Tudta-e?
A civilizáltnak nevezett világ elmúlt 3500 év történelmét végignézve csak 230 békés évet számolhatunk össze.

31. szám - 2007. december 31.

Jegesmedvék nyomában

Aki a jéghideg Dunában fürdik

A 73 éves újvidéki Martinek Antal télen is minden nap úszik a fagyos vízben.
MUHI Béla

1
A skandináv országokban, Oroszországban és más északi vidékeken népszerűek a rozmárok, a jegesmedvék – ahogyan a jeges vízben fürdőző embereket nevezik. Nálunk azonban ritkaságszámba megy, ha valaki a tél kellős közepén a jéghideg folyóban megmártózik.

Az újvidéki Martinek Antal 73 éves, és minden nap délelőtt 10 órakor legalább 50 métert úszik a Dunán. Pénteken, december 28-án az újvidéki városi strandon saját szemünkkel is meggyőződhettünk arról, milyen furcsa szokása van ennek az idős nyugdíjasnak.
Első megdöbbenésünk az volt, hogy egy sovány embert láttunk fürdőruhára vetkőzni.
A tévében mutatott „rozmárok, jegesmedvék” rendre kövérek, vagy legalábbis túlsúlyosak, vastag hájréteg védi a tüdejüket és a szívüket a kihűléstől. Martinek Antal módszere az, hogy előzőleg jól „lehűti” a szervezetét, kényelmesen sétálgat a parton egy ideig. Szerinte ezzel megszokja a hideget (ami a kérdéses napon kb. -3ºC volt), majd belegázol a „meleg” +2ºC-os vízbe!A szakirodalomból úgy tudjuk, hogy csak makkegészséges emberek vállalkozhatnak ilyen kockázatos kalandra. Emberünknek erről is megvan a véleménye:

- 18 évvel ezelőtt volt egy szívinfarktusom. Az orvosaim arra intettek, hogy jobban vigyázzak az egészségemre. Azt javasolták, mivel gyenge a szívem, nyáron ne fürödjek a folyóban.
Rájuk hallgattam. Most télen fürdök, mégpedig minden nap.Amíg Antal bácsi a vízben lubickolt, eszembe jutott, hogy a magyarországi
Schirilla György 35 éven keresztül minden év januárjában megfürdött a jeges Dunában. Vegetariánus volt, húst és zsíros ételt egyáltalán nem evett. Nagy volt a népszerűsége, a nemzet számára az erőt, az egészséget szimbolizálta, előadásokat tartott, könyveket írt az egészséges életmódról. Aztán aránylag fiatalon egy szívinfarktus elvitte. Azóta fia, aki ugyancsak György, lépett a nyomdokaiba…

- Én normálisan táplálkozom, szalonnát, és más zsíros disznóságot is szívesen fogyasztok – mondja Martinek Antal, miután kisétál a vízből. – De mondok még valamit, ami nem fog tetszeni. Erős dohányos is vagyok. Magam sem tudom, de talán a tüdőmben lerakódott vastag kátrányréteg óv meg attól, hogy kihűljek. – Hamiskásan mosolyog, és már indul is a szokásos fürdés utáni sétájára.

Az igazság az, hogy fürdés előtt félmeztelenül előbb még megeteti kedvenc galambjait, melyek türelmetlenül várják a napi kenyérmorzsájukat. Azután úszkálás után is sétálgat egy kicsit, bejárja a partot, és csak később öltözik fel. Nem volt lila a szája széle, nem vacogott, mégcsak nem is ugrándozott ebben a hidegben. A havat papucsával taposta, a vízbe harisnyával ment bele.

Elgondolkodtató, hogy Antal bácsi vajon extrém sportot űz-e. Mert van ilyen a világban, a téli fürdőzést is ide sorolják. Ebben az esetben inkább testedzésről, a kondíció és a vitalitás megőrzéséről lehet talán szó. Kétségtelenül egyéni adottság kérdése ez, sokan közülünk valószínűleg meg sem úsznánk tüdőgyulladás nélkül az ilyen kalandot.

Van, aki tehát szándékosan keresi az alkalmat, hogy a jeges vízben megmártózzon. Megtörténhet azonban váratlan esemény is, amikor balest folytán a jeges vízbe esik valaki. A napokban hallottuk a hírt, hogy beszakadt a Balaton jege egy férfi alatt. A parttól mintegy 50 méterre haladt jégvitorlásával, amikor a vékony jég beszakadt alatta, és elmerült. Szerencséjére az esetet látta az egyik közeli szálloda alkalmazottja, aki azonnal értesítette a vízimentőket. A mentésbe bekapcsolódtak a tűzoltók is, és közösen kihúzták a jeges vízben kapálózó embert. Testhőmérséklete 34 fokra süllyedt, életveszélyes állapotban volt, de sikerült megmenteni.

Martinek Antal rendszeres látogatója télen az újvidéki strandnak. Mint elmondta, ő az egyetlen vendég ilyenkor. Alá is írattak vele egy dokumentumot, hogy a saját felelősségére fürdik a vízben. Jól érzi magát, és hallani sem akar a tudományos elméletekről…

Pedig a szakemberek így vélekednek: A hideg vízben a legnagyobb terhelésnek a szív van kitéve, hogy alkalmazkodni tudjon az új körülményekhez, sokkal gyorsabban, erőteljesebben kezd dolgozni, szinte az infarktushoz közeli állapotba kerül. Az erek összehúzódnak, a vér lassabban áramlik, ezért a szívnek keményebben kell dolgoznia. A jeges vízben való fürdőzés így egyfajta infarktusmegelőző tornaként is felfogható. Pontosan fel kell mérni, hogy mennyit tartózkodhat az ember a hideg vízben. Mivel a nagy hideg okozta sokszoros fizikai megterhelés hatására a mellékvese endorfint termel, a hormonok egyfajta eufórikus, felszabadult érzést váltanak ki az emberben. Aki próbálta, az extrém sportok gyakorlása során kialakuló érzéshez hasonlítja. Mégis: csakis jó erőben lévő, egészséges ember próbálja ki ezt a sportágat, mégpedig gyakorlott téli úszó felügyeletével. És nem árt, ha mentő is van a közelben…
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor