Tudta-e?
...hogy az emberi testben keringő vér körülbelül egy perc alatt tesz meg egy teljes kört?

75. szám - 2010. január 1.

Lappföld

A Télapó birodalma

Elmúlt a karácsony s a világ fénye megfakult kicsit. Bolygónkon azonban van egy hely, ahol egész éven át él e csodálatos ünnepnek a szelleme.
MUZSLAI Izabella | a szerző cikkei

1
Ahogyan már sejti a kedves olvasó, ezúttal Lappföldről mesélünk. Ha képzeletben felpattannak velünk a Télapó szánkójára, pillanatok alatt ebbe a téli csodaországba röpítjük Önöket.

Földrajzi tények Lappföldről

Indulás előtt azonban vessünk egy pillantást a térképre! Finnországot alapvetően két nagy részre oszthatjuk fel. A déli fele sok-sok tóval ékített, s itt található az ország 19 kisebb régiója. Az északi térség egybefüggőbbnek tünik s egyetlen nagy régiót képez. Ez a távoli vidék a lappok, a rénszarvasok, a sarki fény, az éjféli Nap és a Télapó birodalma.

A pirossal jelzett területet Lappföldnek hívjukA finnországi Lappföld térképe. A piros szaggatott vonal az Északi-sarkkört ábrázolja. Közelében található a főváros, Rovaniemi


Rovaniemi nyáresti látképe

Amint térképünkön is megfigyelhető, Lappföld magába foglalja Norvégia, Svédország, Finnország s az Oroszországhoz tartozó Kola-félsziget északi részét. A finn rész az ország 30% -át teszi ki (akkora, mint Belgium, Hollandia és Svájc együttesen). Fővárosa és egyben legnagyobb települése Rovaniemi, melynek koordinátái 66o 30’ északi földrajzi szélesség és 25o 44’ keleti földrajzi hosszúság. A térség lankái kiválóan alkalmasak sielésre, bár legmagasabb pontja csupán 1 328 m.

Lappföld éghajlata szárazföldi jellegű, mit hosszú, havas telek s a földrajzi szélesség tekintetében mondhatjuk, hogy meleg nyarak (+15 oC felett) jellemeznek a meleg vizű Golf-áramlatnak köszönhetően. Télen a hőmérséklet lesűlyedhet -30 oC alá, de a csípős szél hatására hidegebbnek tűnik.

Éjféli Nap a főváros, Rovaniemi felett

Négy évszak váltja egymást. Tavasszal a hőmérséklet csak áprilisban emelkedik 0 oC fölé, minek köszönhetően a hó egészen áprilisig megmarad. Ez az időszak kiváló sielésre, kirándulásokra, túrázásra vagy lékhorgászásra. A nyár a fehér éjszakák időszaka. Ilyenkor a Nap megközelíti a horizontot, de mégsem csúszik a látóhatár alá. Éjszaka is sárgás fénnyel világítja meg a tájat. Olyan világos van, hogy a gyerekek a késő esti órákig vígan játszadoznak az utcákon. Képzeljék csak el, májustól júliusig folyamatosan világos van! Ez utóbbi hónap utolsó hetei a legmelegebbek, majd kezdődik a rövid ősz, mikor a természet felkészül a hosszú télre. A nyári hómentes időszak valósággal csalogatja az embert a természetbe. A jég felfedte a csillámló patakok kristálytiszta vizét s a téli fehér táj a zöld színeiben pompázik. Akár gyalog, akár kerékpárral, lóháton vagy kenuba ülve barangoljuk be a tájat, feledhetetlen élményben lesz részünk. Ebben az évszakban sajnos mindenképpen számolnunk kell a kellemetlenkedő szúnyogokkal. Az ősz megérkeztét a lapp táj felett misztikusan gomolygó pára s az esőzések jelzik. Ez az évszak a legszinesebb. A zöldet felváltja a meleg barna, égő karmazsinvörös, az arany, a bronzszinű. A természet tálcán nyújtja vitamíndús terméseit, a sok fajta vadon termő, ehető gombát és az erdei gyümölcsöket. Érdekességként említjük meg, hogy a skandináv törvények közös javakként tekintenek mindarra, amit a természet kínál számukra. Ezért mindenkinek jogában áll begyűjtenie ezeket az élelmiszereket függetlenül attól, hogy magánterületen teremnek-e. Legnagyobb hagyománya az áfonyagyűjtésnek van. Tilos azonban veszélybe sodorni az állatok élőhelyét vagy kicsinyeit, rongálni, fát vágni, gallyat gyűjteni, engedély nélkül vadászni és halászni. Az ültetett növény termésének gyüjtése - akárcsak nálunk - lopásnak minősül és büntetendő az is, ha valaki magánterületen állít sátrat vagy gyújt tüzet.

A lapp nyár színei
A színkavalkáddal érkező őszt Lappföldön Ruska-nak hívjákAz ősz sokszínűsége minden érzékszervünket felizzítja. Ha tehetjük, töltsünk minél több időt a természetben. Egyes madarak költözködésre készülődnek, a mókusok pedig gondosan biztonságos helyet választva tűlevelet gyűjtenek télire. A fa odvába kialakított éléskamra nem lehet nyerő ötlet. Földközelben kell gondolkodni, hiszen a harkály és a keresztcsőrű pinty is szivesen lakmározik elemózsiájukból. A hermelin és a róka szintén élen jár furfangból ha az élelem biztonsága forog kockán. Az ősz folyamán gömbölyűre hízott borz, sün, medve és mosómedve kibélelt fészkében téli álomra szenderül, a halak pedig behúzódnak az üregekbe. Lappföld állatvilága nem túl gazdag. A legközkedveltebb állat a rénszarvas, minek egyik fő ellensége Finnország nemzeti állata, a medve valamint a farkas és a rozsomák. A madarak közül a régióban él az ország legnagyobb saspopulációja.

A téli időszak a leghosszabb. Ez az évszak a novemberi hideggel, hóval és az egyre csak hosszabbodó éjszakákkal érkezik, melyek a karácsonyi ünnepekben tartanak a legtovább. A Nap ekkor nem is emelkedik a látóhatár fölé s a csupán néhány óráig tartó alkonyatra emlékeztető fények jelzik a nappalt. A frissen esett hó jókedvre deríti a lakosság apraját és nagyját is. A fehér táj akkor a legszebb, mikor gyémántfénnyel csillog rajta a fény, bár az alkonyat- vagyis a sarki éjszakák időszaka egészen februárig eltart. Érdekes elképzelni, hogy 10 óra felé kezdődik a reggel s 14.30-kor már vége is van a nappalnak. Felejthetetlen élményt nyújt a tiszta és sötét éjszakai égen különböző szinekben és változó alakban táncoló északi fény, az Aurora Borealis. Ahogyan a többi évszaknak, a télnek is megvan a maga szépsége és nem szűkölködik élményekben. Kipróbálhatjuk a szánkózás minden fajtáját, husky-val, rénszarvassal, motorosszánnal. Mielőtt ez utóbbi elterjedt volna, a szállítása a rénszarvasok húzta kis szánokkal oldották meg. Bár ma már nem alkalmazzák közlekedésre, ez az állat szerves része a lapp kultúrának. Főleg élelmezési célokra és kézműves tárgyak készítésére használják. Érdemes egy rénszarvasfarmot is meglátogatnunk utunk során, ami rátermettségünk és kalandvágyunk függvényében tarthat csupán néhány órát vagy egész napot. Próbáljuk ki a kutyaszánon való utazást is! Képzelje csak el, élvezheti a természet közelségét, a nyugalmat, a hó illatát s ahogyan serceg a szán alatt. Ráadásul intelligens utitársai örömmel teszik a dolgukat, szivesen engedelmeskedhetnek. Állítólag a kutyák együttműködési készségének köszönhetően nagyon könnyű a szánt irányítani. Az amerikai Alaszkában minden évben szerveznek világversenyt ebből a sportágból (a témával egyik előző írásunkban foglalkoztunk, olvasható itt), de Finnországban is rendkívüli népszerűségnek örvend. Az utazás akár tíz napig is eltarthat s ebben az esetben az éjszakát szaunával rendelkező barakokban tölthetjük. Ahhoz azonban, hogy élvezzük a természetet kalandvágytól fűtve hagyatkozhatunk a saját készségeinkre, edzettségünkre is. Tervezhetünk például hosszú sítúrákat, vagy választhatjuk a lesiklást. Lappföld sok síközponttal s jó pályákkal rendelkezik. Ha kedvünk tartja kipróbálhatjuk jégszobrászi képességeinket vagy hóvárat építhetünk, sőt hóvárost is. Ezek olyan különlegességnek számítanak, mit minden évben megépítenek. Itt minden jégből és hóból van, még az ágy is, miben egy fázós túra után megpihenhetünk. A legnagyobb élményt azonban gyermekek és felnőttek számára is kétségkívül a Télapó birodalma nyújtja. Bizony nem mindennapi élmény az ember életében, hogy gyermeki lélekkel elbeszélgessen a mesék egyik legkedvesebb figurájával és annak barátaival. Egyszóval kihagyhatatalan! Bizton állítom, nincs is egy lappföldi utazástól szebb karácsonyi ajándék.

A kedves mesehős, Télapó rénszarvasával, RudolffalA Télapó birodalma

A történet valamikor az 1920-as években kezdődött, mikor a Télapó munkája során erre a külvilágtól elzárt, távoli tájra tévedt. Korvatunturi Fell egy hegycsoport az Urho Kekkonen nemzeti parkban a finn-orosz határ közelében. A csoport három tagból áll s a nem egész 500 m-es magaslatok fül alakjuknak köszönhetően felfogják a gyermekek titkos gondolatait, vágyait, sóhajait. Ez a terület az Északi-sarkkörön fekszik. Az 1950-es évektől a Télapó évközben is egyre gyakrabban látogatott el ide. 1985-től azonban olyan gyakran tartózkodott itt, hogy elérkezettnek látta az időt, hogy a lapp föváros, Rovaniemi tőszomszédságába varázsoljon egy téli birodalmat.

A Sarkkört fehér vonal jelzi, melyen a valóságban jól látható az itt húzódó földrajzi szélesség értéke 66o 32` 35``

Télapófalu. A távolabbi kupolás építmény a Postahivatal épülete


Tündérlányok szorgoskodnak a postahivatalban

Ez a Télapófalu ami rendelkezik rénszarvasparkkal, hivatalos Télapó Hivatallal és saját postával. Feladandó levelünket a szorgos tündérek veszik át és egyedi bélyeggel látják el. A Télapó minden nap ellátogat a valamikor még titkos rejtekébe az erdő sűrűjében álló Joulukkába, ami csupán 20 percnyire helyezkedik el Rovaniemitől.

Rovaniemi téli városképe a jellegzetes híddal
Ha felszállunk a városból induló 8-as jelzésű buszra, könnyedén megtehetjük az előttünk álló 8 km-t. Megérkezve segítőkész tündérek kalauzonak el bennünket. Felvillantják a karácsonyi varázslat néhány titkát, megmutatják az igazi Tündérképző Iskolát, minek vezető professzora minden fontosat és nem fontosat tud a Télapóról és a karácsonyról. Türelme határtalan. Vidáman meséli, hogy a tündérek hogyan ondolálják göndörre a Télapó szakállát, s hogy hogyan kell sarki fényt csinálni, de megeshet, hogy még a háziasszony büszkeségét, titkos és egyedülálló ünnepi receptjeit is elkottyantja buzgalmában. Tőle szivárgott ki az is, hogy a Télapó két legnagyobb szenvedélye a folyóhoz kötődik, ugyanis rajong a horgászásért és az aranymosásért. Ez utóbbi, gondolom sok olvasót meglepett. Ha arról kérdezzük, milyen magas a Télapó, gondolkodás nélkül érkezik tőle a pontos válasz. „Alacsonyabb, mint a legöregebb fenyő Lappföldön, viszont magasabb a legmagasabb tündérnél.” Azt is e mélyen tisztelt professzortól tudjuk, hogy barátja beszélget az állatokkal s, hogy a mindenki által gyűlölt kellemetlenkedő szúnyogok szoktak neki segítenek összeterelni a rakoncátlan rénszarvasokat. Ha igazán megérdemeljük és persze szerencsénk is van megeshet, hogy bekukkanthatunk a Télapó titkos irányítóközpontjába is, ahol a karácsonyi varázs minden szála összefut. A Télapópark földalatti barlangjaiba toppanva szorgos munka közepette érhetjük a kívánság- és reménytündéreket, kik pontosan összegyűjtik a kívánságokat, majd gyorsan továbbítják Télapónak és feleségének.

Ha azt hisszük, hogy a tündéreknek könnyű dolguk van, vessünk egy pillantást erre a kedves képre. Bizony felelősségteljes munka pontosan összegyűjteni a kívánságokat.

Orcsiklandó, fűszeres mézeskalácsot sütnek és vidám játékokat gyártanak. Természetesen, Télapó sűrű elfolglaltsága mellett is tudni fog időt szakítani ránk, hogy a bennünk élő gyermek elmondhassa örömét, kívánságait vagy bánatát. Ha ráununk a benti kavalkádra jó buli lehet a tündérekkel való horgászás vagy az erdő közepén pattogó tábortűz.

Mindenki maga döntheti el, hogy hagyja e a benne létező gyermeket hinni a Télapóban, a karácsony örömében vagy sem. E sorok írója néhány évvel ezelőtt azzal a titkos reménnyel küldött levelet a Télapóvárosba, hogy kap rá választ. Egyszerű levél volt, melyben elmondta ki is valójában, mivel foglalkozik és mimindent jelent számára a karácsony. A válasz - mint az igazi ajándék - akkor érkezett, mikor senki sem gondolt rá. Lassan már húsvétra készülődtünk s gondolatban tudni véltem, hogy a Télapó megfeledkezett levelemről. Egyik reggelen azonban mégis megérkezett a válasz, mely nem is akármilyen volt. Tessék elhinni, hogy a levél tartalma is és a hangvétele is olyan volt, mintha már régóta ismernénk egymást. Az igazi varázsát nem a szépen nyomtatott papír és a bélyegző adta, hanem az a tény, hogy ő elolvasva bemutatkozásomat pontosan olyasmiről írt, ami engem érdekelt. Bár a húsvét közelgett, szivem mégis karácsonyt ünnepelt.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor