Tudta-e?
hogy kiterjesztett napelemtábláival jelenleg a Nemzetközi Űrállomás az éjszakai égbolt legfényesesbb "csillaga", ennek következtében a Vénusz a második helyre szorult?

27. szám - 2007. december 3.

ŰRKUTATÁS

Újra fellövik az Atlantis űrrepülőgépet

A NASA bejelentette, hogy december 6-án az űrsikló elindulhat a Nemzetközi Űrállomásra.
MUHI Béla

1
Az amerikai Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatal, a NASA jóváhagyta, hogy az Atlantis űrrepülőgép újabb küldetés teljesítése céljából december 6-án elindulhat a világűrbe. A floridai Cap Canaveral támaszponton lévő Kennedy űrrepülőtérről közép-európai idő szerint 22 óra 31 perckor indulhat útjára az a hordozórakéta, mely felemeli az űrrepülőgépet. Tervek szerint az új úti cél a Nemzetközi Űrállomás (ISS - International Space Station).


A Nemzetközi Űrállomás (ISS - International Space Station).


Az űrrepülőgép héttagú legénységet visz magával. Közöttük lesz az Európai Űrügynökség (ESA - European Space Agency) két űrhajósa, a francia Léopold Eyharts és a német Hans Schlegel. Elsősorban a Columbus elnevezésű európai laboratóriumot kell felszerelniük, valamint több űrséta is tervbe van véve. Csütörtökön, éppen Mikulás napján indul az űrexpedíció, és a tervek szerint 11 napig tart majd.


Az űrsikló szállítására átalakított repülőgép


Az űrrepülőgép a kilövőállványon

A Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatal, a NASA flottájához jelenleg három űrsikló, azaz Space Shuttle tartozik: Atlantis, Discovery és az Endeavour. Összesen négy űrrepülőgép épült, de az egyik, a Columbia 2003-ban közvetlenül a felszállás után kigyulladt és megsemmisült, hét űrhajós vesztette életét. Jelenleg tehát három űrsikló teljesít szolgálatot, közülük a „legfiatalabb” az Atlantis. Hivatalos jelzése OV-104, és tervezői eredetileg 2010-ig szándékozták csatasorban tartani. Az első repülése az STS–51–J jelzésű volt, melyre 1985. október 3-án került sor. Ha hinni lehet a világhálón fellelhető statisztikai adatoknak, akkor ennek az űrsiklónak már 26 repülése volt. Az Atlantis emlékezetes küldetései voltak azok, amelyek során útjára indította a Galileo űrszondát, majd a Magellan űrszondát, a Compton gammatávcsövet, vagy amikor részt vett a Shuttle-Mir repüléseken. Járt tehát az egykori Mir űrállomáson és Nemzetközi Űrállomáson is.


Egy korábbi fellövés első pillanatai
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor