Tudta-e?
... hogy a csernobili atomerőmű-baleset radioaktív fertőzése 130 ezer négyzetkilóméterre terjedt ki, és több mint ötvenmillió embert érintett közvetlenül?

22. szám - 2007. október 29.

Plitvicei tavak

A Plitvička jezera néven Horvátországban elterülő tórendszer Európa egyik legszebb természeti látványossága, 1979 óta az UNESCO jegyzéke szerint a természeti világörökség része.
TÉNYI Renáta képriportja

Horvátország az egykori Jugoszlávia egyik tagköztársasága, amelyet ma már szuverén államként tartunk számon. Az ország több páratlan szépségű természeti látványosságban gazdag, hét nemzeti parkja közül pedig a legjelentősebb a Plitvicei tavak vidéke.
A területet már 1949-ben nemzeti parkká nyilvánították. A tizenhat tó észak-dél irányban, füzérszerűen húzódik a Kapela nevű hegységben. Ezeket mintegy kétszáz vízesés köti össze. A nemzeti park területe több mint 20 000 hektáron terül el. Két nagyobb területre osztható: a felső tavak vidéke és az alsó tavak vidéke. A legfelső és a legalsó tó közötti szintkülönbség valamivel több, mint százötven méter. Ekkora magasságból zúdul alá a víz a vízesésekben.
A tavakon és a vízeséseken kívül a Plitvice Nemzeti Park különleges látnivalói még a hosszú erdős partok, a vadregényes táj, a karsztbarlangok. Több védett állat- és növényfaj is megtalálható itt.
Az alábbi felvételek délelőtt készültek. Késő délután talán többet és jobban ki lehetett volna hozni a táj szépségéből, a hely varázsából, de talán ezek a fotók is elárulják: páratlan szépségű vidéken jártunk…Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor