Tudta-e?
...hogy Svédországban, Izlandon és Norvégiában teljesen tiltják a mesterséges élelmiszer-színezékeket?

83. szám - 2011. április 01.

Növényvilág

Költöznek a növények

Az emelkedő átlaghőmérséklet arra készteti túlélésük érdekében a növényeket, hogy nagyobb magasságokba, hűvösebb vidékre tegyék át élőhelyüket

A tanulmányban 171 Nyugat-Európa erdőségeiben honos növényfajt vizsgált Jonathan Lenoir, a francia AgroParisTech munkatársa és csoportja. A kutatók a növényfajok eloszlását hasonlították össze 1905 és 1985, valamint 1986 és 2005 között.

Hat nyugat-európai ország hegységeiben a növények évtizedenként átlagosan 29 méterrel kúsztak magasabbra 1905 óta. A francia kutatók az említett két időszakasz adatait a tengerszinttől 2600 méteres magasságig élő növényekre vonatkozóan elemezték. Úgy találták, hogy a vizsgált növényfajok mintegy kétharmadának, 171-ből 118-nak az élőhelye került nagyobb, 53-nak viszont kisebb magassági pontra 1905 óta.

A hét elején amerikai kutatók jelezték, hogy Kalifornia őshonos növényei "szökhetnek meg" a melegedés elől, alkalmasabb élőhelyet keresve. Feltételezésük szerint a következő száz év melegedő éghajlata és változó csapadékeloszlása arra késztetheti a növényeket, hogy északabbra vagy nagyobb magasságokba tegyék át élőhelyüket, rosszabb esetben pedig kihalhatnak.

A növények a túlélésükhöz és növekedésükhöz leginkább megfelelő, optimális körülményeket keresik, ezért vándorolnak odébb, amikor megszokott helyükön jelentősen megváltoznak a viszonyok. A "költözéshez" a szél segítségét veszik igénybe, mely magvaikat nagyobb magaslatokra juttatja - mondta Lenoir.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor