Tudta-e?
...hogy kié volt az elsõ könyvtár? Asszúrbanipál asszír királyé volt az elsõ nagy gyűjtemény, mely körülbelül 2600 évvel ezelõtt létesült. A könyvtárban gyűjtötték össze az asszír királyok hadjáratairól szóló történeteket, valamint leveleiket és rendeleteiket. A "könyvek" valójában ékírással telerótt agyagtáblák voltak, melyeket gondosan leltároztak és belenyomták a király pecsétjét is.

83. szám - 2011. április 01.

Állatvilág

Csupa macska

Az ősmacskák története 20 millió évvel ezelőtt Afrikában kezdődött, amikor feltűntek az éjszakában az első aprótermetű, gyors, kecses, párnázott lábujjú ragadozók.

Kardfogú tigrisek, sörényes oroszlánok, ködfoltos párducok a Föld legveszedelmesebb állatai - a ház kedves puha díszének, a házimacskának a rokonsága. A macskák velünk, de valójában inkább csak mellettünk élnek. Ha a szeretett gazdi vagy eltartó nélkül maradnak, tudnak gondoskodni magukról, sőt képesek az embertől való teljes elszakadásra, a visszavadulásra is.


Macskarokonság

A macska eredete

Az ősmacskák története 20 millió évvel ezelőtt Afrikában kezdődött, amikor feltűntek az éjszakában az első aprótermetű, gyors, kecses, párnázott lábujjú ragadozók. Míg a legtöbb emlősállat őse alig hasonlít a napjainkban élő leszármazottaihoz, addig a fennmaradt csontvázakból ítélve megállapítható, hogy e ragadozóknak a mai napig nem sokat kellett továbbfejlődniük. A macskák már elsőre tökéletesre sikeredtek!


A kardfogú tigris és a ma élő macskafélék csontváza szinte azonos felépítésű

Háziasítás

10.000 évvel ezelőtt ezeknek a vérszomjas ragadozóknak a kisebbre sikeredett példányai egyre közelebb költöztek az emberi településekhez. A földművesek eltűrték őket, mert a gabonaraktáraik körül egerészve sok-sok termést megóvtak a rágcsálók dézsmálásától. Egyes macskafélék rövidesen hozzászoktak az ember közelségéhez, és megszelídültek – közülük került ki a ma ismert több száz házi-macskafajta ősanyja. Idővel a cicusok vadságuk egy részét szeretetre cserélték, és ezzel meghódították az emberek szívét. Természetesen nem mindenkiét! A háziasított macskák megítélése földrajzi területenként nagyon különböző volt. A közel-keleti szántóvető emberek nemcsak szövetségest láttak a megszelídült cicákban, hanem könnyen hozzáférhető tápláléknak tekintették, és meleg szőrméjüket többre értékelték, mint dorombolásukat. Afrika északi részén jobb sors várt az egerészőkre. Az egyiptomiak a macskát Bastet istennő alakjában tisztelték, és szobrokat faragtak, szertartásos temetkezéseket rendeztek nekik.

Bastet - az egyiptomi macskaistennő


Macskafajták

Több száz hivatalosan elismert és bejegyzett macskafajta él a Földön, és ezeknek több mint hétszáz alfaja létezik, valamennyi sajátos külső adottságokkal és egyedülálló vérmérséklettel felvértezve.

A fajtiszta egyedeket versenyeztetik, bírálják, és minden egyes fajnak megvan a maga szabványa. A legfontosabb jellemző, ami megkülönbözteti az egyik fajtát a másiktól, a szőrzet hossza és színe, a törzs és a fej formája. Egy szakértő számára nem kevésbé fontos a farok és a fülek hossza, alakja és elhelyezkedése, a szemek színe és állása.


Színkavalkád

Sötétben fekete…Sötétben minden macska fekete, tartja a régi mondás. Világosban a legelképesztőbb színek és árnyalatok formálnak csodálatos alakzatokat a macskák bundáján. Szőrméjük színezete hihetetlenül tarka: fehér, fekete, vörös, füstös-szürkés, barna és még nagyon sok más árnyalatú. A színek és árnyalatok tovább variálódnak foltokkal, pöttyökkel, csíkokkal, de gyakori az egyszínű bunda is. A szőrszálak lehetnek simák vagy hullámosak, egészen rövidek vagy selymesen hosszúak. És a macska szemei! Zöld, sárga, narancssárga, kék, sötétkék. Érdekesség, hogy általában a nőstények kiváltsága a három színben pompázó bunda, míg a kandúroknak be kell érniük két színváltozattal, s annak a variációival.

Macskanyelv
Látható viselkedés - A viselkedés jelentése


Szőnyegtépázás - Nem a düh, hanem a dominancia jele, a territórium határainak megjelölése. A kertben a fák törzsét, a lakásban a szőnyeget kaparva azt fejezik ki, hogy „Ez az én területem. Itt én vagyok otthon!”

A macska a lábaink közt dörgölőzve szlalomozik - Nem a mértéktelen szeretet és ragaszkodás kifejezése, hanem a farok felső részén, valamint az állon, az ajkakon és a fejtetőn elhelyezkedő faggyúmirigyek váladékával jelöli meg a csoport tagjait.
Azt jelenti: Összetartunk, egy csapat vagyunk!

Farkcsóválás - A farkát lassan jobbról-balra hintáztató cica elégedetlen, kissé ingerült, és készen áll a támadásra. Minél izgatottabb, annál hevesebbek a farokmozdulatok. Ha közben lelapul és fúj, akkor támadás várható!

Hátát domborítja - A macska a többi állathoz hasonlóan egész testével beszél, a háta a kommunikáció egyik legfontosabb eszköze. Amikor mellénk simul és felgömbölyödik, akkor simogatásra vár. Barátkozni szeretne.

Hátát homorítja - Ha homorít, elhúzódik a testi kontaktus elől. Annyit jelent: hagyj békén!

Dagaszt és dorombol - A kiscica az anyja hasán dorombolva és dagasztva serkenti a tejtermelést. A gazdi gyömöszölése nosztalgikus kirándulás a gyermekkorba. Magyarul azt jelenti: jó itt, biztonságban érzem magam.

Betegségeik

A gondozott egészséges macska sok öröm forrása lehet, de az elhanyagolt, orvosi felügyelet nélküli, kijáró-kóborló állatok sajnos komoly veszélyt is jelenthetnek az emberek egészségére. Ez mégsem azt jelenti, hogy kötelező megválni bajuszos kedvencünktől. Amennyiben megismerjük a betegségeit, akkor védekezni is tudunk ellenük, és megoszthatjuk a cicussal lakásunkat annak a veszélye nélkül, hogy valamilyen nyavalyát ragasztanának ránk.

A macskák élősködőiről a Fókusz 25. számában közöltünk cikket. Olvasd itt.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor