Tudta-e?
...hogy a csontok felépítésén túl a kalciumnak szerepe van az izmok összehúzódásában, a véralvadásban, valamint a vérnyomás szabályozásában is?

91. szám - 2011. december 01.

Konferencia

Vajdasági regionális TUDOK

A Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK) célja a tehetségnevelés, a tehetséggondozás serkentése, a kutató diákok számára érvényesülési lehetőség biztosítása.
MUHI Béla

A Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK) vajdasági regionális döntőjét 2011. november 26-án 9 órai kezdettel rendezték meg Adán a Műszaki Iskolában. Helyi szervező Pecze Rózsa tanárnő volt. A vajdasági TUDOK konferenciák szervezője és koordinátora Muhi Béla. A vendéglátó iskola mellett a konferencia szervezői a budapesti székhelyű Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete.

A konferencián hagyományosan saját, kizárólag tudományos kutatásról szóló anyaggal lehetett indulni, témamegkötés nélkül. Azok a diákok jelentkezhettek, akik az érettségi bizonyítványt 2011-ben szerezték meg, vagy 2011 után érettségiznek majd, alsó korhatár nem volt. Minden diák egy előadással indulhatott, az előadásoknak maximum 2 szerzője lehetett. A vajdasági regionális konferenciára a diákok a www.kutdiak.hu honlapon elérhető regisztrációs oldalon jelentkezhettek be október 15-ig. Jelentkezéskor a diákok munkájuk rövid összefoglalóját is feltöltötték, a formai követelmények és egyéb fontos információk szintén ezen a honlapon voltak találhatók. A diákoknak (vagy iskolájuknak) 3000 forintnak megfelelő összeget, nálunk 1000 dinárt kellett befizetni nevezési díj címén. Az adott szekcióba besorolt előadás ismertetésére 10 perc állt rendelkezésre, melyet 5 perc vita követett (a szakbizottság és a nézők kérdéseire kellett válaszolni).

Az előadások megtartásához a szervező iskola megfelelő feltételeket biztosított (számítógép, projektor stb.) Ezúttal 129 diák 94 előadással szerepelt összesen 11 szekcióban. Teljesítményüket 33 tagú szakbizottság értékelte. A konferencia legjobb előadásait bemutató diákok (a résztvevők kb. 25%-a) 2012 tavaszán részt vehetnek a magyarországi országos döntőn, amelyet ezúttal a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikumban rendeznek meg.

A TUDOK célja a tehetségnevelelés, a tehetséggondozás serkentése, a kutató diákok számára érvényesülési lehetőség biztosítása. A tanácskozás megnyitó ünnepségére 2011. november 26-án, szombaton 9 órakor került sor az adai színházteremben. A házigazda Műszaki Iskola nevében Miklós Nándor igazgató köszöntötte az egybegyűlteket, majd megnyitotta a rendezvényt. A Kutató Diákok Országos Szövetségének képviseletében Szeifert Viktória alelnök szólt a kutató diákokhoz és méltatta rendezvény fontosságát. A Vajdasági Magyar Nemzeti Tanács képviseletében dr. Sarnyai Zoltán, a közoktatási bizottság alelnöke beszédében elmondta: a délvidéki magyarok megmaradásának záloga a képzettség és az alkalmazható tudás megszerzése, a TUDOK pedig ezt a szerepet vállalta fel, az MNT ezért is támogatja a konferenciát.


Szeifert Viktória, a Kutató Diákok Országos Szövetségének alelnöke

Muhi Béla, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének alelnöke, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagja, a GENIUS tehetséggondozó mozgalom elnöke, a TUDOK vajdasági koordinátora köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy a tehetségek jelentik az emberi társadalomban a legnagyobb értéket, ezért értük mindent meg kell tenni. Bejelentette azt is, hogy 2012-ben a TUDOK vajdasági regionális konferenciáját a topolyai gimnáziumban rendezik meg, helyi szervező Mengyán Pletikoszity Ildikó tanárnő lesz. Végezetül Pecze Rózsa, a tanácskozás helyi szervezője köszöntötte a jelenlevőket. Ezután a 11 szekció szakbizottságának tagja kaptak rövid tájékoztatást, majd pontban 10 órakor megkezdődtek a kutató diákok prezentációi. A Kutató Diákok Országos Szövetségének bemutatkozása 14 órakor kezdődött, majd az eredményhirdetésre került sor.

Összesen 25 előadás, illetve 32 diák szakmai teljesítménye lett kiemelve, ezek meghívást kapnak a nemzetközi jellegű TUDOK konferenciára, melyet jövő év tavaszán Budapesten rendeznek meg. Mindegyik résztvevő emléklapot kapott, a legjobbak könyvjutalomban részesültek.


A TUDOK megnyitó ünnepségén készült csoportkép az adai Művelődési Házban


Mindegyik kutató diák emléklapot kapott és könyvjutalomban részesült
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor