Tudta-e?
A medveállatkák 151 °C-ra felhevítést percekig is elviselik, napokig túlélik a −200 °C-os fagyasztást, és pár percig −272 °C-on is bírják. Az állat egyes példányai túlélték az 570 000 rad Röntgen-sugárzást. A rendkívül alacsony nyomást (vákuum) és rendkívül magas nyomást (a földi légköri nyomás százszorosát) egyaránt eltűri szervezetük és túlélték a világűrbe való kibocsátást. Méretük 0,2-1 mm-ig terjed

106. szám - 2013. július 01.

Környezetvédelem

Földünk legszennyezettebb folyói

Az utóbbi időben szinte nem múlik el hét, hogy ne hallanánk környezetünk szennyezettségének mértékéről vagy a károkról, amiket ez az állapot rövid, vagy hosszú távon okoz.
MUZSLAI Izabella | a szerző cikkei

2
Néha ugyan elképedünk a hallottakon, de sok esetben nem érzékeljük a probléma valódi nagyságát és nem foglalkozunk vele. E cikkünk célja folyóink jelenlegi állapotának rövid ismertetése.

Földünk legszennyezettebb folyói és tavai kivétel nélkül fontos térségen helyezkednek el, ahol a lakosságnak nagy szüksége lenne a tiszta vízre. Mivel szinte mindegyik terület sűrűn lakott, a szennyvíz megtisztítása pedig a legtöbb esetben megoldatlan, nem reménykedhetünk a fennálló gondok hamaros megoldódásában. A kimutatások szerint legrosszabb állapotban van a Mississippi (Egyesült Államok), Jézus megkeresztelkedésének színhelye, a Jordán folyó (Izrael), az indiai Gangesz és az Új-Delhit érintő Yamuna, a Sárga-folyó (Kína), továbbá a Buenos Airest átszelő Matanza-Riachuelo (Argetina), a King folyó Ausztráliában...

Az Egyesült Államok folyója, a Mississippi, amely észak-dél irányban átszeli majdnem az ország egész térségét (vízgyűjtő területe a negyedik legnagyobb a világon) hatalmas mennyiségű iszapot szállít a Mexikói-öbölbe, minek következtében az elmúlt ötezer év során egyes helyeken 80 kilométert nyomult előre. A torkolat környéke kietlenné vált és „holt zónának” nevezik. A szennyeződés elérve az óceánt, előidézi az algák megszaporodását s ezek elvonva a vízből az oxigént, a vízi élővilág pusztulását okozzák. Az öbölben folytatott kőolajkitermelés szintén jelentős ökológiai károkat okoz.


Mississippi

A szent hegy, a Hermon azaz Sion lábánál induló s a Holt-tengerbe ömlő szent folyó, a Jordán 251 km hosszan húzódik észak-dél irányban. Mivel száraz trópusi területeken halad keresztül, méginkább fontos a közelben élő népek számára. Izrael, Libanon, Szíria, Jordánia és a palesztínok harcolnak érte. Ma vizének nem kevesebb, mint 90%-a szolgál háztartási és mezőgazdasági célokra. A folyó alsó szakasza erősen szennyezett. A szennyvíz és az ipar okoz gondot. A Nemzetközi Műemlék Alap 2007-ben a 100 legveszélyeztetettebb ökorendszer közé sorolta a folyót. Az elterelés mellett gondot okoz a nagy kipárolgás is, ami a Holt-tenger zsugorodását idézi elő.


Jordán 

A Gangesz legnagyobb mellékfolyóját, a Yamuna folyót egy himalájai gleccser vize táplálja (a hinduk szent folyóját, a Gangeszt szintén India legszennyezettebb folyamai között említik.) Hossza 1 370 km s ebből 22 km-es szakasz érinti az indiai fővárost. Régmúlt időkben a város éltetőjének tekintették, azonban ma már a “holt” jelzővel illetik. Új Delhi évente 2 milliárd liter szennyvizet bocsát a folyóba, ami a szennyeződés 70%-át teszi ki, mig a Delhit érintő 22 km teljes hosszának csupán 2%-a. Sajnos e folyó szennyezett vizétől függ mintegy 57 millió lakos életminősége. Használják öntözésre, háztartási célokra és vallási rituálék helyszíne is.


Yamuna India egyik jelképével a háttérben

A Huang He azaz Sárga-folyó földünk hatodik legnagyobb folyója (a kínai folyamok közül a Jangce után áll). Hossza 5 464 km-t tesz ki, s kelet-nyugat irányban szeli át az ország keleti felét. A kínai civilizáció bölcsőjének tartják. A Sárga-folyó nevével ellentétben (a vize által szállított hatalmas mennyiségű lössz színezi okkersárgára) sokszor változik piros árnyalatúvá a gyárakból kiömlő szennyezőanyagok hatására. A gyors ütemben fejlődő Kínában napjainkban az ehhez hasonló jelenségek szinte mindennaposak, így az ország felszíni vizkészlete alkalmatlanná vált az emberi fogyasztásra.


A Sárga-folyó

A Matanza-Riachuelo Buenos Aires-t szeli át. Bár a város nevének jelentése “tiszta levegő”, mégis a világ legnagyobb “emésztőgödrének” nevezik. A partján épült gyárak (kb. 3 000 van belőlük) csatornái ontják a különböző vegyszerekkel szennyezett vizet, de a part mentén élők szintén szemétlerakóként használják a folyót. A térségben élő 5 millió lakos közül legroszabb helyzetben vannak a gyerekek, akiknek a szervezetében kimutatták több olyan anyag jelenlétét, melyek idővel komoly egészségügyi gondokhoz vezetnek.


Matanza-Riachuelo: napjainkban és a tisztítási tervek után

A King Ausztrália legszennyezettebb folyója. A kontinens déli részén található s csupán 27 km hosszú. Szennyeződése az 1880-ban megnyitott rézbányával kezdődött. Napjainkban 1,5 millió tonna savas és fémmel szennyezett víz ömlik bele évente. A kipárolgásnak következtében ezek egy része a levegőbe jut és savas esőket idéz elő. 1993-ban kezdtek csak a folyó megmentésén fáradozni.Földünk legszennyezettebb tavai a Chaohu- és a Thai-tó Kínában, Karachay Oroszországban, az Egyesült Államok és Kanada határán elterülő Nagy-tavak, Viktória-tó Afrikában…

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor