Tudta-e?
...hogy a világ legrégebbi újságja Svédországban olvasható 1645 óta? A Krisztina királynő parancsára megjelent lap, a Post-och Inrikes Tidningar 2007. januárjától viszont már csak online kiadásban jelenik meg.

103. szám - 2013. április 01.

XIII. TUDOK

Sikeresen szerepeltek a vajdasági diákok

Tatabányán 2013. március 22-én és 23-án tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáját, ahol a vajdasági diákok bemutatkozása igen eredményes volt…

A hétvégén tartották meg Tatabányán a XIII. TUDOK, azaz a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája döntőjét, amelynek helyszíne idén a Bárdos László Gimnázium volt. Az országos döntőn Vajdaságot 21 diák képviselte, akik összesen 15 munkával vettek részt a megmérettetésen.


A vajdasági diákok Tatabányán, a Bárdos László Gimnázium épülete előtt

A konferencia pénteken délután az ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét, ahol először – a város hagyományait tiszteletben tartva – a Bányászhimnusz hangzott el, majd a házigazda iskola diákjai adtak alkalmi műsort. A résztvevőket Pleier Tamás, a Bárdos László Gimnázium igazgatója; Schmidt Csaba, Tatabánya város polgármestere; Szeifert Viktória, a Kutató Diákok Szövetségének elnöke; Korcsmáros Tamás, a Kutató Diákokért Alapítvány elnöke; valamint dr. Csermely Péter, a mozgalom megálmodója és az Európai Tehetségsegítő Tanács elnöke köszöntötte. A megnyitót követően megkezdődtek a szekcióülések is, amelyek után a diákok a mozgalomról és a rendezvények szervezéséről szóló beszélgetésen vehettek részt, a kísérőtanárok pedig a tehetséggondozás problémáiról és lehetőségeiről fejthették ki véleményüket és ütköztethették nézeteiket.

A szombati napon, a konferencia második napján a szekcióüléseket követően a diákok és a kísérőtanárok remek hangulatú kiránduláson vettek részt, amelynek során megtekinthették a helyi Bányászmúzeumot, valamint a nevezetes Turul-szobrot és a barlangot is. A záróünnepségen a megnyitóhoz hasonlóan a házigazda iskola diákjai adtak alkalmi műsort, majd a köszöntőket és a zsűri összegzését követően sor került a díjak kiosztásra is, amit ezúttal is a hagyományos faültetés követett.

A vajdasági diákok egy nagydíjjal, egy első díjjal és négy különdíjjal tértek haza a megmérettetésről. A nagydíjat Tornai Csilla, a magyarkanizsai Beszédes József MMIK diákja érdemelte ki a Gyorskomposztálás című munkájáért (mentor: Kőrösi Sóti Beáta), az első díjat pedig Kávai Zsuzsanna, az esztergomi Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója a Reciprok altruizmus, avagy megéri-e önzetlennek lenni? című munkájáért (mentor: Szép Hedvig). Különdíjat kapott Ternovácz Adél, az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium diákja a Történelem és propaganda a XX. századi magyarországi bélyegeken című munkájáért (mentor: Ternovácz Bálint, felkészítő tanár: Muhi Béla); Szőke Tímea és Szabó Katalin, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulói Urbán transzcendencia és kollektív emlékezet a slam poetry-ben című munkájukért (mentor: Tolnai Varga Piroska); Becskei Anikó, a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola diákja Személyiségvizsgálat a színek szimbolikája és a vonal minőségének elemzése alapján című munkájáért (mentor: Luhović Tímea); és Gajda Gergely, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulója Ez még nem tiszta! – HPCL a gyógyszerkémiában című munkájáért (mentor: Dr. Mándity István, felkészítő tanár: Szórád Endre).
mi.

Forrás: http://www.vajma.info/cikk/tudomany/3791/

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor