Tudta-e?
Egy átlagos emberi agy a testsúly mindössze 2%-át teszi ki, és a belélegzett oxigén 25%-át használja fel. A vesék az oxigén 12%át, míg a szív csupán 7%-át használja el.

80. szám - 2011. január 10.

Asztrobiológia

Van valaki odakint?

Az asztrobiológia egy olyan tudományág, mely bizonyítékokat keres a földön kívüli életre. Habár a világűrben eddig még nem sikerült idegen élőlényeket találni, egyre nagyobb ennek a valószínűsége.
MUHI Béla

Sokan hisznek abban, hogy valahol a távolban léteznek más civilizációk, és nem vagyunk egyedül a galaxisban. Talán már csak idő kérdése, hogy mikor kerül sorra e tények alátámasztása, vagy, hogy mikor landol egy UFO a bolygónkon. Várhatóan az USA valamely nagyvárosát választják majd a találka színhelyéül – legalábbis több száz hollywoodi sci-fi film forgatókönyve szerint. De lássuk az asztrobiológia mai álláspontját. Az Amerikai Egyesült Államok Űrkutatási Hivatala (NASA) nemrég szenzációs tudományos hírként jelentette be, hogy bolygónkon létezik olyan életforma is, melynek szervezetét nem feltétlenül az a hat elsődleges, nélkülözhetetlen biogén elem alkotja, mint amiről eddig tudtunk, így a világegyetem más helyein sem feltétlenül az eddig megismert földi életformákat érdemes keresnünk.

Sok neves tudós és kutató meg van győződve arról, hogy az élet nem egyszeri, egyedüli, megismételhetetlen és kizárólagos csak itt a Földön, hanem a világmindenségben máshol is jelen van. Ha erre kétségbevonhatatlan bizonyítékot találnának, ez detronizálná a Földet, kitüntetett helyzetét és szerepét megdöntené, hisz lám, a Teremtő juttatott az életből máshová is, és az ember szerepe sem kivételes, meghatározó.

Ha van élet a Földön kívül, akkor lehetnek ott értelmes lények is. Habár a játékfilmek többségében az emberiség elpusztítása a fő céljuk, talán mégsem ellenségként közelítenek majd felénk, sőt a földi bajainkra esetleg segítséget is kérhetünk tőlük. Itt van a globális felmelegedés, az energiaforrások kimerülésének problematikája, a népességrobbanás, az elszegényedés, a háborúk, a terrorizmus és a mértéktelen környezetszennyezés. Néhány évszázadon (vagy akár évtizeden) belül más bolygót kereshetünk lakhelyül, ez esetben pedig a marslakók barátsága nagyon jól jönne…

Rengeteg találgatás van az UFO-kkal, idegen lényekkel, repülő csészealjakkal kapcsolatban. Régi mondák, írásos feljegyzések, újabb kori megfigyelések, fotók, sajtóhírek képezik a gyanakvó vizsgálódások, lelkesítő elméletek, fantáziadús történetek tárgyát. A témában a legnagyobb felbolydulást az úgynevezett Roswell-i eset okozta, amikor 1947. július 2-án egy azonosítatlan repülő tárgy zuhant le, és az amerikai katonaság közlése szerint négy földönkívüli testet találtak benne. Ezt a nyilatkozatot később visszavonták, a tárgyi bizonyítékokat eltüntették.A földönkívüliekkel kapcsolatos talányos történetek azóta megszámlálhatatlanok, vannak itt optikai csalódások, hallucinációk, szándékos elferdítések, de talán valós megfigyelések is. Sokan arra gyanakodnak, hogy a nagyhatalmak elhallgatják a tényeket, félrevezetik a nyilvánosságot, miközben talán egész bolygónk sorsával játszadoznak.

És most mindennek a tetejébe a nemrégen elhíresült WikiLeaks oknyomozó portál bizalmas amerikai diplomáciai iratokat hozott nyilvánosságra. Állítólag az UFO-kkal kapcsolatos utalások is vannak az eddig még nem publikált diplomáciai táviratok között.

Titkosított paranormális jelenségekről szóló dokumentumokat hozott nyilvánosságra a múlt év végén az új-zélandi hadsereg. Több ezer anyagot tettek közzé az 1954 és 2009 közötti időszakról, és csak a neveket, a személyazonosításra alkalmas adatokat távolították el. A nyilvánosságra hozott dokumentumok mellett állítólag további több ezer irat van még a földönkívüliekről.

A brit honvédelmi minisztérium a hatalmas közérdeklődés hatására az információs szabadságról szóló törvény értelmében már két évvel ezelőtt megkezdte azoknak a titkos UFO-aktáknak a nyilvánosságra hozatalát és internetes közlését, amelyek fél évszázad alatt halmozódtak fel. Több mint százhatvan titkos UFO-dokumentumról van szó, amelyek mintegy nyolcezer UFO-megfigyelést tartalmaznak az 1950-es évektől 2007-ig. Franciaország egy évvel korábban tette meg ugyanezt.

Az Ukrajnában észlelt közeli találkozásokról szóló leírások is közkézen forognak, és sorolhatnánk hosszasan tovább a hivatalosnak mondott, vagy gyanús eredetű dokumentumokat…

Egyelőre azonban csakis olyan dokumentumokról van szó, melyek alapján még nem lehet teljes bizonyossággal állítani, hogy valóban léteznek földönkívüli értelmes lények.

Minden esetre a téma mind gyakrabban kerül terítékre a hírközlő eszközökben. Ezek után valóban egyre izgalmasabb az a kérdés, hogy létezik-e élet a Földön kívül. Lehet, hogy a látni vélt repülőtányérok száma mégsem az elfogyasztott alkoholmennyiséggel, vagy a háborgó feleségek által repített tányérokkal van egyenes arányban, hanem az űrlények valóban itt vannak a közelben, vagy már közöttünk sétálgatnak!

A világhálón több írás is foglalkozik ezzel a témával. Íme egy összeállítás azokból a bizonyítékokból, melyek alapján sejteni lehet, hogy bolygónkon kívül is lehetséges valamilyen életforma.

A legfontosabb tíz bizonyíték a Földön kívüli életre

1977: az Ohiói Állami Egyetem rádióteleszkópja meglepően hosszú, 37 másodperces jelet érzékelt, melyre nem találtak magyarázatot.

1996: a NASA kutatói bejelentették, hogy egy Marsról származó szikla megkövesedett mikrobákat tartalmaz. A meteor 15 millió évvel ezelőtt tört le a Marsról, és 1984-ben csapódott be az Antarktiszon.

2001: Frank Drake rádiócsillagász 1961-ben kiszámította, hogy a Tejútrendszerben elvileg tízezer civilizáció létezik. 2001-ben a tudósok már úgy számították, hogy a Tejút több százezer idegen életformának adhat otthont.

2001: a NASA kutatói szerint a Jupiter holdja, az Európa azért vörös árnyalatú, mert fagyott baktériumok vannak a felszínén.

2002: orosz asztrobiológusok szerint egy mikrobafajta fejlődött ki a Marson, mely ellenálló a sugárzásokra. E mikrobafaj őseit egy aszteroida hurcolta el, és meteorok hozták a Földre.

2002: texasi asztrobiológusok újravizsgálták több korábbi űrszonda leletét, és a Vénusz légkörében szén-monoxid, hidrogén-szulfid és kén-dioxid jeleire bukkantak. Szerintük a bolygó légkörének magasabb rétegeiben elképzelhető az élet.

2003: olasz tudósok a Jupiter holdján, az Európán kénre utaló nyomokat találtak, ami baktériumok végterméke lehet.

2004: a NASA két önjáró robotja, az Opportunity és a Spirit kimutatta, hogy egykor sós, savas víz terült el a Mars felszínén, vagy a felszíne alatt.

2004: távcsövek és űrszondák segítségével metánra utaló jelekre bukkantak a Mars légkörében. A földi légkörben megjelenő metán elsősorban baktériumok és egyéb mikroorganizmusok által jön létre.

2004: a földön kívüli értelem kutatóprogramja, a SETI során három ízben is rejtélyes rádiójelet fogtak fel a tudósok.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor