Tudta-e?
hogy a négyesikrek születésének valószínűsége 1:490.000!

75. szám - 2010. január 1.

Vetélkedő

Mit tudsz Torontál vármegyéről?

Honismereti vetélkedő a szórványban élő vajdasági általános iskolai tanulók számára Ürményházán 2009. november 28-án.

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Ürményházi Ifjúsági Klub közös szervezésben ez év október elején hirdette meg a Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű honismereti vetélkedőt, melyre nyolc csapat nevezett be a kitűzött határidőben. Az ürményházi általános iskolába 2009. november 28-ra meghirdetett vetélkedőn Székelykevéről, Magyarcsernyéről, Tamásfalváról, Muzslyáról, Tiszaszigetről és Ürményházáról megjelent csapatok sokrétű tudásukról tettek tanúbizonyságot.

A részvevőknek feladata ez volt: négyféle feladatalap kitöltése, a vármegye címerének kifestése, a vármegye térképmozaikjának összeállítása, valamint minden csapat saját szülőfaluja templomának színes ceruzarajza.

A vetélkedő anyagát Bíró Csaba szegedi történelemtanár állította össze. A csapatok teljesítményét dr. Zakar Péter történész által vezetett bírálóbizottság bírálta, amelynek tagja volt még Papp Patai Erzsébet muzslyai történelemtanár és Bíró Csaba történelemtanár-intézményvezető.

Idén a legjobb teljesítményt a Molnár Csongor, Szokola-Simon Brúnó, Szilágyi Adorján összetételű ürményházi csapat nyújtotta. Második helyezett a Bancsov Kornélia, Papp Adrianna és Horváth Gizella által képviselt székelykevei, míg harmadik a Váci Nándor, Takács Beáta és Törköly Dávid összetételű muzslyai csapat lett. A felkészítőik Dulka Andor, Szúnyogh István és Papp Patai Erzsébet.

A rendezvényre érkezőket tízóraival, üdítővel várták a szervezők. A jól végzett munka után az ürményházi 3+2 csárdában közösen elköltött ebéd alatt folytatódott a részvevők ismerkedése, eszmecseréje. Szó volt a vetélkedő arculatának további újításáról. Elhangzott, hogy az újszerű, konstruktív jellegű feladatok kidolgozása dinamikusabbá tenné a versenyt.

A vetélkedő igazolta létjogosultságát, mert évente egyszer, ez alkalommal kerül sor a részvevő iskolák magyar diákjainak találkozójára. Ezen kívül rendkívül fontos a múltunk ismeretének bővítése, annak hiteles ismerete.

Különös jelentőséggel bír mindez a szórványvidéken a kisebbségi sorsban élő magyarság számára. A megszerzett tudás hozzájárul nemzeti identitása megőrzéséhez, tartása és önbizalma épüléséhez is. Először vettek részt a néhai torontáli Ószentiván, most magyarországi tiszaszigeti Kazinczy Ferenc Általános Iskola tanulói ezen a vetélkedőnkön, amely így nemzetközi jellegűvé vált. Ez a versenyzők, de a szervezők számára is különös jelentőségű. Az együttműködésen túl a személyes ismeretség, a kapcsolaterősítés egymás erősítését is jelenti.

A nagysikerű rendezvény főszervezője Dulka Andor történelemtanár volt.


A győztes csapat Papp Patai Erzsébettel, dr. Zakar Péterrel, a zsűri elnökével és Dulka Andor szervezővel
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor