Tudta-e?
hogy kiterjesztett napelemtábláival jelenleg a Nemzetközi Űrállomás az éjszakai égbolt legfényesesbb "csillaga", ennek következtében a Vénusz a második helyre szorult?

69. szám - 2008. december 15.

Tudomány

Átadták a Nobel-díjakat

XVI. Károly Gusztáv svéd király Stockholmban átadta az idei irodalmi, orvosi, fizikai, kémiai és közgazdasági Nobel-díjakat.

A fizikai Nobel-díj egyik kitüntetettje, Yoichiro Nambu lemondta részvételét. A 87 éves, japán származású, amerikai állampolgárságú tudós előrehaladott életkorával és gyenge egészségével indokolta távolmaradását. Nambu két japán állampolgárságú tudóssal, Kobayasi Makotóval, valamint Toshihide Maskawa-val osztozik a fizikai Nobel-díjon. Mindhárom tudós a szubatomi részecskék kutatásában elért eredményeiért kapta a kitüntetést.

Nambu, a Chicagói Egyetem professzora kapja a díjjal együtt járó 10 millió svéd korona felét a spontán szimmetriasértés a szubatomi részecskék fizikájában elnevezésű mechanizmus felfedezéséért és leírásáért. Kobajasi Makoto, a nagy energiájú gyorsítók kutatásával foglalkozó japán szervezet kutatója és Maszkava Tosihide, a Kiotói Egyetem munkatársa a szimmetriasértés eredetének felfedezéséért kapta a díjat és vele a másik ötmilliót.

Yoichiro Nambu
Toshihide Maskawa
Kobayasi MakotoKét amerikai tudós, Roger Tsien és Martin Chalfie, valamint egy japán kutató, Simomura Oszamu kapta a kémiai Nobel-díjat a zöld fluoreszcens protein (GFP) felfedezéséért és hasznosításáért. Mindhárom kitüntetett kutató az Egyesült Államokban dolgozik, egyenlő arányban osztoznak a 10 millió svéd koronán.

Roger Tsien

Martin Chalfie


Simomura Oszamu

Egy német rákkutató, Harald zur Hausen és két francia AIDS-kutató, Francoise Barré-Sinoussi és Luc Montagnier kapta megosztva az orvosi Nobel-díjat.

A német kutató a méhnyakrákot okozó vírustörzsek felfedezésével érdemelte ki a magas elismerést, a két francia virológus pedig a HIV-vírus 1983-as felfedezésével. Harald zur Hausen felfedezésének köszönhetően sikerült védőoltást kifejleszteni a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus ellen. A francia kutatók felfedezése nélkülözhetetlen volt az AIDS biológiájának megértéséhez és a kór kezeléséhez.

Jean-Marie Gustave Le Clézio francia író, a Jegyzőkönyv (Le proces-verbal), a Sivatag (Désert), a Körforgás (Révolutions) című regények és sok más jeles mű szerzője az irodalmi Nobel-díj idei kitüntetettje. A közgazdasági Nobel-díj nyertese Paul Krugman amerikai közgazdász. Ez a díj nem tartozik az eredeti Nobel-díjak közé, ezt a Svéd Központi Bank alapította 1968-ban Nobel emlékére.

A hagyományokhoz híven San Remo szállított több ezer szál virágot az ünnepség helyszínének, a stockholmi hangversenypalota (Konserthus) nagytermének feldíszítésére. Ebben az olasz üdülővárosban halt meg a díjalapító, Alfred Nobel svéd feltaláló, vegyész, gyáros 1896. december 10-én. A Nobel-békedíjat egy külön ünnepségen, a norvég fővárosban, Oslóban adták át Martti Ahtisaari finn ENSZ-diplomatának, volt államfőnek. Nobel akarata szerint évről évre olyanok kaphatják meg az általa alapított díjat, akik munkásságukkal nagy szolgálatot tettek az emberiségnek.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor