Tudta-e?
...hogy életünk során mintegy 100 tonna táplálék halad át a gyomor-bél traktuson

19. szám - 2007. október 8.

Október 12.

A tojás világnapja

A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére a tojás világnapját, hogy felhívja a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére.
MUHI Béla

9
A tojás világnapja

Minden év októberének második péntekje a tojás világnapja. A Nemzetközi Tojásszövetség hirdette meg nyolc évvel ezelőtt. Ezen a napon több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás fontosságára, nélkülözhetetlenségére. 2007-ben a tojás világnapja október 12-re esik. Ehhez a világnaphoz kívánunk hozzájárulni egy kis érdekességgel, hihetetlen mutatvánnyal, a rekordok könyvébe illő látványossággal.

Kolumbusz tojása

Tudni való, hogy a tojást tükörsima vízszintes felületen lehetetlenség megállítani, hiszen tojás alakú, és mindég felborul. Állítólag Amerika felfedezője, Kolumbusz Kristóf úgy oldotta meg a lehetetlennek tűnő problémát, hogy óvatos ütéssel behorpasztotta a tojás alját, így függőleges helyzetben mégiscsak meg tudta állítani. Azóta is a lehetetlen kimenetelűnek tűnő problémák elegáns megoldására célozva emlegetik Kolumbusz tojását.
A bűvészek, szemfényvesztők is ismerik a tojás felállításának technikáját. Mutatványuk során a tojás nem sérül meg, ezt a közönség le is ellenőrizheti a produkció végén. A turpisság a dologban az, hogy a tükörsima vízszintes felületre egy pici konyhasót szórnak. A tojás néhány sókristályra támaszkodva mégiscsak megáll. Ezután óvatosan le kell fújni a felesleges sót, és kész a mutatvány. Az emberek szájtátva bámulják a „csodát”.
Érdes felületen, padlón nem is olyan nehéz felállítani a tojásokat. Egy Guinnes-rekord felállításának mozzanatát mutatja a lenti kép.

Tyúktojások felsorakoztatása a padlón (fotó az Internetről)
A tojás mechanikája, függőleges helyzetbe hozásának és megtartásának statikája fizikai probléma. A tojás súlypontjából függőlegesen húzott egyenesnek, az úgynevezett súlyvonalnak az alátámasztási felületen kell áthaladnia. Márpedig az alátámasztási felület, vagyis az alap és a tojás érintkezési helye pontszerű, ezt eltalálni igazi bravúr.


A tojás mechanikája fizikai probléma

Ráadásul a tojás belső anyaga cseppfolyós, minden elmozdulásra alakul, áramlik, mint lavórban a víz, csak itt valamivel nagyobb a folyadék sűrűsége. Amikor főtt tojást bontunk fel, észrevehetjük, hogy a kiszélesedő végénél van a behorpadás, a levegő helye. Ez is hozzájárul a tojás instabilitásához. Hiszen az alján lévő levegő miatt a súlypont feljebb kerül, ezzel pedig csak nagyobb a felborulás veszélye.

Ferde üveglapon is megállnak…

Magam is meglepődtem, mikor sókristályok, ragasztó és egyéb segédanyag nélkül sikerült ferde üveglapon megállítanom a tojásokat. Hinni kell a lehetetlenben, és megvalósul!

Ferde tükrön felállított tojások

Valószínűleg van racionális magyarázata ennek is. A legrövidebb idő, ami alatt lejtős felületen megállítottam a tojást kb. 8 másodperc. Amikor sikerül eltalálni a kedvező pozíciót, a tojásnak mintha gyökere nőne, hihetetlen stabilitással tartja magát. Persze rezdülésre eldől, de ha nincsenek zavaró körülmények, napokig, hetekig képes függőleges helyzetben maradni…
A zentai művelődési ház egyik irodájában a nem hétköznapi „csoda”.

A felvételeket Lengyel László készítette

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor