Tudta-e?
...hogy kié volt az elsõ könyvtár? Asszúrbanipál asszír királyé volt az elsõ nagy gyűjtemény, mely körülbelül 2600 évvel ezelõtt létesült. A könyvtárban gyűjtötték össze az asszír királyok hadjáratairól szóló történeteket, valamint leveleiket és rendeleteiket. A "könyvek" valójában ékírással telerótt agyagtáblák voltak, melyeket gondosan leltároztak és belenyomták a király pecsétjét is.

94. szám - 2012. május 01.

Számítástechnika

Az internet csak szórakozás

A világ internetezőinek hatvan százaléka látogat olyan honlapokat, ahol hobbijáról, személyes érdeklődését kielégítő témákról talál információkat - derül ki az Ipsos legújabb felméréséből.

A közvéleménykutató több mint 19 ezer felnőttet kérdezett meg online világszerte. A válaszadók 57 százaléka mondta, hogy saját kedvteléseire, hobbijainak kielégítésére használja a világhálót. A személyes szórakoztatásra szánt szörfölés szerelmesei leginkább a törökök, őket követik a kínaiak, a magyarok, a japánok, a dél-koreaiak és a svédek, akik szintén az élvonalba tartoznak.

A világhálón böngésző magyarok kétharmada keres fel kedvteléseivel kapcsolatos portálokat, ezt csak a török és a kínai netezők múlják felül. Népszerűek a letöltések is: a megkérdezettek 43 százaléka a netről szed le zeneszámokat, 34 százalékuk filmeket, és 22 százalék nézett online televíziót az elmúlt negyedévben.

Különösen a zeneszámok esetében népszerű a letöltés a világ netezőinek körében: a megkérdezettek közül tízből négyen használták ilyen célra a webet az elmúlt negyedévben, míg tízből hárman tettek így a mozifilmek és tízből ketten a televíziós műsorok vonatkozásában.

Tízből három internetező játszik online videojátékokat és 13 százaléknyian válaszolták, hogy pénzben fogadva pókereznek, bingóznak a neten. Ebben Kína a világelső 61 százalékkal, őket a lengyelek és a törökök követik. Legkevésbé a svédek, a dél-koreaiak, a magyarok és a franciák kedvtelése a webes játék.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor