Tudta-e?
A medveállatkák 151 °C-ra felhevítést percekig is elviselik, napokig túlélik a −200 °C-os fagyasztást, és pár percig −272 °C-on is bírják. Az állat egyes példányai túlélték az 570 000 rad Röntgen-sugárzást. A rendkívül alacsony nyomást (vákuum) és rendkívül magas nyomást (a földi légköri nyomás százszorosát) egyaránt eltűri szervezetük és túlélték a világűrbe való kibocsátást. Méretük 0,2-1 mm-ig terjed

144. szám - 2016. szeptember 1.

Egészségügy

A diabétesz szövődményei

Ha nincs jól beállítva a vércukorszint, csak idő kérdése, hogy mikor lépnek fel súlyos szövődmények
Dr. CELLER Tibor

6

A cukorbetegség igazi népbetegség, hiszen a lakosság mintegy 5%-át érinti. Napjainkban a világon mintegy 200 millióra becsülik a diabéteszesek számát; ez a szám 2025-re várhatóan 340 millióra (!) emelkedik. A dohányzás, a zsíranyagcsere-zavarok, a magas vérnyomás és az elhízás mellett a diabétesz a szív- és érrendszeri betegségek legnagyobb kockázata. A szomorú az, hogy a legtöbb cukorbeteg más rizikófaktorral is rendelkezik. A legtöbb érintett beteg korai halálozásának oka éppen ezért szív- és érrendszeri szövődmény.

Nem eléggé közismert, de a megfigyelések szerint a cukorbetegség ugyanolyan hajlamosító tényezője a szív- és érrendszeri történéseknek, mintha valaki szívinfarktuson esett volna át. A rossz cukor-anyagcseréjű 2-es típusú betegnek, ha férfi, kétszeres, ha nő, négyszeres esélye van valamilyen a szív- és érrendszeri szövődmény kialakulására!

Sokan nem is gondolják, de a cukorbetegség sok egyéb mellett még szexuális zavarokat is okozhat, akár férfiak, akár nők esetében.

A teljes írás itt olvasható

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor