Tudta-e?
hogy Kína északnyugati részén a hatalmas homokviharok már földhalmokká változtatták az ősi nagy fal egyes szakaszait?

72. szám - 2009. október 1.

Klímaváltozás

Az olvadó jég természeti katasztrófák hullámát fogja kiváltani

Egy londoni tudományos konferencián a tudósok földrengésekre, lavinákra és vulkánkitörésekre figyelmeztetnek, ahogy a légkör melegszik, és megváltozik a geológia.

Még Nagy-Britannia is cunamikkal nézhet szembe. A kutatók drámai bizonyítékot mutatnak be arról, hogy a globális felmelegedés új és váratlan módon fenyegeti a bolygót – földrengéseket, cunamikat, lavinákat és vulkánkitöréseket okozva.

Nemzetközi kutatócsoportok tanulmányai be fogják mutatni, hogy a klímaváltozás nemcsak a légkört és a tengert változtatja meg, hanem meg fogja változtatni a Föld geológiáját is. Az olvadó gleccserek lavinákat, árvizeket és sárfolyamokat fognak kiváltani az Alpokban és más hegységekben; a viharos esőzés Angliában valószínű széleskörű eróziót okoz; míg Grönland és Antarktisz eltűnő jégtáblái vízalatti földcsuszamlások kiváltásával fenyegetnek, cunamikat okozva, amik még a Nagy-Britannia körüli tengerekre is lecsaphatnak.
Ugyanakkor a jégsapkák eltűnése meg fogja változtatni a Föld kérgére ható nyomásokat, és az egész bolygón vulkánkitöréseket fog kiváltani. Az élet a Földön meleg jövőnek néz elébe – és tüzesnek.

„Nemcsak az óceánok és a légkör esküszik össze ellenünk, perzselő hőmérsékletet, erősebb viharokat és árvizeket hozva, hanem úgy tűnik, valószínű csatlakozik a kéreg is a lábunk alatt”, mondja Bill McGuire professzor, a University College London (UCL) Benfield Hazard Research Centre igazgatója. „Talán a Föld próbál nekünk mondani valamit”, teszi hozzá McGuire, aki egyike az „Éghajlat okozta geológiai veszélyek” konferencia szervezőinek.

A konferencián bemutatásra kerülő egyik fontos bizonyíték a múlt vulkáni tevékenységének vizsgálatából származik. Eszerint, amikor a jégtáblák eltűnnek, növekszik a kitörések száma, mondja David Pyle professzor az Oxfordi Egyetem földtudományi tanszékéről. Mint mondja, „Az utolsó jégkorszaknak 12,000-15,000 évvel ezelőtt lett vége, és a Közép-Európát egykor borító jégmezők drámai mértékben zsugorodtak. A kontinens geológiájára gyakorolt hatást az ebben az időben zajló vulkáni tevékenység megugrásával mérhetjük.”Például Nyugat-Németországban az Eiffel-régióban egy hatalmas kitörés óriási kalderát hozott létre, vagy medence alakú krátert 12,900 éve. Azóta ezt elárasztotta a víz, létrehozva a Laacher-tavat Koblenz közelében.

A tudósok most Chilében és Alaszkában tanulmányozzák a vulkanikus területeket – ahol a bolygó melegedésével a gleccserek és jégmezők gyorsan zsugorodnak – hogy képet kapjanak a várható kitörésekről.


ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor