Tudta-e?
... hogy a Duna neve "vizet", "folyót" jelent, és valószínűleg az óiráni "danu" (víz) szóból ered?

105. szám - 2013. június 01.

Közlemény

A legtehetségesebb magyar fiatal tudós jelöltek

A Magyar Innovációs Szövetség az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki június 10-én, az Akvárium Klubban.
Garay Tóth János

Az elismeréseket Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnökétől, ill. a verseny társszervezője, az EMMI nevében Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkártól vehették át a tehetséges fiatalok, akik az ösztöndíj mellett oklevelet és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak.

Az első díjasok közül Perez-Lopez Áron Ricardo (ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium) a vastagbélrák és a cukorbetegség lehetséges hálózatos gyógyszercélpontjain végzett vizsgálataim alapján megalkotott egy olyan új szűrőeljárást, amely hálózatos információ-terjesztő képességük alapján választja ki a kevés mellékhatással rendelkező gyógyszercélpontokat.

Hegyesi Donát Sándor (Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen) egy olyan pókerrobotot épített, amelynek célja a szórakoztatás, de e mellett a játékos még a saját taktikáján is csiszolhat.
Zsombori Balázs (Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola) pedig egy olyan új megoldásokat tartalmazó PictoVerb programot fejlesztett ki, amely a verbális kommunikációjukban akadályozott, ill. a nyelvi nehézségekkel küzdő embereknek nyújt segítséget, melynek technikai háttere a megfizethető, általánosan elterjedt Android operációs rendszerű táblagép vagy okostelefon.

Az Ifjúsági Versenyen II. Díjban részesült: Juhász Kristóf, kiemelt Dicséretben részesült:
Pósa Vivien, Mátéffy Kristóf, Lengyel Boglárka és Kormányos Gergő, a zwntai Bolyai
Tehetséggondozó Gimnázium diákjai.

Perez-Lopez Áron Ricardo, Hegyesi Donát Sándor és Zsombori Balázs részt vesz szeptember 17-22. között Prágában, az Európai Unió “Fiatal Tudósok Versenyén”, melyen 35 ország fiataljai versenyeznek az értékes pénz- (3500-7000 euró) és különdíjakért.

A tehetséges magyar fiatalok számos nemzetközi rendezvényen vehetnek még részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (INTEL ISEF), a Nobel-díj átadási ünnepségen, a London International Youth Science Forum-on, ill. a China Adolescent Science & Technology Innovation Contest c. versenyen.

További információ: Garay Tóth János, kommunikációs igazgató, tel.: 30/900-4850, e-mail: garaytoth@t-online.hu

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor