Tudta-e?
hogy Jurij Gagarin 1961. április 12-én a világon elősször nyolcvankilenc percig keringett a Föld körül a kozmoszban a Vosztok-1 kabinjában?

89. szám - 2011. október 01.

Oktatás

Természettudomány tanítása korszerűen és vonzóan

Motiváció, tehetséggondozás, tanárképzés - Nemzetközi szeminárium magyarul tanító tanárok számára 2011. augusztus 23-25-én Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Info Park Alapítvány szervezésében
MUHI Béla | a szerző cikkei

ELTE Természettudományi Oktatásmódszertani Centrum (TOMC) és az InfoPark Alapítvány szervezésében háromnapos nemzetközi jellegű szakmódszeri szemináriumra került sor Budapesten az egyetem lágymányosi épületében.

A rendezvény fővédnökei Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Mezey Barna, az ELTE rektora voltak.
A szervezőbizottság tagjai szekciók szerint a következők voltak: Karkus Zsolt (biológia), Juhász András (fizika), Horváth Gergely (földtudomány), Szalay Luca (kémia), Schróth Ágnes (környezettudomány), Vancsó Ödön (matematika) és Weiszburg Tamás (környezettudomány). A szervezőbizottság elnöke Tasnádi Péter fizikus, egyetemi tanár volt. A szemináriumra meghívást kaptak az úgymond határon túli szakemberek, gyakorló pedagógusok is.

Az ELTE emblémája


Az InfoPark Alapítvány emblémájaA nagyszabású konferenciát beharangozó köszöntő, melyet a szerevők fogalmaztak meg, igen sokatmondó volt, rátapintott a természettudományok oktatásának sarkalatos kérdéseire és problémáira, egyúttal állásfoglalásra, véleménycserére késztette a szakembereket és a pedagógusokat egyaránt.

Köszöntő

A természettudományok tanítása, ezen belül is a kémia, fizika és újabban már a matematika is az egész világon problémákkal küzd. A diákok érdeklődése elfordul a nehéz tantárgyaktól, a kémia és fizika tanárképzés megszűnőben van, s egyre nő a mindennapi életünk szempontjából is fontos tudásanyag. Az interdiszciplináris ismeretek helyet követelnek maguknak, s szinte szétfeszítik a tanterveket.

Hogyan szerezhetjük vissza diákjaink érdeklődését? Mi a megoldás a klasszikus tudományos ismeretek és a modern témák közötti egyensúly megtartására? Hogyan tehető közérthetővé az új felfedezések bonyolult fogalomrendszerű elméleti háttere?

Mivel lehetne meggyőzni a többséget, hogy érdemes (és a mindennapi életben is hasznos) természettudományos ismereteket tanulni? Ezek a kérdések foglalkoztatják a felsőoktatásban és középiskolákban oktató tanárokat világszerte.

Az új utak keresésére szervezte meg az ELTE 2009-ben a „Fizikatanítás tartalmasan és érdekesen” elnevezésű konferenciát. Az akkor szerzett tapasztalatok arra indítottak bennünket, hogy érdemes a kérdéseket a teljes természettudományos képzésre vonatkozóan is felvetni, és ebben a tágabb keretben keresni a válaszokat a tanulói motivációval és a tananyagválasztással kapcsolatban.


ELTE - Lágymányosi campus

A konferencia programja

A konferencián először plenáris előadások hangzottak el a következő témákban: Tudomány és tanárképzés; A magyar nyelvű természettudományos oktatás és tanárképzés helyzete; Természettudományos szakdidaktika a felsőoktatásban.
A témával kapcsolatos vajdasági felsőoktatási helyzetképről Péics Hajnalka, az Újvidéki Egyetem tanára beszélt.

A folytatásban a Természet Világa szaklap diákpályázatának győzteseit felkészítő, szekcióelőadásokra meghívott tanár előadók szerepeltek.
A szakterületi programok, illetve a szekcióelőadások párhuzamosan a következő besorolás szerint folytak: Fizika, Kémia, Matematika és Környezettudomány. A vajdasági pedagógusok közül a Kémia szekcióban Szórád Endre zentai kémiatanár, a Környezettudomány szekcióban pedig Muhi Béla újvidéki fizikatanár szerepelt egy-egy előadással.

A Poszter szekció keretében néhány tucat oktatási jellegű pannót, posztert mutattak be, el lehetett beszélgetni a szerzőkkel, meg lehetett vitatni a feldolgozott témákat. Itt a vajdaságiak közül Czékus Géza és Major Lenke Taneszközök és módszerek a természetismeret tanításában című poszterére figyelhettünk fel.

Nagyon tanulságosnak bizonyult A középiskola és az egyetem határán - feladatok, követelmények címmel megrendezett vita párhuzamos szekciókban meghívott vendégekkel és a konferencia résztvevőivel az InfoPark szervezésében.

A szervezők értékelése szerint a háromszázkilencven regisztrált résztvevőből mintegy háromszázan jelentek meg, sokan előadást is vállaltak, illetve részt vettek a vitákban, felszólalásokban, értékelésekben.
A konferenciára a tankönyvesek is ellátogattak. Több tankönyveket és szakkönyveket forgalmazó cég mutatta be kínálatát, a helyszínen meg is lehetett vásárolni egyes kiadók könyveit. Még a taneszközöket gyártó cégek prospektusait is meg lehetett itt találni.

Természettudományok oktatása érdekesen és újszerűen nagy kihívás minden szaktanár számára, ezért érdemes volt ellátogatni erre a rendezvényre, és ötleteket gyűjteni, bátorítást kapni, szakmai téren továbblépni…

A szeminárium színhelye

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor