Tudta-e?
...hogy az emberi test megközelítőleg 60 milliárd sejtet tartalmaz, amelynek mindegyike tízezerszer annyi molekulát tartalmaz, mint a Tejút összes csillaga?

82. szám - 2011. március 01.

RENDEZVÉNY

Oktatási kiállítás Újvidéken

Az Útmutató elnevezésű 7. Nemzetközi Oktatási Vásáron 2011. február 22. és 24. között számos iskola, egyetemi kar, oktatási jellegű intézmény mutatkozott be.
MUHI Béla

Az Újvidéki Vásáron az idei évi kiállítási időszak egyszerre három rangos rendezvénnyel vette kezdetét. Az oktatási kiállítás mellett egyidejűleg rendezték meg a 17. Nemzetközi Könyvszalont és a 16. Art Expó művészeti vásárt. A Master Központ impozáns épületében mindhárom rendezvényre a diákok és az egyetemi hallgatók, valamint a kiállítók díjmentesen juthattak be.

Annak ellenére, hogy az országban hetek óta sztrájkok vannak az iskolákban, mert a pedagógusok elégedetlenek a fizetésükkel és az oktatási helyzettel, Žarko Obradović oktatási miniszter széles mosollyal és leplezetlen derülátással nyitotta meg a rendezvényt. Arról beszélt, hogy a mostani nehéz gazdasági helyzetben is elő kell teremteni az anyagiakat az oktatás színvonalának az emeléséhez. Minisztériuma igyekszik mindenki számára egyenlő esélyt teremteni a tanuláshoz, továbbra is biztosítani szeretné a díjmentes közoktatást. Az általános iskola első két osztályában ingyenesek a tankönyvek is. A lakosság képzettségi szintjének emelését csakis a korszerű oktatási rendszer tudja biztosítani. A megnyitó után az oktatási miniszter politikusok és újságírók gyűrűjében körbejárta a vásárt, miközben meglehetősen visszafogott érdeklődést mutattak iránta a jelenlévő pedagógusok.

A 7. Nemzetközi Oktatási Vásár Útmutató néven lett beharangozva, utalva arra, hogy elsődleges célja a fiatalok tájékoztatása a pályaválasztás, a továbbtanulás érdekében. Számos újvidéki és környékbeli állami középiskola, magániskola, valamint ugyancsak több állami és magánegyetem karai mutatkoztak be, de voltak itt oktatási jellegű tevékenységekkel foglalkozó cégek, intézmények is. Mintegy negyven standon lehetett tájékozódni a tanulással, továbbtanulással, az oktatási kellegű információkkal kapcsolatban. Rengeteg szórólapot, reklámanyagot, tájékoztató jellegű CD-t osztottak szét, különböző látványos bemutatók csábították az érdeklődőket a tanintézményekbe. Az Újvidéki Egyetem több kara is bemutatkozott. A Természettudományi Kar standján elektromágneses lebegtetést, alacsony nyomású vízforralást, kígyót és tarantulát, látványos kémiai kísérleteket lehetett látni. A Műszaki Kar, a Technológiai Kar, az Educons Egyetem, a belgrádi Metropolitan Egyetem és a többiek standján főleg szoftverek, számítógépes prezentációk voltak, és szakkönyveket, tudományos jellegű publikációkat is bemutattak. A belügyi és katonai jellegű akadémiák kiállítóhelyei különösen attraktívak voltak, tetszetős egyenruhákat, modern kézifegyvereket lehetett látni. Az oktatási kiállítás nemzetközi jellegét hangsúlyozta ki a görögországi American College of Thessaloniki, a szlovéniai Bledből a Vendéglátói és Turisztikai Főiskola, a zágrábi Közgazdasági és Menedzsment Iskola bemutatkozása.

A futaki Mezőgazdasági Szakközépiskola kiállítóhelyén egy hatalmas beszélő papagály volt az attrakció, meg növényeket is bemutattak. Az újvidéki Közlekedési Szakközépiskola diákjai a forgalmat irányító rendőrök egyenruhájában grasszáltak. Az ugyancsak újvidéki Gépészeti Szakiskola standján robotkar működött, a Mihajlo Pupin Villamossági Szakiskola tanulói pedig elektronikus eszközeikkel végeztek látványos bemutatókat. A székvárosi Smart számítástechnikai jellegű magániskola több komputert, kivetítőt is működtetett, érdekes és látványos interaktív játékokkal csábította a fiatalokat.

Felfigyelhettünk még két újvidéki állami gimnátium standjára is. Az egykor nagyon rangosnak számító Jovan Jovanović Zmaj Gimnázium meglepően szerény bemutatkozással szerepelt. Fő attrakcióik a jól ismert, sorozatgyártásban előállított és szinte mindenhol kapható matrjoska babák voltak. Viszont a Svetozar Marković Gimnázium magyar és szerb tagozatai szép számban képviseltették magukat, három napon át folyamatosan produkálták a látványos és érdekes programokat. Voltak itt kvíz jellegű műsorok, zenés kivetítések, kreatív műhelyek, látványos és felettébb tanulságos fizikai kísérletek. Ez utóbbiak a Most - APREME (Advancing Participation and Representation of Ehtic Minority Groups in Education) projektum keretében nemcsak a leendő diákok érdeklődését voltak hivatottak felkelteni, hanem a szülők számára is lehetőséget nyújtottak az iskolai munkába való betekintéshez, bekapcsolódáshoz.


Szűcs Attila elsős diák elektromágneses „ágyút” szerkesztett (ez a lineáris akcelerátor modellje)


Tímea és Annamária a „varázstükörrel” és egy „topológiai lakattal” hódítottak


Imola és Krisztina kedvéért a fiúk még az „elektrosokk terápiát” is bevállalták (az önindukció jelenségének bemutatása)


A fizika szépségei…
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor