Tudta-e?
...hogy melyik a legnagyobb állat a világon? A kék, vagy óriás bálna, amely megnõhet 30 méter hosszúra is, súlya pedig 135 ezer kg lehet. Ezt úgy képzeljék el, mintha egy óriási mérleg egyik serpenyõjében ülne a bálna, a másikban pedig 22 nagy elefántbika kuporogna. Így lenne a mérleg egyensúlyban. A bálnák emlõsállatok, a tengerek lakói. Kicsinyeik is óriások, a kék bálna születésekor 7 méter hosszú és 7 ezer kg súlyú.

184. - 185. szám - 2020. január - február

Új autógyártó óriás jön létre

Ahogy korábban már be is lett jelentve, új autógyártó óriás jön létre a Peugeot-Citroen és a Fiat-Chrysler összeolvadásából.

5

Az új cég egyenlő arányban lesz a korábbi Peugeot-Citroen és Fiat-Chrysler részvényesek tulajdona, a cégvezetésben viszont némi francia túlsúlyt hoz a megállapodásnak az a része, hogy a 11 tagú igazgatótanácsba a két oldal által delegált 5-5 szavazat mellett 1 illeti a vezérigazgatót, aki a jelenlegi Peugeot-vezér, Carlos Tavares lesz.

A tényleges összeolvadás előtt persze több engedélyt és hozzájárulást kell megszerezni: az összes részvényesnek bele kell egyeznie az egyesülésbe, és a fontosabb piacok trösztellenes hatóságainak is rá kell bólintania a fúzióra, hogy az létrejöhessen.

Már korábban látszott egy lehetséges buktató: a Peugeot-Citroen egyik fő részvényese a kínai állami tulajdonú Dongfeng vállalat. Ennek megfelelően Donald Trump amerikai elnök már jelezte, hogy alaposabban megvizsgálná az ügyletet. Az amerikaiak nem néznek jó szemmel a kínai cégek e féle terjeszkedésére.

Ezt úgy igyekeznek elhárítani a franciák, hogy a Peugeot-Citroen még az egyesülés lezárását megelőzően visszavásárol 30 millió részvényt a Dongfengtől, 679 millió euró értékben, így a kínai cégnek kisebb lesz a részesedése a vállalatban.

A két cég vezetői szerint az egyesülés formális része 12-től 15 hónapba telik majd, és a két vállalat egymást átfedő tevékenységeinek összevonása, a valódi cégegyesítés csak ez után indulhat meg.

A hosszas szervezőmunka eredménye a számítások szerint évi 3,7 milliárd euró megtakarítás lesz. Ennek mintegy 40%-a származik majd a fejlesztések észszerűsítéséből és nagyjából ugyanennyi a közös alkatrész- és alapanyag-beszerzésekből, a fennmaradt 20% pedig az adminisztratív költségek lefaragásából.

A Fiat, a Chrysler, a Peugeot és a Citroen és nagymúltú autógyártó. A francia csoporthoz tartozik nemrég óta az Opel is, így minden bizonnyal egy igazi globális konszern alakul majd az egyesüléssel.

A Fiat Olaszország legnagyobb autógyártója. A Fiat szó a Fabbrica Italiana Automobili Torino rövidítéséből származik. A céget 1899-ben alapította egy befektetői csoport. A több, mint egy évszázados működése alatt a Fiat gyártott többek között vasúti szerelvényeket, munkagépeket, katonai járműveket és repülőgépeket. 2009-től a Fiat a világ kilencedik legnagyobb autógyártója. 2009-ben a gazdasági válságra terjeszkedéssel reagált a Fiat, és megszerezte a csődbe ment amerikai Chrysler jelentős hányadát.

A Peugeot-Citroën vállalatcsoportot 1976-ban alapították Párizsban. A cég története 1974-ben kezdődött, amikor a két, akkor még örök rivális francia autógyár közül a Peugeot részesedést vásárolt a Citroënben. Később megállapodtak, hogy közösen gyártanak majd gépkocsikat.

2017. márciusban közölte a General Motors, hogy eladja európai cégeit, az Opelt és a Vauxhallt a Peugeot-Citroën csoportnak 2,2 milliárd euróért.

Fontos megemlíteni, hogy tavaly rekordévet zárt a francia csoport: közel 4 millió autót adtak el. Az árbevétel az egy évvel korábbi 62 milliárdról 74 milliárd euróra, azaz 19 százalékkal növekedett.

2018-ban a Peugeot-Citroën nettó nyeresége 40 százalékkal nőtt, több mint 3 milliárd euró volt. A növekedés elsősorban az Opel cég teljesítményének köszönhető.

Értéke és gyártási mutatói alapján a Peugeot-Citroen és a Fiat-Chrysler a Volkswagen csoport, a Toyota és a Renault-Nissan-Mitsubishi után a világ negyedik legnagyobb gyártója lesz. Az összértékét 46 milliárd dollárra becsülik, és 8,7 millió autóval járulhat hozzá a világ autógyártásához, alkalmazottainak száma 410.000.

Székhelye a Fiat-Chrysler jelenlegi otthonában, Hollandiában lesz majd, de egy második számú központot is fenntart majd Detroit környékén. Az új cég alá a következő autómárkák tartoznak majd: a Fiat, a Chrysler, az Alfa Romeo, a Dodge, a Jeep, a Lancia és a Maserati; a Peugeot-Citroen részéről pedig a Peugeot, a Citroën, az Opel, a Vauxhall és a DS.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor