Tudta-e?
hogy világszerte egymilliárdra tehető a vegetáriánusok száma?

101. szám - 2013.

Versenyfelhívás

XII. Kovács Sztrikó Zoltán fizika-kémia diákverseny

A GENIUS tehetséggondozó mozgalom keretében a téli szünidőben, 2013. január 10-én tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre a vajdasági szintű fizika-kémia általános iskolai diákverseny a magyarkanizsai J. J. Zmaj Általános Iskolában.
MUHI Béla

A GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalom keretében a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 2013. január 10-én 10 órai kezdettel tizenkettedik alkalommal rendezi meg a hagyományos Kovács Sztrikó Zoltán Fizika-kémia Diákversenyt az általános iskolai tanulók számára. A verseny társszervezője és helyszíne a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola. A tanulók a fizika, a kémia és az interdiszciplináris témakörben kísérleti jellegű vizsgálatokat végeznek, majd a verseny elő, írásbeli fordulójára szakdolgozatot írnak. Ezt két példányban és egy CD-n 2012. december 28-ig a következő levélcímre küldhetik be: VMPE, 21000 Novi Sad, Ćirpanova 54. A szóbeli döntőn szakbizottságok előtt bemutatják kísérleteiket, vizsgálati módszereiket, és válaszolnak a feltett kérdésekre. A versenyzők megfelelő oklevelet, könyvjutalmat és elektronikus jellegű ajándékokat kapnak. A verseny célja a tehetségek felkutatása, a tehetségnevelés serkentése és támogatása. Az összejövetel egyúttal a fizika és a kémia szakos tanárok hagyományos szakmai találkozója is. Helyi szervező Szabó Tünde tanárnő, főszervező Muhi Béla (tel. 021 548-259).

Ezen a természettudományos jellegű versenyen a diákok kísérleti, gyakorlati témákkal vehetnek részt. Három szakterület van: fizika, kémia és interdiszciplináris témakör. Az egy, illetve legfeljebb kétfős diákcsapatok felkészítő tanáruk közreműködésével, az iskolai szertár eszköztárát felhasználva, illetve saját készítésű eszközeikkel szakmai/tudományos jellegű demonstrációkat készítenek elő, kísérleteket, megfigyeléseket, méréseket, kutatásokat végeznek. Minderről néhány oldalas szakdolgozatot írnak, és ezzel jelentkeznek a versenyre. A szervezők elvárják, hogy a szakmunka címoldalán szerepeljen a tudományterület (fizika, kémia vagy interdiszciplináris), a dolgozat címe, a diákok és a felkészítő tanárok neve és elérhetősége, az iskola adatai. A dolgozatban röviden ismertetni kell a témakört, a kapcsolódó tudományos/műszaki ismereteket, majd az eszközök képi vagy grafikus bemutatása és a munka menete következik. Le kell írni a megfigyelési eredményeket, a mérési adatokat, a tapasztalatokat és a tanulságot. Szakmunkákat két példányban és egy CD-n 2012. december 28-ig a következő levélcímre kell beküldeni: VMPE, 21000 Novi Sad, Ćirpanova 54. A verseny szóbeli része a döntő, ahol a diákok szakbizottság előtt bemutatják kísérleteiket, vizsgálati módszereiket, és válaszolnak a feltett kérdésekre.

A verseny napján a csapatok és felkészítő tanáraik 9 órától érkeznek a vendéglátó iskolába. Magukkal hozzák eszközeiket és mindazt, amire szükségük lesz a szakmunkák bemutatásához. Egy posztert is hoznak, melyen szemléletesen bemutatják a szakmunkát. Itt lehetnek színes rajzok, fényképek, nyomtatványok, táblázatok, képletek, a versenyzők fotói stb. – ez megkönnyíti az előadást, valamint a verseny után ez a poszter odahaza az iskolában a megszerzett oklevéllel együtt kiállítható.

A rendezvény egyúttal a fizika és kémia szakos tanárok szokásos szakmai találkozója is. A korszerű módszertani megoldások, a laboratóriumi gyakorlatok kivitelezése, a szemléltető oktatás témakörei, a tankönyvek és tantervek kerülnek megvitatásra. A találkozón megjutalmazzák a legjobb kísérleti felszerelést, tudománytörténeti anyagot, oktatási jellegű újítást bemutató szaktanárt.

Mindegyik versenyző és a felkészítő tanárok is megfelelő oklevélben részesülnek. Ajándékkönyvekről hagyományosan a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodik, továbbá a rendezvény támogatóinak köszönve más ajándékok is lesznek.

A korábbi versenyek képes beszámolója megtalálható itt:
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1513146258
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1863701792
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1773623457
http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&sid=1995507444


 

 

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor