Tudta-e?
...hogy melyik a legnagyobb állat a világon? A kék, vagy óriás bálna, amely megnõhet 30 méter hosszúra is, súlya pedig 135 ezer kg lehet. Ezt úgy képzeljék el, mintha egy óriási mérleg egyik serpenyõjében ülne a bálna, a másikban pedig 22 nagy elefántbika kuporogna. Így lenne a mérleg egyensúlyban. A bálnák emlõsállatok, a tengerek lakói. Kicsinyeik is óriások, a kék bálna születésekor 7 méter hosszú és 7 ezer kg súlyú.

72. szám - 2009. október 1.

Környezetvédelem

A globális felmelegedés hatásai az emberi egészségre

A hőmérsékletemelkedés az előző században nem volt jelentős, de a klímakutatók egyetértenek abban, hogy a felmelegedés ebben az évszázadban drámai mértékeket ölt.

Az ENSZ klímakutatással foglalkozó szervezete egy komputer modellt készített, amelyből kiderült, hogy ennek a századnak a végére az átlag hőmérséklet akár 5,8 C fokkal is nőhet, noha a legtöbb tanulmány szerint az értékek 1-3 fokos növekedést jósolnak.

A hőhullámok számos embert öltek már meg, akárcsak az extrém téli időjárás - mondta Anthony McMichael aki a felmelegedés emberre okozott hatásait kutatja. A ragályos betegségek fogékonyak a melegre, a páratartalomra, az esőzésekre, és ezek hatással vannak egyes moszkitó fajtákra, amelyek a maláriát, a dengue lázat, és a sárga lázat terjeszthetik. A felmelegedés következtében az időjárási viszonyok még inkább megváltoznak, és az emberiség fokozottan ki lesz téve a szélsőséges időjárási viszonyoknak.

McMichael elmondta, még több pusztító vihar, áradás, esőzés, és aszály várható, amelyek komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget. Példaként említette a szokatlanul magas halálozási mutatókat a 2003-as hőhullámokban, Nyugat Európában, Alaszkában, Kanadában és Ausztráliában. Majdnem 35 000 ember esett a hőség áldozatául Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és más Nyugat Európai országokban beleértve Angliát is. Ilyen hőhullámok a történelem folyamán egy évszázadban 1 - 4 alkalommal fordulnak elő. De a kutatások szerint 2050-ig minden négy évben számítani lehet rá.

A klímakutatók látják, hogy a felmelegedés miatt csökken a sarki tengerek jégtakarója, és a hegyekben olvadnak a gleccserek. McMichael szerint aggasztóan nő az összefüggés a felmelegedés és a ragályos betegségek közti összefüggés. Beleértve az afrikai maláriát, a kullancsok okozta agyhártyagyulladást Svédországban, a kolera járványokat Bangladeshben, amelyek az időjárás változás hatására jönnek mennek a parti vizeken, és a bakteriális fertőzéseket Alaszka északi partjainál a fertőzött osztrigák miatt, ezek mind a felmelegedés miatt alakulnak ki.

A tudós szerint az emberiség által okozott üvegház hatás miatt is gyengül a világ életfenntartó rendszere.Anthony McMichael szerint a fokozott nyílvános oktatás, a közösségek segítsége, és a fejlett tervek, különössen a szegényebb és gyengébb társadalmak között megelőzhetik a nagyobb bajt mielőtt késő lenne.


ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor