Tudta-e?
A madarak a tájékozódáshoz az égitesteket is felhasználják, szemük időbeli felbontóképessége lekörözi az emberét, számukra egy mozifilm inkább csak állóképek egymásutánjának tűnhet.

44. szám - 2008. június 23.

A napozás veszélyei

Mi van a nap alatt?

A Nap egyszerre hasznos és ártalmas is. Nyári kánikulában menjünk-e napra egyáltalán, s ha igen, akkor hogyan védekezzünk a nap kártékony hatásaival szemben?
MUHI Béla

A Földre az energiát a Nap szállítja. Világít, hőt ad, élteti az élőlényeket. Nap nélkül nem létezne élet a Földön. A Nap természetes sugárforrás, az élőlények megfelelően alkalmazkodtak hozzá.

A nyári hónapokban megszaporodik a napsütéses órák száma, az ember fokozottan ki van téve a Nap sugarainak, és ez bizonyos mértékben hasznos, de veszélyekkel is jár.
A napozásnak számos kedvező hatása van az emberi szervezetre, ezért ne meneküljünk előle! Egyrészt szervezetünkben a D-vitamin a napsugarak hatására képződik. D-vitaminra minden embernek szüksége van, többek között a csontok növekedése szempontjából. Vannak olyan betegségek, melyeknek a legtöbb esetben kifejezetten jót tesz a nap: psoriasis (pikkelysömör), ekcéma, atópiás dermatitisz, seborrhoeás bőrgyulladás, pattanások.
A kellemes napsugarak a szervezetre kifejezetten pozitív hatásúak, javítják hangulatunkat, serkentik a vérkeringést, erősítik az immunrendszert. A túlzott napozás, az erős napsugarak viszont érezhetően kellemetlen hatást váltanak ki, és sajnos káros következményekkel is számolnunk kell. Ezért nyáron nagyon fontos, hogy körültekintően tervezzük meg a napon töltött órák időszakát és mértékét! Továbbá ügyelnünk kell a fényvédelemre, ma már erre is van megoldás.Tudnunk kell azt, hogy a Nap nemcsak látható fényt és infravörös sugarakat bocsát ki felénk, hanem többek között veszélyes ultraibolya sugárzást is, mely képes roncsolni az élő sejteket.
Bőrünk bizonyos értelemben fizikai és biológiai határvonalat képez testünk és a külvilág között. Reagál a belülről jövő, tehát a szervezet által adott jelzésekre, és a rajtunk kívülálló hatásokra is előbb vagy utóbb megváltozik, jelzést ad.

Amennyiben azt szeretnénk, hogy bőrünk szép és egészséges legyen, figyelnünk kell arra, hogy igényeinek megfelelően óvjuk és ápoljuk, különösen a nyári hónapokban…
Az európai fehér emberek bőrszíne legtöbb esetben minimum 20-25-ös faktorszámú fényvédőt igényel a nyár kezdetén, illetve az első néhány napozás alkalmával, aztán ezt az erősséget fokozatosan lehet csökkenteni. Alapvető napozási szabály, hogy fokozatosan szokjunk hozzá a naphoz! A bőr elöregedése és a daganatos megbetegedések kockázata szempontjából a leégés a legveszélyesebb tényező. Kerüljük hát a túlzott napozást, illetve a kívánt fényvédelmet megfelelően kiválasztott készítménnyel biztosíthatjuk. A bőr típusnak megfelelően válasszuk ki az UVB- és UVA-szűrőt is tartalmazó, vízálló krémet.A napozás veszélyei

A tűző napon szerzett barnaságnak ára van, amit esetleg idős korban kell megfizetni. A bőr alapvetően két rétegből, a hámból és az irhából tevődik össze. Az irha nagyrészt kötőszövetekből áll. Ez határozza meg a bőr rugalmasságát, feszességét. A benne futó erek látják el a hámot oxigénnel és tápanyagokkal. A bőrnek nyilvánvalóan van természetes öregedése, de emellett a különböző károsító tényezők hatására a kötőszöveti rostok elveszítik rugalmasságukat. Testünk legkülső takarója a hám, melynek alsó részében találhatók a hámsejtek. Ezek folyamatosan oszlanak, s a felső rétegekbe érve elszarusodnak. Ez a szaruréteg képezi a hámnak egy igen ellenálló, legfelső részét. A megvastagodott szaruréteg felel a fényvédelem kb. feléért. A hám festéktermelő sejtjei biztosítják a bőr barnás színét adó festékanyagot, a melanint. Napozáskor megnő a melanint tartalmazó sejteknek a száma, így a melanin is nagyobb mennyiségben képződik. Az egészséges, szép bőr fokozatosan lebarnul.

A bőr öregedésének egyik jele a foltosodás, amikor a festékanyag eloszlása nem egyenletes.
Mivel életünk során a testünket ért sugárzás összeadódik, idős korban ennek az összegzett hatásnak a következményeként láthatunk a leginkább fénynek kitett területeken mély ráncokat, világos vagy sötétbarna foltokat, körülírt területeken halványvörös vagy sárgás, a bőr felszínéből kicsit kiemelkedő, láthatóan szaruréteggel fedett elváltozásokat. Rosszabb esetben ezek rosszindulatú daganatokká fajulhatnak.Napégés

Intenzív napozás után az érzékeny bőr kipirosodik, begyullad, egyre inkább fáj, és a tünetek csak fokozódnak. Súlyos esetben hólyagok képződnek, fejfájás, láz, hidegrázás, hányinger kínozza az embert. A felégett bõrfelület néhány nap múlva lehámlik. Az alatta megjelenő bőr vékony, érzékeny, fokozottan kell rá vigyázni.

A napégés égési sérülésnek számít, és megfelelően kell kezelni. Hatékony segítség a hűtés, a hideg zuhanyozás, a borogatás. Régebben aludttejet, tarhót, joghurtot kentek a leégett bőrre. Ma már kaphatók hidratáló jellegű napozás utáni ápoló vagy testápoló szerek is. Gyulladáscsökkentő hatású lehet a körömvirágkrém, a kamilla, az Aloe vera, a levendula kivonata. Ezek nemcsak enyhítik a tüneteket, hanem elősegítik a sejtek regenerálódását is. Természetesen mindezek alkalmazhatók akkor is, ha nem égtünk le, a bőrünk meghálálja az ilyen gondoskodást. Ugyanis a napégést inkább megelőznünk kell, tehát bőrünket fel kell készíteni a fokozott igénybevételre. Az intenzív napozás a bõr idő előtti öregedését okozhatja, és növeli a bõrrák későbbi kialakulásának kockázatát. Ezért mindig, még akkor is, ha már barnák vagyunk, használjunk napozókrémeket. A káros sugarak az árnyékban ülőket sem kímélik. A sziklák, a beton vagy a homokréteg, a kavicsok, a hullámzó víz visszatükrözik a napsugarakat, így még a napernyő alatt is leéghetünk.

Később jelentkező bőrbántalmak

A Nap ultraibolya sugárzása igencsak gyorsítja a bőr öregedésének folyamatát. Van valami igazság abban, hogy minél több időt tölt valaki a napon, annál gyorsabban következik be a bőr öregedése. Ezt örökletes tényezők és a napozás módja befolyásolja. A fehér bőrűek fokozottan óvják testüket a napsugaraktól!

Legnagyobb veszélyt az egyre nagyobb számban kialakuló bőrrákok okozzák. Bebizonyosodott, hogy gyakrabban fordulnak elő azoknál, akik sokat vannak napon. Igazság szerint ez nem törvényszerű, az örökletes tényezők is szerepet játszanak. Továbbá nem csak a napon töltött idő mennyisége számít, rendkívül fontos az is, hogyan napozunk. A bõrrák gyakorisága nem a délen élők körében emelkedett, hanem az északi, fehér bőrűek esetében, akik turistaként azonnali, vagy legalábbis gyors barnulást szeretnének elérni.

Általános szabály, hogy napozás alkalmával tanácsos fényvédő krémeket alkalmazni. Jó lenne széles karimájú kalapot, könnyű kendőt hordani, befedni a test szabadon maradt részeit.A napozás tízparancsolata:

1. Ismerd meg bőrtípusodat és védekezz megfelelően. Mindenki, fototípusától függetlenül, legyen óvatos az első néhány alkalommal. Hagyd bőrödet fokozatosan hozzászokni a napsütéshez!

2. Ne tartózkodj a napon délelőtt 11 és délután 3 óra között. A Nap sugarai gyengébbek kora reggel, és késő délután.

3. Használj bőröd fototípusának és a napsütés erejének megfelelő fényvédő krémet. Minél világosabb a bőröd színe, annál lassabban növeld a napozással töltött időt.

4. Különösen óvd gyermekeidet. Győződj meg arról, viselnek-e kalapot, világos színű pólót és napszemüveget. A kisebb gyermekek fokozottabban igénylik a fényvédőkrém rendszeres használatát minden olyan testrészükön, amely ki van téve a napsugárzásnak. A csecsemőket teljes mértékben óvjuk a naptól - bőrük nagyon érzékeny!

5. Edzés és sportolás közben is használj fényvédőszert, és ismételd meg a felvitelt. Az izzadtság hatására a fényvédőkrém leválik a bőrről!

6. Tartózkodj a napsugarakat visszaverő felületektől - vagy növeld a fényvédelmet. A hó, a jég, a homok, a beton mind növelik az UV sugarak hatását.

7. Az önbarnító krémek nagyszerű kozmetikai termékek, ugyanakkor egyáltalán nem biztosítanak fényvédelmet! Az általuk elért "barnaság" nem állítja meg az UV sugarakat.

8. Tartózkodj teljes mértékben a naptól, ha olyan orvosságot szedsz, mely fényérzékenységet kiváltó összetevőt tartalmaz (a biztonság kedvéért kérdezd meg erről az orvosodat).

9. Ha leégsz - különösen, ha hólyagos égésről van szó -, késedelem nélkül keress fel egy orvost. Egy ilyen komoly bőrsérülés orvosi felügyeletet igényel.

10. Győződj meg arról, hogy fényvédő krémed UVA, és UVB szűrőt is tartalmaz. Az UVA sugarak nem "égetik" a bőrt, de a mélyebb rétegekbe hatolva jelentős károkat okoznak. Az UVB sugarak - melyek dél körül a legerősebbek - felelnek a leégésért.


Kapcsolódó cikkek

    ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
    Design by predd | Code by tibor