Tudta-e?
...hogy mitõl van a földrengés ? A szilárd földkéreg alatt a Föld képlékeny anyaga állandó, lassú áramlásban van. Ha ezek az áramlások találkoznak egymással, vagy szilárd kéregnek ütköznek, megrendül a Föld. Az óriási Földnek ez csupán apró mozgás, mégis a felszínén házak omlanak össze.

144. szám - 2016. szeptember 1.

A főherceg és a tanítónő románca

Habsburg–Tescheni Albrecht fordulatos életútja
Dr. CELLER Tibor

8

Történetünk főszereplője Habsburg–Tescheni Albert Ferenc József (1897–1955) osztrák főherceg, magyar és cseh királyi herceg, 1936-tól Teschen negyedik hercege, a Magyar Országgyűlés egykori felsőházának néhai tagja. A korabeli magyar sajtóban Albrecht főherceg vagy Albrecht királyi herceg néven írtak róla. A Habsburgok hadvezéri ágából (Feldherrenlinie) származott, elődei valóban jeles hadvezérek voltak. Édesapja, Frigyes főherceg tábornagy volt, aki 1914-től 1917-ig az Osztrák–Magyar Monarchia haderejének főparancsnoki tisztét is betöltötte. Édesanyja pedig Isabella von Croÿ–Dülmen flamand–német hercegnő volt, aki – lévén, hogy a legenda szerint az Árpád-háziak vére is az ereiben csörgedezett – titokban a király nélküli Magyar Királyság trónjára szánta egyetlen fiát.

Albrecht főherceg a két világháború között igen népszerű volt a magyar legitimisták között, akik uralkodójelöltnek tekintették. Ám az 1925-ben kipattant nagy horderejű frankhamisítási botrányt követően élete meglehetős lejtőre került. Sorozatos rangon aluli házasságaival nemcsak a családja, de az addig őt pártoló közvélemény egy része is elhidegült tőle. Nyílt nácibarátsága viszont a háború végén dél-amerikai száműzetésbe kényszerítette őt.

A teljes írás itt olvasható

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2021 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor