Tudta-e?
Mindenki tudja, hogy a spenót sok vasat tartalmaz, ezért aztán a szülők erőszeretettel erőltetik le gyermekeik torkán. Az igazság azonban az, hogy a spenót semmivel sem tartalmaz több vasat, mint bármely más zöldség. A félreértés még az 50-es évekből származik, amikor egy élelmiszerkutató rossz helyre tett egy tizedesvesszőt, így a vizsgálat eredménye tízszeres vastartalmat mutatott a valósághoz képest.

106. szám - 2013. július 01.

Érdekesség

Negatív állatszépségverseny

Sokszor borzongunk különböző filmek szörnyein, miközben a valóság gyakran százszor olyan durva, mint amit az emberi fantázia megalkotni képes. Nézzük a legcsúnyább, sci-fi horror filmbe is beillő, valóban létező jószágot!

4
10. Ördöghal

Ezt a halat sem bájos mivolta miatt kedvelik. Ez az akár másfél méteresre is megnövő állat folyton úgy néz ki, mintha ideges lenne, széles szájában masszív fogacskákkal rendelkezik, amiket előszeretettel prezentál is. Halpiacokon csemegének árulják az ördöghalat – de előtte a fejét el szokták távolítani.

9. Pióca

Ez a féreg minden strandoló rémálma – pedig vannak szárazföldi példányok is! A pióca szép nagyra meg tud nőni, ráadásul nem szabad csak úgy leszedni, mivel a bőr alá nyomakodik, és kitépve feje könnyen bennmaradhat. Gyógyászati célokra is használható, a véralvadásgátlók kutatásában is kulcsszerepet játszott.8. Argiope appensa

Avagy, ismertebb nevén, Hawaii kerti pók, vagy banánpók. Rikító sárga és fekete színével, 7 cm-es méretével a hawaii-i kertek valószínűleg legundorítóbb jelensége lehet, Hálójával akár kisebb testű madarakat is megfog, és már ránézésre is émelyítő – és akkor még nem beszéltünk a csípéséről, ami szintén nem egy kellemes dolog.7. A valódi vámpírok: kullancs és szúnyog

Ezeket biztos mindenki ismeri és utálja! A kullancs különösen visszataszító lény, eleinte lapos, és minél több vért szív be, annál kövérebbé, dagadtabbá válik. Súlyos betegségeket terjeszt, Lyme-kórt és vírusos agyhártyagyulladást (sok egyéb mellett).

A szúnyog, a kellemetlen éjszakai hegedűs ugyan hazánkban (már) nem terjeszt annyi és olyan súlyos betegségeket, mint a pióca vagy a kullancs, de a csípése szörnyen tud viszketni, és elég sok álmatlan éjszakát is köszönhetünk neki.

6. Almiqui – kubai patkányvakond

Kuba keleti partjainál észlelték, sehol máshol nem él meg. A nyáluk mérgező – és trükkös, zseniális módon nem immúnisak a saját mérgükre, ha megharapják egymást, az a véget jelenti. Ez a csapzott szőrű, föld alatt élő rágcsáló 40-50 cm-re nő meg, szőrtelen farka és nyúlt pofája van.5. Nyolc lábú hadseregek: az Avondale pók és a csirkeevő pók

A közös ebben a két pókban az, hogy rendkívül szokatlan módon csapatokban, családokban élnek és vadásznak. Az Avondale pók Ausztráliában honos, nagy mérete mellett különleges abban is, hogy nem hálót sző, hanem vadászik - és hogy mindezt csapatban teszik! Akár 300 példányt számláló kolóniákra is bukkanhat az ember ezekből a szimpatikus pókokból. Érdekességük, hogy nagyon szelídek az emberrel és rendkívül ritkán marnak.
A csirkeevő pók voltaképpen a tarantulák közé tartozik, egyszerűen csak a népies elnevezése a csirkeevő - ki lehet találni, hogy miért. Többször is látták már ezt a meglehetősen nagy méretű pókot levadászott tyúkot az odúja felé vonszolni. Ott pedig már várják a társai, mert hogy ez a dög is csapatban dolgozik, ugye, több generációnyi pók él együtt és vadászik!


4. A csupasz turkáló

Ismét egy gusztustalan küllemű kis emlősállat következik, méghozzá egy bundanélküli, afrikai jószág. Nagyjából 8-9 cm hosszúra nő meg, és csak a ritka kövér példányok érik el a 100 grammot - de ez 100 gramm tömény csúnyaság és agresszió! Ez a vehemens rágcsáló hamar támad és még egyes kígyóktól is meg tudja védeni magát, bár gyakorlatilag vak. Föld alatti járataikat egy-egy királynő uralja, társadalmi berendezkedésük a méhekéhez vagy hangyákéhoz hasonló.
Persze nem szabad túlságosan leszólnunk ezt a rusnya kis állatot, hiszen a testük regenerálódóképessége óriási és képesek a sejtöregedést lelassítani - emellett immunisak a rákra, így könnyen lehet, hogy ők fogják szolgáltatni a rák ellenszerét, ami után jelenleg is folyik a kutatás, a szapora kis állat aktív közreműködésével.3. Cserebogár és formái

Ezt a 3-4 cm-es, tavasszal esetlenül röpködő bogarat mindenki ismeri, akinek pedig kertje is van, bizonyára találkozott már a talaj leggusztustalanabb lényével, a pajorral, a cserebogár lárvájával. Ez a lárva 3-4 éven át kártevősködik a talajban, akár a növény pusztulásáig rágja annak gyökerét, és közben nem restell piszkosul undorítóan kinézni. A bogár pedig a gyümölcsfákat tudja igen alaposan elintézni, és bár ő már nem olyan ronda, mint lárvája, a pajor állapota, a masszív mennyiség, amiben jelentkezik, és esetlen, idegesítő mozgása méltóvá teszi a dobogóra.

2. Férgek

Ezek a paraziták az állatvilág legémelyítőbb képviselői közé tartoznak. Lakhat ilyen a bélrendszerben, az izomszövetben, a húsban - nincs testrész, ami védve van tőle. Különösen rondák a galandférgek a kis tapadós fejükkel és két vérszívó korongjukkal.1. Dobson fly

A Dobson légy az ún. nagy szárnyú fátyolkák közé tartozik - enyhe kifejezés erre a nagyon is méretes rovarra! Kb. 220 fajnyi létezik ebből a nagyon csúf légyből, közös vonásaik: testük akár 13 cm-re is megnőhet, szárnyfesztávolságuk 25-28 cm, hatalmas, 2,5 cm-es rágójuk van, és ha az nem volna elég az önvédelemre, végbelükből viszketést okozó, borzasztó szagú folyadékot tudnak spriccelni. Nem éppen dekoratív lárvája folyókban él és nő pár évig, mielőtt kimászna és átalakulna az ízléstelen légy-alakba. Kifejlett rovarként csupán hét napig élnek. Ezek a rovarok akkorák, hogy már puszta méretük is elrettentő, de ha ahhoz hozzáadjuk a repülés képességét, a veszélyesen nagyot harapó nőstényeket, az erekkel dúsan átszőtt, óriási szárnyakat... nos, a Dobson légy ezek után éppen csak, de vitte az első helyet szubjektív toplistánkban.ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor