Tudta-e?
A madárhang sokkal több információt rejt mint gondolnánk, például a foltos nádiposzáta énekét legalább ötven különböző hangelemből tetszés szerint állítja össze, az énekes nádiposzáta más madarak énekét úgy utánozza, hogy akár negyven idegen faj énekét is vegyítheti.

22. szám - 2007. október 29.

Erdőtüzek Kaliforniában

Egymillióan kényszerültek elhagyni otthonaikat, 400 ezer hektáron pusztítanak a lángok. Természeti csapás és szándékos gyújtogatás.
MUHI Béla

Kaliforniában már legalább 950 ezer ember menekült el otthonából a pusztító erdőtüzek miatt. Az Amerikai Egyesült Államokban nyugati vidékén a lángok a mexikói határtól Los Angeles megye északi határáig terjednek. Az erdőtűz idáig több mint 400 ezer hektár erdőt pusztított el. Leégett több száz ház, közöttük luxusépületek is. A San Diego-t Los Angeles-szel összekötő főutat a sűrű füst és a közelben tomboló erdőtüzek miatt le kellett zárni. A közeledő tűzvész és a felforrósodott levegő veszélye miatt több katonai létesítményt is ki kellett üríteni, a fegyverzetet biztonságba kellett helyezni. Hétezer ember oltja a lángokat, a legkorszerűbb felszerelést alkalmazzák, tűzoltó repülőgépeket és helikoptereket is bevetnek. California kormányzója, a sportemberként és filmszínészként is ismert Arnold Schwarzenegger hajlik arra, hogy katonai egységeket küld a tűzoltáshoz. Ez az erdőtűz természeti csapás, de szándékos gyújtogatásról is szó van, néhány embert le is tartóztattak

Az erdőkben a szélsőséges időjárás, a szárazság és a magas hőmérséklet nagy károkat okozó tűzvészhez vezet. Bekövetkezhet öngyulladás, a légköri elektromosság, vagyis a villámok is okozhatnak tüzet, de a leggyakoribb ok az emberi gondatlanság. A hosszan tartó szárazság következtében a felszíni tüzek szinte azonnal koronatűzzé fejlődnek. A nagyobb területű, intenzív koronatüzek igen gyorsan terjednek, hatalmas füstöt okoznak, ami a lángok mellet ugyancsak nagy veszélyt jelent. A természet több évtizedes, évszázados értékei, és az ember sokévi gondoskodása, munkája válik a tűz martalékává.

Amerika egyes tájain, mint ez a mostani eset, de a hozzánk közelebbi mediterrán országokban is éves rendszerességgel visszatérnek az erdei tüzek. A katasztrófára számítani kell. Az erdőtüzek megelőzésének egyetlen módja az odafigyelés és a tűzvédelmi szabályok betartása. Mifelénk erdőtűzveszélyes időszaknak számít koratavasszal, hóolvadás után közvetlenül a réten a gyomnövényzet és tarló égetése, amikor gondatlanság miatt gyullad meg az erdő, a nádas. A második veszélyeztetett időszak a nyári hónapokra esik, amikor huzamosabb ideig nincs eső, a tikkasztó hőségben az erdei avar, a bozót, a tűlevélréteg teljesen kiszárad. Az erdőjárók, a kirándulók okozhatnak tüzet. Eldobják az égő cigarettacsikket, tábortüzeket gyújtanak a tilalom ellenére is, üvegeket dobálnak szét, melyek optikai lencseként fókuszálhatják a napsugarakat, és életre kap egy picike lángocska, mely tűzbe boríthatja ez egész erdőt. A gazdák nyári gazégetése következtében is keletkezhet nagy tűz, mert a parázsló ágacskákat, fűcsomót felkaphatja a szél és tovaviszi, vagy a parázs felelőtlen otthagyása vezet a katasztrófához.

Megfigyelhető, hogy a klímaváltozás következtében előállt felmelegedés, a korábbiaknál forróbb nyarak idején nemcsak a tüzek száma lesz nagyobb, hanem a tűz terjedési sebessége és intenzitása is növekszik. Így jóval nehezebb eloltani, és jóval nagyobb területet érintenek az erdőtüzek, mint korábban. Nemzetközi előírások, EU-s erdőtűzvédelmi rendelkezések szabályozzák Európában a teendőket. Erdészeti, tűzoltási és tűzmegelőzési adatokat kell gyűjteni, felmérni a kockázati tényezőket és a lehetséges okokat az erdőtűz kitörése kapcsán. Előirányozzák a speciális erdőtűz-kommunikációs stratégia és kommunikációs terv kidolgozását, célcsoport-specifikus oktatási anyagok és képzési tematikák kidolgozását erdészeti és tűzoltó szakemberek részére. Ugyanakkor a lakosságot is fel kell világosítani, a felelősség tudatában nevelni, hogy minimálisra csökkenjen az erdőtűz kitörésének a veszélye.Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor