Tudta-e?
Hogyan táplálkozik a húsevõ növény? Ezeknek a nönyeknek a leveleik végén tömlõszerû kitüremkedés van, amit kancsónak hívunk. A széle többnyire színes, hogy a rovarokat magához csalogassa. Ha ügyetlenek, a kancsó peremén megcsúsznak és a tömlõ mélyére pottyannak, ahol beleragadnak a lefelé álló ragadós szõrszálakba. A fogságba esett rovarok elpusztulnak a kancsó mélyén és felbomló testükbõl táplálkozik a növény.

83. szám - 2011. április 01.

Geológia

Visszatérhet a krétakor

amennyiben a jelenlegi trend folytatódik, az éghajlat a 120-90 millió évvel ezelőtti, középső krétakorban uralkodóhoz lesz hasonló. Az akkori üvegházhatás szélsőséges eseményekhez, a tengeri élet tömeges pusztulásához vezetett.

1
Az akkori üvegházhatás szélsőséges eseményekhez, a tengeri élet tömeges pusztulásához vezetett.Az említett időszakban oxigénmentes, kénhidrogénes halálzónák uralták a tengerek nagy részét. A geológusok erre üledékek vizsgálatából következtettek. A feketepala lerakódások például oxigénmentes, míg a vörösek oxigéndús időszakra utalnak.

A krétakort magas, az iparosodás előtti szint kétszeresének-nyolcszorosának megfelelő széndioxidszint jellemezte, ami elsősorban a fokozott vulkáni aktivitásra vezethető vissza. Emiatt világszerte algavirágzások alakultak ki, kénhidrogén szabadult fel, aminek következtében nem jutott több oxigén a tengerfenékre. A tengeri élőlények elpusztultak, a tengerfenéken oxigénmentes, rothadó iszap maradt csupán.

A szintén a krétakorban keletkező vörös üledék ugyanakkor oxigéndús körülményekre utal. A vörös szín oxidált vas jelenlétét jelzi. A feketepala és a vörös üledék együttesen a krétakor szélsőséges éghajlatváltozásairól árulkodnak. Az óceánok normális állapota csupán a szélsőségeket követő több tízezer-százezer év múlva állt helyre.

Az egyre pontosabb izotópos-geokémiai és ciklostratigráfiai vizsgálati módszerekkel már húszezer éves felbontást is el lehet érni az üledékek vizsgálatánál. Így egyre inkább össze lehet hasonlítani a mai, hosszú távú trendeket a régmúltbeliekkel.

A légkör ember által megnövelt szén-dioxidszintje 2070-re érheti el a krétakorra jellemző értéket. Ezért az akkori körülmények újbóli kialakulása igencsak valószínű, főleg, ha a felmelegedés következtében elolvadnak a sarki jégsapkák. Szabályozás nélkül az iparosodás előtti széndioxidszint nyolcszorosa 2330-ra alakulhat ki.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor