Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

103. szám - 2013. április 01.

A természet csodái

A világ legmagasabb vízesése

A víz ezer méter magasról, egy fennsíkról, több ágban zúdul alá. Ez az Angel-vízesés.

Ha igazán nagy vízesésekre gondolunk, mindenkinek a Niagara vagy a Viktória vízesés jut az eszébe. De a legmagasabb vízesésért egészen Venezueláig kell utazni. Venezuela keleti részén, Bolivar államnak a Gran Sabana régiójában lévő Canaima nemzeti parkjában található.

A vízesés az Auyán-Tepui nevű magaslatról zuhan alá a Churun folyóból az Ördög-szurdokba. Az Angel-vízesés magassága, a teljes szintkülönbséget számítva 979 méter. Ezen belül a víz megszakítás nélkül 807 métert zuhan egy szikla pereméig, amelyen átbukva további 172 métert zuhan a hegy lábáig, egy hatalmas sziklamedencébe.

Sokan a vízesés nevét lefordítják Angyal-vízesésre. Ez azonban tévedés, mert nevét nem az angyalokról, hanem felfedezőjéről, James Angelről kapta. Érdekesség, hogy 1912-ben a venezuelai Ernesto Sánchez la Cruz 1912-ben már felfedezte a vízesést, azonban nem publikálta azt. Több mint húsz évvel később lett ismert, amikor is az első világháborút megjárt amerikai pilóta, James Angel, 1933. november 16-án (más források szerint 1935-ben) újra felfedezte.

Angel kétfedeles repülőgépével egy folyót keresett Venezuelában, amelynek állítólagos gazdag aranytartalmára még évekkel azelőtt hívta fel a figyelmét egy idős geológus kutató. Venezuela hatalmas fennsíkját fésülte át, amikor megpillantott egy kisebb folyót, amely a térkép által jelöletlen volt . A pilóta azonnal letért a tervezett útirányáról, és a folyóiránnyal szemben repülve megpróbálta felkutatni a folyó forrásvidékét. Így jutott el egy hegycsoporthoz, az ismeretlen folyó ennek a hegynek az oldalában, egy mély szurdokban haladt. A szurdok kijáratánál pillantotta meg a hatalmas két részből álló vízesést. Visszatérve Venezuela fővárosába, Caracasba beszámolt a felfedezéséről két kutatónak, és együtt szerveztek két évre rá egy expedíciót a vízeséshez.

Angel állítását, hogy felfedezte a világ legmagasabb vízesését, csak 1949-ben igazolták. Ugyanis a pilóta térképén bejelölt helyre csak 12 év után jutott el szárazföldi úton expedíció. Ruth Robertson expedíciója motoros kenukon közelítette meg a vízesést. Megmérték a magasságát és 978 méternek találták. Ez csaknem 18-szor magasabb, mint a Niagara-vízesés.

James Angel 1956-ban halt meg, amikor lezuhant gépével. a trópusi hegyek feltérképezése közben , de nevét a róla elnevezett vízesés mindörökre megőrzi. Hamvait a nevét viselő vízesés fölött szórták szét.

Az Angel-vízesést nem könnyű megközelíteni, mivel közút nem vezet a vízesés közvetlen közelébe. Két féle módja lehet, vagy kisrepülővel, vagy az esős évszakban bárka, vagy kishajó fedélzetéről lehet megszemlélni az Angel-vízesést. Bár csak egy napi hajóúttal megközelíthető a venezuelai Canaima-ból, az ország legnagyobb turisztikai látványosságává fejlődött az utóbbi évtizedekben.


ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor