Tudta-e?
Egy mobiltelefon 7-szer szennyezettebb felület, mint egy utcai korlát, de csak 2-szer több baktérium van rajta, mint egy billentyűzeten.

74. szám - 2009. december 1.

TUDOK - Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája

Regionális konferencia – Szabadka

Hagyományosan évente minden régióban megrendezik a regionális TUDOK konferenciákat, és a legjobb előadásokat bemutató diákok meghívást kapnak a központi rendezvényre.
MUHI Béla

A magyarországi Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány lehetőséget biztosít minden kutató diáknak, hogy ismertesse kutatásainak eredményét. Minden év őszén az országban öt különböző helyszínen rendezik meg a Tudományos Diákkörök Regionális Konferenciáit, valamit a Vajdaságban és Erdélyben is. Azok a diákok, akik ezeken a regionális konferenciákon eredményesen szerepeltek, lehetőséget kaptak, hogy előadják kutatásaik eredményét a tavasszal megrendezésre kerülő Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján, egyszerűbb nevén a TUDOK-on.

Az idei vajdasági regionális döntőt 2009. nov. 28-án a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban rendezték meg.

Helyi szervező Mátyus János tanár volt. A Kutató Diákok Országos Szövetségét Oláh Máté ügyvezető elnök képviselte.

A vajdasági regionális konferenciára ezúttal összesen 170 tanuló jelentkezett be. A diákok egyénenként, illetve a kétfős csapatok összesen 116 előadást mutattak be. A tanulók 14 középiskolából és egy általános iskolából érkeztek.

A prezentációk 14 szekcióban zajlottnak, mindenhol 3 zsűritag volt. Összesen tehát 42 tagú volt a szakbizottság. Mindegyik előadás legfeljebb 10 percig tarthatott, utána néhány perces megbeszélés következett.

A szakbizottságok szekciónként értékeltek, és összesen 27 előadást juttattak tovább az országos döntőre. A konferencia legjobbjai ugyanis meghívást kapnak a sorrendben tizedik Tudományos Diákkörök Országos Konferenciájára, melyet Magyarországon a sárospataki Református Gimnáziumban rendeznek meg 2010. március 26-27-én.

Az utóbbi években a regionális konferenciák közül a vajdasági a legnépesebb, és ezúttal is így volt. A tömegesség azonban nem jelentette a minőség csökkenését, sőt, a szakbizottságok értékelése szerint nagyon színvonalas előadásokat lehetett hallani.

A szabadkai konferencián továbbjutott tanulók:
I. szekció – Pszichológia: 1. díj - Kormányos Ákos, 2. díj – Komáromi Dóra és Török Csenge, 3. díj – Barát Éva.
II. szekció – Biológia, agrártudomány: 1. díj – Krivek Gabriella, 2. díj – Bíró Magyari Tas, 3. díj – Berta Lilla.
III. szekció – Matematika, informatika: 1. díj – Bálind Árpád, 2. díj – Fehér Viola, 3. díj – Szecsődi Imre és Vörös Csaba.
IV. szekció – Műszaki tudományok-technológia: 1. díj – Kiss László, 2. díj – Kosányi István és Medve Viktor, 3. díj – Pihe Edmond.
V. szekció – Környezetvédelem, földrajz, közgazdaságtan: 1. díj – Kávai Zsuzsanna és Maletaski Krisztina, 2. díj – Szabó Szabina és Recskó Rita, 3. díj – Trungel Éva és Veréb Helga.
VI. szekció – Kémia: 1. díj – Lengyel Ákos és Lengyel Boglárka, 2. díj – Farkas Sándor és Abonyi Márton.
VII. szekció – Helytörténet, néprajz, területfejlesztés-kultúrtörténet: 1. díj - Szitás Emma és Gellér Ágnes, valamint ugyancsak 1. díj - Reéb Zsófia.
VIII. szekció – Fizika: 1. díj – Kecsenovity Egon és Tóth Szabolcs.
IX. szekció – Történelem: 1. díj – Tóth Tamara és Szalai Andrea.
X. szekció – Kultúrtörténet, művészetek: 1. díj – Gyorgyevics Katalin.
XI. szekció – Szociológia, vallástörténet: 1. díj – Balassa Emese és Lénárd Valentina.
XII. szekció – Irodalom: 1. díj – Kósa Maja és Kerepesi Réka.
XIII. szekció – Életpálya kutatás: 1. díj – Szabó Hangya Lilla, 2. díj – Simonyi Máté.
XIV. szekció – Orvostudomány: 1. díj – Szabó Tímea és Molnár Endre.

Néhány tanuló különdíjban részesült, de ők nem jutottak tovább a központi rendezvényre.

A konferencia részvevőinek névsora és a feldolgozott témák szekciók szerinti beosztása a vendéglátó iskola honlapján látható itt:
http://www.gimnazijasubotica.edu.rs/

További információk a Kutató Diákok Országos Szövetségének a honlapján itt:
http://www.kutdiak.hu/

A vajdasági regionális konferenciák koordinátora, Muhi Béla elmondta, hogy egy év múlva Zentán kerül sor a hazai megmérettetésre.

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor