Tudta-e?
...hogy kié volt az elsõ könyvtár? Asszúrbanipál asszír királyé volt az elsõ nagy gyűjtemény, mely körülbelül 2600 évvel ezelõtt létesült. A könyvtárban gyűjtötték össze az asszír királyok hadjáratairól szóló történeteket, valamint leveleiket és rendeleteiket. A "könyvek" valójában ékírással telerótt agyagtáblák voltak, melyeket gondosan leltároztak és belenyomták a király pecsétjét is.

73. szám - 2009. november 1.

Rendezvény

Tesla fest – 2009

Újítások, találmányok és az alkotókészség 23. nemzetközi fesztiválja volt Újvidéken a Vojvodina Sport- és Üzletközpontban.
MUHI Béla

A hagyományos Tesla fest – az újítók és feltalálók seregszemléje 2009. október 12-15 között került megrendezésre Újvidéken az impozáns Vojvodina Sport- és Üzletközpontban. Megnyitó beszédet Dr. Radosav Cerović professzor, köztársasági tudományügyi és technológiai miniszterhelyettes mondott. Köszöntötte a több száz résztvevőt, akik kiállították találmányaikat, gyártmányaikat, kreatív munkájuk tárgyi és szellemi eredményeit. Kihangsúlyozta, hogy ez immár a 23. fesztivál, és ezúttal is nemzetközi jellegű, mivel szép számmal jöttek külföldi kiállítók.

A tudás, az újító tevékenység, a kreativitás mindig is jellemzője volt ennek a közösségnek, kiváló tudósok, szakemberek, szakmunkások mutatkoznak itt be évről-évre, bizonyítva azt, hogy Nikola Tesla szelleme továbbra is inspiráló, ötletekből, eredeti megoldásokból, találmányokból sohasem lesz hiány.

Professzionális szakemberek és amatőrök mutatkoztak tehát be. Egyesek
szoftvereket, számítógépes animációkat, nyomtatványokat mutattak be, míg mások találmányaik prototípusait, makettjeit, szabadalmi okleveleit hozták el. Jellemző volt, hogy a kiállítók készségesen válaszoltak a tudósítók kérdéseire, a tömegkommunikációs eszközök révén igyekeztek publicitást szerezni találmányaik számára. A látogatók reklámanyagokat gyűjthettek, névjegykártyákat kaphattak, kérdezhettek és vitatkozhattak a feltalálókkal, újítókkal. Minden bizonnyal hasznos és gyümölcsöző szakmai kapcsolatok jöttek létre, hiszen a nemzetközi cégek, állami termelő vállalatok, magánvállalkozások is érdekeltek az ilyen fesztiválokon: viszonylag olcsón juthatnak eredeti ötletekhez, találmányokhoz, pénzt hozó újításokhoz, szabadalmakhoz.

Több kiállító évente visszatérő vendég. Ők korábbi termékeiket javítják fel, illetve teljesen új ötletekkel állnak elő. A fesztiváli kiadványban és a programfüzetben teret kaptak arra, hogy bemutatkozzanak, megadják elérhetőségeiket, és leírják a kiállított terméket. Megfigyeltük, hogy nemcsak érdeklődő felnőtt látogatók vannak itt, hanem a fiatalok is szép számban eljönnek és igyekeznek megtanulni, ellesni valamit. Iskolai osztályok is eljöttek az osztályfőnök vagy a műszaki tantárgyat oktató tanár kíséretében. Sőt, néhány iskola szakkörének standját is láthattuk. A diákok automatizált vezérlést, számítógépprogramokat, maketteket, energiatakarékossággal kapcsolatos megoldásokat, alternatív energiaforrások felhasználási lehetőségeit mutatták be.

A legtöbb kiállított munka a modern technológiákkal volt kapcsolatos. Az ipari design, a védjelek és egyéb hivatalos jelzések kapcsán is volt kiállítás. Bemutatásra került egy dokumentumfilm Milutin Milankovićról. Valójában itt volt a film promóciója, elsőként láthattuk a nagy tudós életét és munkásságát bemutató képes összeállítást. Ne feledjük, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia javaslatára a szerb kormány határozatot hozott, amellyel 2009-et Milutin Milanković évévé nyilvánítja. Milanković (Milankovich, Milankovitch), Milutin (1879-1958) horvát-szerb mérnök, őséghajlat- és eljegesedés kutató volt, elévülhetetlen érdemeket szerzett azzal az elméletével, miszerint összefüggés van a földi interglaciális és glaciális korszakok, illetve a Föld pályájának és forgástengelyének változásai és a Földre jutó napsugárzás között.

Volt egy szeminárium az intellektuális tulajdon védelmének témájára is, ami igen aktuális téma napjainkban. Azután láthattuk azokat az eszközöket, valamint dokumentumokat, sajtócikkeket, fényképeket is, melyek a legendás Živojin Ćulum professzor napenergiával kapcsolatos hazai úttörőmunkáját elevenítették fel. A fiatalabbak kedvéért, akik erre nem emlékezhetnek, elmondjuk, hogy a hetvenes években a közvélemény figyelmét felkeltették az Újvidék melleti Kać településen végzett napenergiás kísérletek.

Sok kiállító foglalkozott környezetvédelmi témával. Több megoldást is láthattunk az ivóvíz tisztításával kapcsolatban. Az energia- és víztakarékosság is állandóan visszatérő téma. Meglepően sok betegápolással, gyógyítással kapcsolatos találmány, újítás is volt.
A kiállítás egyik slágere a Robi névre keresztelt kisrobot volt. Valójában egy dobozban található készletről van szó, melynek összeállításával Robi „éltre kel”. Az általános iskolásoknak készült korszerű oktatási eszköz két kis villanymotorból, kerekekből, CD lemezből, kábelekből, interfészből, megfelelő számítógép csatlakozóból stb. áll. Mintegy húsz perc alatt tudja a diák összeállítani, majd a számítógépéhez csatlakoztatja, és máris működőképes a kisrobot. Mivel Željko Stanković, a didaktikai eszköz atyja a szerbiai Oktatásfejlesztő Intézet szakmunkatársa, várható, hogy ez az okos kis műszaki eszköz el fog terjedni az iskolákban, és segíti majd a gyerekeket a modern technika, a számítógépek gyakorlati alkalmazásának megértésében.

Nagy figyelmet keltett a Maxxx lock néven bemutatott biztonsági mechanikus zár is, mely Nenad Dugandžija feltaláló szerint a világon egyedülálló, rotációs elven működik, és száz százalékos biztonságot nyújt pl. gépkocsilopás ellen…

A Tesla fest népszerűsége tehát nem lankad, sőt, mintha az idén többen jöttek volna el, mint tavaly. A látogatók minden bizonnyal annak is örültek, hogy nem kellett belépőjegyet váltani.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor