Tudta-e?
...hogy a világ legrégebbi újságja Svédországban olvasható 1645 óta? A Krisztina királynő parancsára megjelent lap, a Post-och Inrikes Tidningar 2007. januárjától viszont már csak online kiadásban jelenik meg.

75. szám - 2010. január 1.

Felhívás - 2010. jan. 6-9.

Fizika-kémia tehetséggondozó diáktábor

A GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom keretében a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a téli szünidőben tizenegyedik alkalommal rendezi meg az általános iskolai tehetséggondozó diáktábort fizikából és kémiából.
MUHI Béla | a szerző cikkei

A téli szünidőben 2010. január 6-tól négy napon keresztül hallgatnak szakelőadásokat, kísérleteznek, szakmai látogatásokon vesznek részt a kiválasztott általános iskolás tehetséges tanulói. A mintegy 30 tagú csapat összeállításában kikérik a szaktanárok javaslatait. Vendéglátó iskola a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos Munkaegysége. Jelentkezni a főszervezőnél, Muhi Bélánál lehet (tel. 064 266-00-51).

A tehetséggondozó diáktábor célja, hogy az általános iskola 7-ik, 8-ik osztályos tanulói a kötelező iskolai tananyagot kibővítve és kiegészítve új fogalmakkal ismerkedjenek meg, kísérletezzenek, a gyakorlatban is lássanak természeti jelenségeket, illetve műszaki-technikai megoldásokat az elméleti tudás gyakorlati alkalmazása terén. Nevelési cél a közösségi programok és a csoportmunka gyakorlása, az üzemlátogatás során a fegyelmezett viselkedés elsajátítása, a megfigyelési szempontok betartása, az elvárások hiánytalan és felelősséges teljesítése, az önálló gyakorlatok során a megfelelő készségek fejlesztése. A lényeglátás, a helyes következtetések levonása, a tanulság megfogalmazása kiemelt célja a diáktábornak.

Terv szerint fizikából és kémiából számítógépes animációval kísért szakelőadások lesznek, továbbá kísérleteket is láthatnak a diákok, illetve maguk is végeznek majd vizsgálatokat az anyagok fizikai és kémiai tulajdonságaival kapcsolatban. Lesznek csillagászati témák is. Szó lesz tudománytörténeti témákról, híres tudósokról és jelentős találmányokról beszélnek majd az előadók.

A diákcsapat ellátogat a zentai városi víztisztító üzembe. Környezetvédelmi témákkal ismerkednek, megláthatják, hogy a gyakorlatban hogyan történik a szennyvizek tisztítása, mielőtt azokat a Tiszába engednék.

Ezúttal sem marad el a népszerű játékos természettudományos vetélkedő, mely összefoglalja a látottakat és hallottakat, illetve próbára teszi a diákok tudását és leleményességét a fizika, a kémia és a rokontudományok terén.

A negyedik napon, január 9-én szombaton a diáktábor részvevői megtekintik a Kovács Sztrikó Zoltánról elnevezett vajdasági szintű általános iskolai fizika-kémia versenyt.

Helyi szervező Csizofszki László, foglalkozásvezetők rajta kívül még Urbán Hodik Marianna, Édes Katalin, Szórád Endre és Muhi Béla.

Képes beszámoló a tavalyi táborról:
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1570735792
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor