Tudta-e?
Hány féle nyelvet beszélnek a földön? Minden egyes nép a maga nyelvét beszéli és ezen belül is számtalan nyelvváltozatot, nyelvjárást, tájnyelvet. Ezek száma valószínűleg több százezerre tehető, pontosan azonban nem tudjuk, mert még a nemzeti nyelv határvonalai sem állapíthatók meg egykönnyen. Ha a "jelentős mennyiségű ember" által beszélt nyelvek számát akarjuk meghatározni, akkor kb. 3500-at kapunk. A Biblia létező fordításaink a száma legalább 770.

101. szám - 2013.

Rendezvény

Kiváló előadások a vajdasági regionális TUDOK-on

Topolyán 2012. december 1-én sor került a magyarországi Kutató Diákok Országos Szövetségének hagyományos rendezvénye, a TUDOK konferencia 2012 évi vajdasági regionális döntőjére.
MUHI Béla | a szerző cikkei

A Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK) regionális döntőjét 2012. december 1-én 9 órai kezdettel rendezte meg Topolyán a Dositej Obradović Közgazdasági Iskolában és a Sinkovics József Műszaki Iskolában a budapesti székhelyű Kutató Diákok Országos Szövetsége a helybéli Anagramma Műhely közreműködésével. Helyi szervezők Mengyán Pletikosić Ildikó és Luhović Tímea voltak.

A konferencia résztvevői Topolya művelődési házában gyülekeztek, regisztrációkor kitűzőket kaptak, és mindenki tájékozódott arról, hogy hol és milyen szekcióban fog szerepelni. A megnyitó ünnepségre a díszbe „öltöztetett” moziteremben került sor. A műsorvezető diáklány köszöntőjében elmondta, hogy a XIII. Tudományos Diákkörök Országos Konferenciájának vajdasági regionális döntőjére 103 diák kapott meghívást, 76 szakmai előadás hangzik majd el 8 szekcióban. Mindegyik szakcsoportban háromtagú zsűri fogja értékelni a felmutatott teljesítményt.

Mengyán Pletikoszity Ildikó tanárnő a szervezők nevében köszöntötte az egybegyűlteket, ismertette a programot és köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak. Radovan Kaluđerović, a helyi gimnázium igazgatója szerb nyelven üdvözölte a vendégeket, és jó házigazdához illően azt kívánta, hogy érezzék otthon magukat, sok sikert kívánt a versenyzőknek. Patartics Csilla negyedikes gimnazista nagy átéléssel Richard Clayderman Mariage d'amour című szerzeményét játszotta el zongorán. Ezután Szeifert Viktória magyarországi vendég, a Kutató Diákok Országos Szövetségének elnöke üdvözölte a diákokat, felkészítő tanárokat, a mozgalom nevében köszönetet mondott a szervezőknek. Muhi Béla, a vajdasági TUDOK koordinátora a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács nevében szólt, Dr. Csermely Péter elnök szavait idézve mondta a diákoknak: ezen a napon befogad benneteket a kutató diákok sokezres közössége, ezen túl ti is ide tartoztok közénk, és a továbbiakban úgy a tanulásban, mint a munkában ennél alább már ne adjátok. Köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy egyfajta hungarikum a tehetséggondozásnak ez a jól szervezett, határokon átnyúló, szakmai és anyagi segítségen alapuló rendszere.

Kiskároly Tímea negyedikes gimnazista elszavalta Weöres Sándor meditáció című költeményét, majd Kókai Mernyák Melinda, Topolya Község elnöke, polgármester asszony szólt a közönséghez. Náray Penovácz Éva, a Topolyai Népkönyvtár igazgatója a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács nevében mondott köszöntőt.

A megnyitó ünnepség végén Lukács Petra és Serfőző Andor kalotaszegi táncot mutatott be.
A program szerint ezután a szekcióülések következtek. A versenyzők tíz percet kaptak arra, hogy ismertessék kutatási témáikat, bemutassák a kapott eredményeket. Válaszolniuk kellett a szakbizottság kérdéseire, majd a közönség is tehetett fel kérdéseket. Ebédszünet után a szűri összegezte a látottakat és a hallottakat és meghozta a döntést: mindegyik szekcióból két előadás jut tovább, illetve mutatható be majd jövő év márciusában a tatabányai országos konferencián.

A vajdasági regionális TUDOK záróünnepségén sor került a díjkiosztásra, a jutalmak átadására. Szeifert Viktória, a Kutató Diákok Országos Szövetségének elnöke rövid előadásban bemutatta a mozgalmat, és további együttműködésre buzdította a diákokat, a felkészítő tanárokat, a szervezőket.

Muhi Béla elnök a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács nevében mintegy 800 könyvet (tankönyvpótló kiadványok, szakkönyvek, szakszótárak, tanári kézikönyvek) adott át a versenyzők iskoláinak számára.

A vajdasági regionális konferenciáról két tévéállomás munkatársi tudósítottak, a sajtóban is jelent meg ismertető. További részletek itt olvashatók:
www.dositejbt.edu.rs/hu
www.kutdiak.hu

A vajdasági regionális TUDOK konferencia győztesei, akik továbbjutottak a magyarországi döntőre:

Humán multidiszciplináris I. szekció

1. díj:

Fehér Lilla , Fehérvári Csilla: Falu végén van egy kastély,
Politechnikai Iskola, Szabadka
mentor: Arancsity D. Gyöngyi

2. díj:

Ternovácz Adél: Történelem és propaganda a XX. századi magyarországi bélyegeken,
Svetozar Markovic Gimnázium, Újvidék
mentor: Ternovácz Bálint
felkészítő tanár: Muhi Béla

Humán multidiszciplináris II. szekció

1. díj:

Szőke Tímea, Szabó Katalin: Urbán transzcendencia és kollektív emlékezet a slam poetry-ben,
Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka
mentor: Tolnai Varga Piroska

2. díj:

Csuzdi Gábor: Különbségek a vajdasági és a magyarországi diáknyelv között,
Műszaki Iskola, Ada
mentor: Lajkó Sára

Szociológia - pedagógia szekció

1. díj:

Gajdos Dóra, Dupák Eliza: Férfi legyen a talpán,
Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka
mentor: Takács Borza Kornélia
felkészítő tanár: Tolnai Varga Piroska

2. díj:

Maksó Júlia: Langyos szél,
Egészségügyi Középiskola, Zenta
mentor: Tóth Vásárhelyi Anita

Pszichológia szekció

1. díj:

Kávai Zsuzsanna: Reciprok altruizmus, avagy megéri-e önzetlennek lenni,
Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Esztergom
mentor: Szép Hedvig

2. díj:

Becskei Anikó: Személyiségvizsgálat a színek szimbolikája és a vonal minőségének elemzése alapján, Dositej Obradovic Gimnázium és Közgazdasági Iskola, Topolya
mentor: Luhovic Tímea

Kémia – fizika szekció

1. díj:

Gajda Gergely: Ez még nem tiszta! - HPCL a gyógyszerkémiában,
Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium
mentor: Dr. Mándity István
felkészítő tanár: Szórád Endre

2. díj:

Fényszárosi Éva: sírNa+K+ avagy könnyeink sótartalma érzelmeink függvényében,
Zentai Gimnázium, Zenta
mentor: Máriás Ildikó

Biológia – környezetvédelem szekció

1. díj:

Kormányos Gergő, Lengyel Boglárka: Photorhabdus luminescens, mint a biológiai védekezés új lehetősége a gombatermesztésben,
Bolyai TGK, Zentai Gimnázium
mentor: Kormányos Róbert

2. díj:

Tornai Csilla: Gyorskomposztálás,
Beszédes József MMIK, Magyarkanizsa
mentor: Kőrösi Sóti Beáta

Egészségügy – orvostudomány szekció

1. díj:

Szalkai Ádám, Lestár Boglárka: Marihuána - kis mennyiségben orvosság, nagy mennyiségben...?
Egészségügyi Középiskola, Szabadka
Mentor: Tóth Ida
felkészítő tanár: Kabai Teodóra

2. díj:

Novák Szabina, Katona Gábor: Valóban szárnyakat ad? - Avagy az energiaital hova repít?
Zentai Gimnázium, Zenta
Mentor: Rózsa Sípos Mónika

Informatika szekció

1. díj:

Dózsa Péter: Alvó személy mozgásának detektálása, a tökéletes ébresztési időpont kiválasztásához
Svetozar Markovic Gimnázium, Szabadka
mentor: Dózsa György

2. díj:

Varga Somogyi Ákos: Catch Copy
Bolyai TGK, Zenta
mentor: Esztelecki Péter

Mengyán Pletikoszity Ildikó és Radovan Kaludjerović köszöntője
Szeifert Viktória és Muhi Béla köszöntőjeMunkában a zsűriISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor