Tudta-e?
Egy átlagos emberi agy a testsúly mindössze 2%-át teszi ki, és a belélegzett oxigén 25%-át használja fel. A vesék az oxigén 12%át, míg a szív csupán 7%-át használja el.

108. szám - 2013. szeptember 01.

Csodálatos vízesések

Képes összefoglalónkban a legkáprázatosabb és legszebb vízesések közül válogattunk a teljesség igénye nélkül.
MUZSLAI Izabella | a szerző cikkei

2
Vízesések abban az esetben alakulnak ki, ha két kőzet határán az egyik gyorsabban erodálódik. A puhább kőzetet könnyebben elhordja a víz és szintkülönbség alakul ki.

Egyesek szerint a Viktória szélesen zubogó vízfüggönye a világ legszebbik vízesése. Ez az 1 708 m hosszú és 107 m magas lépcső a Zambézi folyón alakult ki Zambia és Zimbabve határán. Az itt élő törzs „dübörgő füstnek” nevezte, míg mai nevét az angol királynő iránti tiszteletből kapta. Ősi neve nagyon találó, hiszen a vízpára füstszerűen beborítja az egész környéket, s így messziről látható. Környezetét a nemzeti park törvényei védik, de a Világörökség részét is képezi. Értékét növeli az a tény, hogy a nagy orvos-felfedező, a misszionárius David Livingstone és késői barátja, Stanley Morton is ezen a területen kutatott. Livingstone volt az első európai, aki megpillanthatta a vízesést, s nevét is ő adta.

A 3 km széles és 80 m magas Iguazu valószinűleg Dél-Amerika leglátogatottabb természeti csodája. Neve az itt élő törzsek nyelvén „hatalmas vizet” jelent. A zuhatagot 275 vízesés alkotja. Az idetévedt első európai (spanyol) 1541-ben érkezett partjára, majd 10 év múlva megkezdődött az európaiak kíméletlen gyarmatosítása, az 1980-as évektől azonban a Világörökség részét képezi. Bár az Iguazu folyó Brazíliában indul útjára, a vízesésen mégis Argentínával osztoznak. A térséget a buja szubtrópusi erdők növényvilága borítja s rendkívül gazdag a madárvilága.A Niagara folyón kialakult vízesések az előbbiek vetélytársai. Sokan állítják azonban, hogy nem hasonlíthatóak össze. Szerintük a 3 km széles és 53 m mély Niagara kiépített környezetével nem veheti fel a versenyt a természetes környezet szépségét őrző zuhatagokkal. A legnagyobb és legattraktívabb vízesés a Kanadához (Ontario állam) tartozó közel 800 m széles és 51 m magas Lópatkó (Horseshoe), míg az Egyesült Államok (New York állam) részét képező vízlépcső lényegesen kisebb, s állandó problémát jelentenek a lehasadó szikladarabok és az erodálódó apró törmelék, aminek jelentős része közvetlenül a vízesés lábánál akkumulálódik torzítva a látvány szépségét. A Menyasszonyi fátyol-zuhatag a legkisebb, s szintén az USA területéhez tartozik. A Niagara folyó neve az irokéz „Onguiaahra” szóból ered, ami „szorost” jelent. A vízesés nem különíthető el a Nagy-tavaktól, melyekkel egyidőben, azaz a jégkorszaki olvadás után alakult ki. Ma Földünk édesvízkészletének 20%-a a Nagy-tavak vízrendszeréhez tartozik, s ennek nagy százaléka valamelyik Niagara-vízesésen folyik át.

Az Angel földünk legmagasabb zuhataga, ahol a víz 1 kilométernyi magasságból zúdul alá. Míg a Niagara, az Iguazu, és a Viktória széles vízfüggönyként zubog a mélye, a Churun folyón kialakult Angel az Auyán-Tepui nevű magaslatról keskenyebb hasadékon át rohan az Ördög-szurdokba. Ez a Venezuela délkeleti részén, a brazil és a guayanai határ közelében lévő vidék a Canaima Nemzeti Park részét képezi, melyet sűrű esőerdő borít. A vízesés nevének jelentéséből azt gondolhatnánk, hogy névadói szerint a mennyországból jön, pedig csupán arról van szó, hogy elsőként (1937) egy Jimmy Angel nevű pilótának sikerült landolnia a sziklafal tetején a vízesés közelében. Az itt élő törzsek ősidők óta ismerik, s Kerepakupai Merúnak hívják.


A Churun folyó a mélyben folytatódik s a sűrű dzsungelen áttörve a Canaima lagunavidékéhez ér


A laguna térképe…


… és látképe.

Egyesek szerint Európa legszebb vízesései a plitvicei tavakat összekötő vízesések. Ezek nem magasságukkal és vadságukkal kápráztatják el az utazót, mint az imént említett Angel, hanem éppen szelídségükkel, lépcsőzetes zubogásukkal. Leginkább egy elejtett nagy menyasszonyi fátyolhoz hasonlítható. Legnagyobb a Veliki Slap nevet viselő zubogó, ami 70 m magas. Horvátország e természeti csodája félúton fekszik Zágráb és az adriai Zadar között. A 16 tó alkotta (300 km2) nemzeti park 1979-től a Világörökség része.
A Plitvicei-tavak madártávlatból. A képen jól láthatóak a jellegzetes gyalogosösvények.


A nemzeti park egy részének látképe a magasból… 


… és egészen közelről.

Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor