Tudta-e?
A madarak a tájékozódáshoz az égitesteket is felhasználják, szemük időbeli felbontóképessége lekörözi az emberét, számukra egy mozifilm inkább csak állóképek egymásutánjának tűnhet.

20. szám - 2007. október 15.

Találmányok, innovációk

TESLA FEST 2007

Újvidéken megrendezték a tudás, az újítások és a találmányok hagyományos nemzetközi fesztiválját
MUHI Béla

Az újvidéki Vojvodina Sport és Üzletközpont első emeleti Macut galériájában október 12-e és 15-e között TESLA FEST 2007 elnevezéssel a Vajdasági Újítók Szövetségének szervezésében sor került a tudás, az újítások és a találmányok hagyományos nemzetközi fesztiváljára.

A TESLA FEST logoja

A rendezvény védnökei a Szerb Köztársaság Kormánya, a Vajdasági Végrehajtó Tanács, Újvidék Város, a Szerbiai Szellemi Tulajdon Intézete, a Vajdasági Gazdasági Kamara és az Újvidéki Körzeti Gazdasági Kamara.


Ez a kép a nagyfrekvenciás áram keltette szikrakisülést illusztrálja.

Az idei rendezvény annak jegyében telt, hogy Nikola Tesla, a világhírű feltaláló 120 évvel ezelőtt, 1887. október 12-én az Amerikai Szabadalmi Intézetben benyújtotta korszakalkotó találmányainak elismertetésére vonatkozó kérelmét. Ezek a következők: a forgó mágneses tér, az indukciós villanymotor és a többfázisú váltóáramú villamos rendszer. Mint ismeretes, ezek a találmányok forradalmasították az elektrotechnikát, nemcsak az iparban, hanem a mindennapi életben is nélkülözhetetlenekké váltak.
(Nikola Tesla életművéhez kapcsolódó korábbi témánk itt)

A fesztiválon hagyományosan bemutatták eszközeiket az újítók, új termékeket és technológiákat ismerhetett meg a közönség, de az ifjú kutatók is bemutatkozhattak. Az ipari design témakör is szerepelt, tanácskozást tartottak a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatban, a találmányok börzéje is programon volt stb. A belgrádi Nikola Tesla Múzeum kiállítása minden évben nagy feltűnést kelt.


A belgrádi Tesla Múzeumban látható a forgó mágneses teret demonstráló Tesla-tojás, az eredeti készülék hasonmása.

A legsikeresebb részvevők a szakzsűri javaslatára okleveleket kaptak, egyesek pedig még a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO)
elismerését is kiérdemelték.
Jó volt látni azokat az általános iskolai tanulókat, akik maketteket, modelleket, számítógépes szoftvereket hoztak a rendezvényre. Néhány egyetem ifjú kutatói is bemutatkoztak.

Több saját készítésű, működőképes nagyfrekvenciás Tesla-transzformátort is bemutattak a diákok.

A rendezvény legtömegesebb látogatói az iskolai diákcsoportok voltak, de a polgárok is szép számban ellátogattak a TESLA FEST rendezvényre.
A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a rendezvényen bemutatott találmányok és újítások nagy része a későbbiekben gyakorlati alkalmazást nyer, megtalálja az utat a gyártókhoz. Bízunk abban, hogy a mostani rendezvény is segítséget nyújt a feltalálóknak, egyengeti az utat az újítók és a gyártók közötti kapcsolat megteremtésében.

Egy Slavonski Brodból érkezett újító berendezése a sajtolt növényi olajból biodízelt állít elő. (Kapcsolódó témánk itt)A földsugárzás és a káros elektromágneses hullámok hatásának kiiktatására szolgáló, állítólag Tesla ötlete alapján készült eszközök.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor