről – SZTE Általános Orvostudományi Kar Nagy Oktatási Épület (Szeged, Dóm tér 13.).
„Találkoztam a professzorral”: beszélgetés az SZTE gyógyszerészképzéséről – SZTE Gyógyszerésztudományi Kar kari épülete (Szeged, Zrínyi u. 9.).
„Laborok titkai”: kémiai kísérlet bemutató – SZTE Természettudományi és Informatikai Kar (Szeged, Dóm tér 7.)

„Bevezetés a bioarcheológiai kutatásokba”: biológiai antropológiai és paleopatológiai bemutató, képek, hangok, embercsontok segítségével – SZTE TTIK Embertani Tanszék (Szeged, Egyetem u. 2.)
„Könyvtári kalandozások”: az SZTE Klebelsberg Könyvtár bemutatása – SZTE TIK (Szeged, Ady tér 10.).
Többször is elhangzott, a SZTE fontosnak tartja, hogy minél több középiskolával és diákkal szoros munkakapcsolatban segítse a továbbtanulást.

A kreatív feladat – Szent-Györgyi Albert Psalmus Humanus című műve alapján készített műalkotás – megoldásáért járó Különdíjat a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum csapata – Oláh Tamás, Püsök Csaba, Pintér Jenő, felkészítő tanáruk: Tóth Kinga – nyerte.
A szóbeli döntőre az egyetem kongresszusi termében került sor.

A verseny szóbeli döntője a tévékamerák és a nagyszámú auditórium előtt

A verseny I. helyezettje: a debreceni Tóth Árpád Gimnázium csapata, azaz Kolostyák Zsuzsanna, Árva Hédi, Kovács Dániel, felkészítő tanáruk: Gőz József. Az ösztöndíjjal együtt járó Cambridge-i utazás volt a fődíj, a ráadás: az iskola szaktanára a citrátkörről, vagyis a Szent-Györgyi – Krebs ciklusról előadást tarthat a másodéves orvostanhallgatóknak a Szegedi Tudományegyetemen.
A verseny II. helyezettje a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium – Gál Béla tanár úr irányításával felkészülő – csapata: Fejes Roland, Maróti Gábor, Zsiros Ádám.
A III. helyezett a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium csapata: Duma Lilla, Nyárfádi Gabriella, Szabados Márk felkészülését tanáruk, Kovács Miklós segítette.

A Vajdaságból érkezett újvidéki és zentai csapatok jól szerepeltek, a rendkívül erős mezőnyben a középosztályban végeztek. Annak ellenére, hogy nem jutottak be a döntőbe, mindannyian nagyon hasznosnak és tanulságosnak tartják a versenyt, a felkészülés során sokat foglalkoztak a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert munkásságával és a molekuláris biológiával, amire a tanórákon nem kerülhetett volna sor. Nagyszerű élmény volt számukra ez a versenynap, és mély benyomást tett rájuk a Szegedi Tudományegyetem, az ott folyó oktatói és kutatói munka.

A népes újvidéki különítmény, vagyis három csapat és mentoruk: Hajdú Sára, Erdős Ágnes, Patarica Ildikó, Burány Boglárka, Faggyas Emma, Ribár Anna, Gyuráki László, Bálizs Anita, Harangozó Dániel és Muhi Béla tanár

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny előkészületeiről, a versenynapról szóló részletes tudósítás – gazdag képgalériával, videós összefoglalóval – megtekinthető a Szegedi Tudományegyetem honlapján:
http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-oktober/debreceni-diadal-szent
A versenynapról szóló filmes összefoglaló megtekinthető itt is: http://www.youtube.com/watch?v=I1hcTHuF4ls&feature=player_embedded

A vajdasági versenyzőket felkészítő pedagógusok: Máriás Ildikó, Rózsa Sípos Mónika és Szórád Endre GENIUS Arany Mentor Díjas pedagógusok, Muhi Béla Aranykatedra Díjas tanár, a GENIUS tehetséggondozó mozgalom elnöke, valamint Kosik Krisztina zentai tanuló
 

 

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor