Tudta-e?
4000 évvel ezelőtt Babilonban bevett szokás volt, hogy az esküvő után a menyasszony apja újdonsült vejét egy hónapig itatta. Az ital mézből készült sör volt, innen származik a magyar "mézeshetek" illetve az angol "honeymoon" kifejezés. (moon - hold) - mivel a babilóniak holdhónapot használtak

27. szám - 2007. december 3.

Megrendezték a kutató diákok vajdasági regionális konferenciáját

Kutató diákok konferenciája

Nagyszerűen sikerült a 2007 évi vajdasági TUDOK, a kutató diákok regionális konferenciája. Vajdaság 16 oktatási intézményéből 152 kutató diák tartott színvonalas előadást, melyet 36 tagú zsűri értékelt.
MUHI Béla

Szabadkán a Svetozar Marković Gimnázium adott otthont az idei vajdasági TUDOK-nak, a kutató diákok regionális konferenciájának. A nagyszabású rendezvényre 2007. november 24-én került sor. A diákok meg a pedagógusok lelkesedéséből egyáltalán nem volt érezhető a sztrájkhangulat, az, hogy több száz iskolában rövidített órákat tartanak, és a pedagógusok teljes munkabeszüntetéséről is szó van. Ez itt a tudás, a tehetség, az önfeláldozó munka ünnepe volt.

Mátyus János, a gimnázium történelemtanára évek óta sikeresen készíti fel diákjait a különböző hazai és külföldi versenyekre. Ezért esett rá a választás, hogy legyen az idei konferencia programszervezője. Önfeláldozó, lelkes és hozzáértő munkája mellet a vendéglátó iskola munkaközössége és diákjai, élükön Slobodan Čamprag igazgató úrral hatalmas munkát végeztek. Minden dicséretet megérdemelnek, hogy egy jól szervezett, sikeres, tartalmas konferencián vehettek részt a tartomány legkiválóbb kutató diákjai. Az iskola nagyszerű házigazdának bizonyult. A gimnázium tanári karából a következők vállaltak beosztást az egyes szekciók munkájában: Vikor Györgyi, Kampos Szilvia, Nagy Kanász Andrea, Dömök Éva, Petkovics Márta, Lódi Elvira, Nikolić Ibolya, Szécsényi Nelli, Hajdú Ágnes, Molnár Cs. Valéria, Rózsa Zsolt, Pletikoszity Balázs informatika szakos tanár és szakkörének 24 tanulója, akik a számítógépeket felügyelték, és segítettek a prezentációkban. Joó Endre informatikus, igazgatóhelyettes többek között az adatok végső feldolgozásában és az oklevelek, emléklapok kiírásában segített. 4 diák volt alkalmazva a regisztrálásnál, és ők a konferencia idején a háziasszonyok szerepét is betöltötték. Egy negyedikes diáklány, Andrasity Barbara volt a megbízott fényképész.

A konferencia vendége volt Révész Tamás, a magyarországi Kutató Diákok Országos Szövetségének az elnöke.

A tavalyihoz hasonlóan az idei hazai konferenciát is a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete hirdette meg. A konferencia koordinátora, egyik szervezője Muhi Béla volt. A vajdasági TUDOK vonatkozásában mennyiségi, és minőségi eredményt hoztak a tehetséggondozással, a diákversenyekkel, a tanári továbbképzésekkel, a GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalommal kapcsolatos tapasztalatok. A régióban megtartott hasonló konferenciák között ezúttal a vajdasági volt a legnépesebb. A látottak alapján a színvonal, a diákok teljesítménye is kiváló volt.

A diákok egyénileg vagy párban kutathattak, munkájukhoz kikérhették a mentorok, a felkészítő tanárok segítségét. A konferencián 12 szekcióban hangzottak el az előadások, a fiatalok bemutatták kutatási eredményeiket. Rangos értékelő bizottság véleményezte a diákok teljesítményét. A zsűri tagjai a következők voltak: Dr. Hózsa Éva, Mr. Takács Izabella, Bálint Irén, Dr. Mészáros Zoltán, Dr. Ricz Péter, Vass Géza, Dr. Slavić Ágnes, Mr. Ivánovics Josip, Barlai Jenő, Dr. Sági Zoltán, Andrasity Mónika, Lukács Aurélia, Dr. Csanádi János, Kikity Erzsébet, Veréb Magdolna, Rábaközi Tamás, Gligor Gellért, Lalija Gábor, Dr. Czékus Géza, Dr. Bózsa Pál, Mr. Hulló István, Dr. Horváth Militicsi Szabolcs, Dr. Takács Gusztáv, Dr. Zádori János, Dr. Silling István, Dr. Papp Árpád, Mr. Beszédes Valéria, Dr. Káich Katalin, Ninkov Kovacsev Olga, Boros György, Dr. Takács Márta, Dr. Pletl Szilveszter, Mr. Béres Zoltán, Dr. Stamper Mihály, Dr. Kóczó Ferenc és Mr. Rozgonyi Endre.

A zsűrit igen komoly feladat elé állították a diákok, hiszen nehéz volt a sok jó előadás közül kiválasztani azokat, melyek oklevélben részesülhettek. Szekciójukban a legjobbaknak bizonyultak a következő tanulók: Tóth Dorottya és Sztantity Szebasztián, Varkulya Csilla, Hunyadi Tünde, Dobroka Alexandra és Király Krisztina, Bogárdi Brigitta és Kórizs Timea, Hallgató Tünde, Rózsa Szabina, Harkai Katinka, Kecsenovity Egon és Tóth Szabolcs, Szekér Réka és Biacsi Tamra, Hangya Tamás és Varga Viktor, Farkas Árpád és Biró Magyari Tas, Balogh Levente, Glesszer Erik, Döme Lili és Tóth Ágnes, Nagy Katalin, Angyal Anikó és Dér Ágnes, Lénárd Valentina, Kurfis Daniella és Harkai Anita, Erdélyi Tivadar, Molnár Lidia, Fendrik Klára, Odry Ákos, Homolya Miklós, Virág Zsolt, Samu Ákos és Zsoldos Zoltán, Sarnyai Ágnes és Karapandzsity Gabriella.

Munkájáért köszönet illeti meg a felkészítő tanárokat, a zsűrit, a szervezőket, a vendéglátókat és a támogatókat.

A gimnázium dísztermében ünnepélyes keretek között az okleveleket és emléklapokat Révész Tamás elnök adta át. A diákokhoz szólva Dr. Csermely Péternek, a Kutató Diákokért Alapítvány kuratóriuma elnökének gondolatait idézve Muhi Béla kihangsúlyozta: Itteni szereplésetekkel a több tízezer tagot számláló kutató diákok közössége befogad benneteket. Emberi tartásban, munkátokban és teljesítményetekben ennél alább már ne adjátok. Ezen a konferencián mindenki győztes, hiszen bebizonyosodott, hogy szakterületén kiválóan teljesített. Nem versenyen, hanem tudományos jellegű konferencián vettetek ma részt, helyezések nincsenek, és a jók között a legjobbak részesültek oklevélben.

A szekciók legjobbjai maghívást kapnak a 2008 évi Tudományos Diákkörök Országos Konferenciájára, melyet 2008 márc. 7-8-án tartanak meg Gödöllőn, a Török Ignác Gimnáziumban.

Egyedül az okozott csalódást, hogy a vendégként meghívott közéleti személyiségek közül néhányan nem jelentek meg a kutató diákok regionális konferenciáján, részükről visszajelzés sem volt. Hiányukat azonban pótolta a fiatalok lelkesedése, nagyszámú részvétele és vitathatatlanul jó teljesítménye.

A verseny eredményei itt.


A szabadkai Svetozar Marković GimnáziumAz újvidéki csapat


Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor