Tudta-e?
...a University of California kutatói szerint azok, akik napi 9-10 órát alszanak, nehezebben alszanak el, és nem képesek tartósan aludni, ezen kívül más alvászavaraik is lehetnek!

43. szám - 2008. június 16.

TURIZMUS

Kopaonik Nemzeti Park

A 2017 méter magas Kopaonik hegység Szerbia egyik legszebb és legforgalmasabb turistaparadicsoma.
MUHI Béla

Hazánk legszebb természeti értékei közé tartoznak a magas helyek. A Novi Sad-Beograd-Kruševac útvonalon közvetlenül elérhető Kopaonik. A 2017 méter magas hegység Szerbia egyik legszebb és legforgalmasabb turistaparadicsoma.

A Kopaonik hegylánc északnyugatról indulva 75 km hosszúságban délkelet felé tart. Legnagyobb szélessége kb. 40 km. Ravni Kopaonik néven egy magas fennsík figyelhető meg, ebből emelkedik ki a Suvo Rudište, melynek legmagasabb pontja a Pančić-csúcs (2017 m). Fenyőerdők és alacsony növésű örökzöldek borítják a magasan fekvő tájakat. A gyönyörű természet és a jó levegő ezrével vonzza ide a turistákat egész évben. Ravni Kopaonik igazi turistaparadicsom sípályákkal, felvonókkal, kiépített infrastruktúrával, turisztikai objektumokkal.A Kopaonik turistaközpont 22 sífelvonóval rendelkezik, melyek közös rendszerbe vannak kapcsolva. Ennek köszönhetően bármelyik pálya könnyen elérhető. Ezek egyébként 1650 - 2017 m magasságban vannak. A felvonók rendszerének teljes hossza 17.222 m, a sípályák hossza viszont összesen 44 km. Szinte hihetetlen, hogy óránként 13.520 sízőt tud kiszolgálni ez a hatalmas, jól szervezett rendszer.

A hegység keleti oldalán viszont a Brzeća nevezetű falu környékén van egy gyorsan fejlődő turistaközpont, ahol a szállodákban, a motelekben, a magánkézben lévő fizetővendég szolgálatban több mint ezer fekvőhely áll a látogatók rendelkezésére.Kopaonik az év bármely időszakában ideális feltételeket biztosít az üdülni, kikapcsolódni vágyók számára. A hazai és külföldi turisták mellet gyakran jönnek ide diákcsoportok is, iskolai kirándulások kedvelt színtere ez a gyönyörű táj.

Kivételes természeti adottságainak elismerésekeként 1981-ben létrejött a Kopaonik Nemzeti Park. Kezdetben ez 11.810 hektárra terjedt ki, de később bővítették, így 1988-től 19.986 hektárt tesz ki a különleges védettség alatt álló terület. Létrehoztak egy közvállalatot is, melynek feladata a környezet megvédése és fejlesztése, aminek ma már jól látható eredményei vannak.

Vujicsity Szávó képei:


ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor