Tudta-e?
A világ oxigénkészletének 60%-át a világóceánban élő növényi planktonok szolgáltatják.

28. szám - 2007. december 10.

Oktatási kiállítás az Újvidéki Nemzetközi Vásáron

Sorrendben negyedik alkalommal került sor november 29. és december 1. között Újvidéken az oktatási kiállításra, melynek elnevezése ezúttal Útmutató volt. A rendezvény mottója: Egyetem - A te nagy lehetőséged.
MUHI Béla

Az Újvidéki Vásár Master elnevezésű csarnokában megrendezett kiállítás célja elsősorban az volt, hogy az általános iskolai tanulóknak bemutassa a középiskolákat, a középiskolai tanulók figyelmét pedig felkeltse a továbbtanulási lehetőségekre.
A háromnapos rendezvény november 29-án, csütörtökön kezdődött, és december elseje, szombat volt a zárónap.
Több ezren, zömében fiatalok, mégpedig legtöbb esetben csoportosan érkeztek a kiállításra, és érdeklődéssel nézték végig az oktatási intézmények kínálatait. Tájékozódhattak egyes középiskolákról, különféle tanulási és képzési lehetőségekről, a jövendőbeli egyetemi hallgatók pedig megismerkedhettek az egyetemi karok kínálatával. A rendezvény alkalmából megjelent vásári katalógus szerint több mint hetven kiállító szolgált prospektusokkal, reklámanyagokkal, tájékoztatással az érdeklődőknek.

A két tannyelvű újvidéki Svetozar Marković Gimnázium egyik csapata a vásáron

Sok középiskola, állami és magánegyetem, különböző nyelviskolák, egyetemista szervezetek, nyitott egyetemek, könyvkiadók, egyes idegenforgalmi irodák jelentek meg a vásáron, és igyekeztek felhívni magukra a figyelmet. A központi pódiumon egymást váltották a bemutatkozó jellegű rendezvények, de a kiállítók standjain is több helyen program szerint követték egymást az események. Nemcsak hazai, hanem külföldi résztvevői is voltak a rendezvénynek. Boszniából, Szlovéniából, Horvátországból, Macedóniából, Magyarországról is láttunk kiállítókat. A CEU Graduate School of Business Budapestről érkezett munkatársa, Arnóczki Mónika készségesen elmagyarázta az érdeklődőknek, hogy angol nyelvű felsőfokú képzést nyújtanak az üzleti élet különböző témaköreiben, egész Európából fogadják a hallgatókat, és legfontosabb céljuk az, hogy ne csak elméleti tudást nyújtsanak, hanem a gyakorlati ismeretekre is nagy hangsúlyt fektessenek.

CEU Graduate School of Business Budapestről


Egyes gimnáziumok és szakközépiskolák jól sikerült, attraktív programokkal igyekeztek felhívni magukra a figyelmet, kihasználni azt a kivételes lehetőséget, hogy a látogatók és a médiák a vásár eseményeire figyelnek.

Képek, kísérletek, video prezentációk…


Még az öltözék is az iskolát reklámozza. A Közlekedési Szakiskola standja.Néhány középiskola teljesen figyelmen kívül hagyta ezt a vásárt, és nem jelent meg, tehát nem élt a lehetőséggel, hogy bemutatkozzon a közönségnek. Ezzel szemben az Újvidéki Egyetem szinte mindegyik kara jelen volt, és jól felkészült a jövendő hallgatók tájékoztatására.
A Katonai Akadémia standjánál többen is elidőztek, mert itt többek között katapultot, búvárruhát, pilóta felszerelést, igazi automata fegyvert is lehetett látni.

A Katonai Akadémia bemutatkozás nagyon látványos volt.


A Vajdasági Pedagógia Intézet szervezésében is voltak programok, tájékoztatók. A látogatónak az volt az érzése, hogy fokozódik a konkurencia az oktatási jellegű szolgáltatásokat kínáló szubjektumok között. Valamiféle harc van kibontakozóban a diákokért, a hallgatókért, és ez a képzések minőségének javulását hozza talán. Látható is volt a kiállítók igyekezete, hogy minél többet nyújtsanak, és minél jobb fényben tüntessék fel magukat.
A háromnapos rendezvény mindenképpen elérte célját, egymásra találhattak az érdeklődő jövendőbeli diákok, egyetemi hallgatók és az oktatási intézmények.
Országunk gazdasági helyzetét ismerve, a realitásokat figyelembe véve érthető, hogy ha munkát nem is, de továbbtanulási lehetőségeket bőven kínálnak a fiataloknak.
Visszatérve a vásár mottójához, valóban a tanulás a nagy lehetőség a fiatalok számára, amivel élni kell, amíg nem kínálkozik reális esély a megfelelő munkavállalásra.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor