Tudta-e?
Az USA államok közötti autópályáit úgy építették, hogy minden 5 mérföld útból legalább 1 mérföld egyenes legyen. Ezek az egyenes útszakaszok repülőgép leszállópályaként használhatók háború vagy egyéb vészhelyzet esetén.

96. szám - 2012. július 01.

Érdekesség

Kísértetek versenypályája

Egy szebb napokat is megélt versenypálya, mely egykoron még a Formula 1-es futamoknak is otthont adott.

A franciaországi Thillois és Gueux helyiségek közelében fekvő szellem pályát ma előszeretettel keresik fel a lóerők szerelmesei, akik szerint egyedi élmény száguldozni a kísérteties környezetben. Az egyik ott járt magyarországi hobbi-versenyző a következőképpen írta le kalandját internettes autóblogjában: …Képzeld el, hogy egy szikrázó napsütéses napon, gondtalanul autózol a festői szépségű, francia shampagne-i vidékeken. Képzeld el, hogy a széles aszfaltcsíkot két oldalról harsányan zöldellő szőlődombok ölelik körbe. Képzeld el, hogy a hosszú egyenesben gyorsítva vadul ordít a sok száz lóerős sportautód, miközben haladsz a hibátlan minőségű D27-es számú úton Reims irányába. Aztán egyszer csak felbukkan az út szélén egy lelátó és hirtelen beléd hasít a felismerés. hogy a tökéletes útminőség nem véletlen, hiszen te egy Formula 1-es versenypályán autózol! A szántóföldek kötött megbúvó, legendás Reims-Gueux versenypálya elfelejtett romjai közé tévedtél…

A Reims-Gueux versenypályát 1926-ban építették a fent említett falvak közelében lévő közút alapjaira. Kezdetben csak a helybeli autósok rendeztek rajta futamokat, később kibővítették, és Franciaország egyik legnagyobb és leggyorsabb pályája lett belőle. A nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas pályán 1950-től 1966-ig 11 alkalommal rendezték meg a Formula 1 Francia Nagydíjat.

A hosszú egyenesiről híres pálya a 60-as évek végétől azonban hanyatlásnak indult és végül 1972-ben anyagi problémák miatt örökre bezárták. És ha egy versenypályát bezárnak akkor általában le is bontják, vagy elzárják a nyilvánosság elől. A Reims-Gueux versenypálya kivétel, ugyanis eredetileg közútra épült. A pálya bezárását követően egyes szakaszait újra megnyitották a hétköznapi forgalom előtt. Manapság is végig tudunk autózni a pálya eredeti célegyenesén, ott ahol az aszfalton még a versenypálya eredeti festése is látszik. Az út két szélén megmaradtak a régi lelátók és egyéb épületek, valamint a boxutca is eredeti állapotában várja hiába a versenyzőket immár negyven éve. A legenda szerint a versenypályán balesetben elhunyt pilóták kísértetei ott lebegnek az út széli fák között. Aki szellemvadászatra vagy csak egyszerűen túrázni indul Franciaországba mindenképpen látogasson el a Reims-Gueux pályára.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor