Tudta-e?
Egy átlagos villám 5-10 centiméter széles, és 3 kilométer hosszú!

31. szám - 2007. december 31.

Kovács Sztrikó Zoltán

Vajdasági tanulmányi diákverseny

Helyszín: Zenta, Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos Munkaegység. Időpont: 2007. jan. 12. – 10 óra

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalom keretében hetedik alkalommal hirdeti meg a hagyományos Kovács Sztrikó Zoltán Általános Iskolai Diákversenyt.

A Kovács Sztrikó Zoltánról elnevezett hagyományos természettudományos jellegű versenyen a diákok kísérleti, gyakorlati témákkal vehetnek részt. Három szakterület van: fizika, kémia és interdiszciplináris témakör. Az egy, illetve legfeljebb kétfős diákcsapatok felkészítő tanáruk közreműködésével az iskolai szertár eszköztárát felhasználva, illetve saját készítésű eszközeikkel szakmai/tudományos jellegű demonstrációkat készítenek elő, kísérleteket, megfigyeléseket, méréseket végeznek. Minderről néhány oldalas szakdolgozatot írnak, és ezzel jelentkeznek a versenyre.

A szakdolgozatot három példányban küldik el (a fedőlapon szerepeljen a tudományterület, a dolgozat címe, a diákok és a felkészítő tanárok neve és elérhetősége, az iskola adatai). Röviden ismertetik a témakört, a kapcsolódó tudományos/műszaki ismereteket, majd az eszközök képi bemutatása és a munka menete következik. Le kell írni a megfigyelési eredményeket, a mérési adatokat, a tapasztalatokat és a tanulságot.

A verseny napján a csapatok és felkészítő tanáraik 9-10 órakor érkeznek meg a vendéglátó iskolába. Magukkal hozzák az eszközeiket és mindazt, amire szükségük lesz a szakmunkák bemutatásához. Egy posztert is hoznak, amelyen szemléletesen bemutatják a munkát (itt lehetnek színes rajzok, fényképek, nyomtatványok, táblázatok, képletek, a versenyzők fotói stb. – ez megkönnyíti az előadást, valamint a verseny után ez a poszter odahaza az iskolában a megszerzett oklevéllel együtt kiállítható). Még elektronikus formában, CD-n is el lehet hozni a komplett anyagot.

Ez az összejövetel egyúttal a fizika és kémia szakos tanárok szakmai találkozója is. A korszerű módszertani megoldások, a laboratóriumi gyakorlatok kivitelezése, a szemléltető oktatás témakörei kerülnek megvitatásra. A találkozón megjutalmazzák a legjobb kísérleti felszerelést, tudománytörténeti anyagot, oktatási jellegű újítást bemutató szaktanárt.

A szakdolgozatokat három példányban 2008. január 8-ig erre a címre kell beküldeni: VMPE, 21000 Novi Sad, Ćirpanova 54.
Főszervező Muhi Béla (tel. 064 266-00-51), helyi szervező Csizofszki László.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor