Tudta-e?
...évente két alkalommal érdemes a légkondicionáló fertőtlenítését is elvégeztetni, mert a berendezések gomba- és baktérium- tenyészetekkel lehetnek tele, a készülék ezért ilyenkor fertőzött levegőt keringet a belső térben?

87. szám - 2011. augusztus 01.

Gazdaság

A luxusiparban már nincs válság

A luxusiparban olyan hirtelen ért véget a gazdasági válság, hogy a nagy cégcsoportok, elsősorban a franciaországi bőrárukészítők és a svájci órások nem találnak elég munkaerőt az új megrendeléseikhez

Franciaországban az ezredfordulót követő évtizedben 100 ezer munkahely szűnt meg a textil- és az ékszeriparban, a szektor jelenleg 130 ezer munkavállalót foglalkoztat. Az elmúlt évben azonban a luxusipar minden területén újrakezdődött a szakemberek felvétele.

A 75 legnagyobb francia luxuscéget tömörtő Comité Colbert nevű egyesület tagjainak száma most 36 ezer, háromezerrel több, mint a válság előtt 2006-ban. Elisabeth Ponsolle des Portes, a szervezet vezérigazgatója szerint a növekedés tartósnak mutatkozik, és egyes ritka szakmákban, mint például a szűcs, a bőrárukészítő vagy az üvegfúvó, nagyon nehéz új munkaerőt találni.

"A szülők nagyon gyakran tévesen azt gondolják, hogy ezek a foglalkozások nem eléggé megbecsültek a gyermekeik számára. Pedig ez a fajta tudás tőkét jelent egy vállalkozás számára, és annak művelői pótolhatatlanok" - hangsúlyozta az igazgató. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a luxusiparban ezek a munkahelyek életre szólnak.

A svájci órások forgalma a válság miatt 20 százalékkal csökkent 2009-ben, ez 4 százalékos létszámleépítéssel járt: 2010-ben 48 ezren dolgoztak az órás szakmában. Idén azonban a nagy óragyártók folyamatosan felvételt hirdetnek: a legnagyobb svájci óragyár az év végéig 1600 új jelentkezőt vár, fő riválisa pedig májusban hirdetetett meg nyolcszáz új állást. "Magunknak kell kiképeznünk az embereket azokra a posztokra, amelyeket meghirdetünk. Arra számítunk, hogy a jelentkezők közül sokan csak most fedezik fel az óraipart" - mondta a lapnak az egyik óracég szóvivője, amely korábban évente alig 65 új órást képzett ki.

A svájci óraipari munkáltatószövetség adatai szerint már 2010-ben 318 új órás állt munkába, kétszer annyi, mint tíz évvel korábban. Főtitkáruk, Francois Matile szerint egy húszéves fiatalnak négyévi képzés után óriási választási lehetőségei vannak, mert kapkodnak a fiatal szakemberek után a munkapiacon. A jelenlegi kereslet a 2004 és 2008 közötti időszakra emlékeztet, amikor is 32 százalékkal emelkedett az órás szakmában dolgozók száma.

A bőrárukat forgalmazó luxuscégeknél egyes termékekre hónapokat kell várniuk az új megrendelőknek a munkaerőhiány miatt, annak ellenére, hogy a francia cégek számos bedolgozót foglalkoztatnak alvállalkozóként. Az egyik legnagyobb francia luxusipari vállalat az idén nyitotta meg 12-ik bőrárukészítő műhelyét, miután tavaly 160 új szakembert vett fel, valamint iskolát is alapított. Egy másik luxuscég idén új ékszerkészítő műhelyt nyit a párizsi Vendome téren.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor