Tudta-e?
hogy Kína északnyugati részén a hatalmas homokviharok már földhalmokká változtatták az ősi nagy fal egyes szakaszait?

87. szám - 2011. augusztus 01.

Makaó

Képes beszámoló egy keleti álomvilágról

Makaó Kína délkeleti partvidékén, a Gyöngy-folyó torkolatában fekszik...
MUZSLAI Izabella | a szerző cikkeiTörténelmének érdekessége, hogy az 1500-as évek közepétől 1999-ig portugál gyarmat volt. A terület a közelben lévő jelentős kereskedelmi útvonalak találkozásának és Hongkong közelségének köszönve fontos kikötővé nőtte ki magát.A Makaó közigazgatásilag egységes területét három térség alkotja. Az azonos nevű félsziget valamint Taipa és Coloane szigete tartozik ide, melyek immár egyesültek. Makaó ugyan Kína részét képezi, mégis nagy fokú autonómiát élvez. Hivatalos megnevezése Makaó, a Kínai Népköztársaság Különleges Közigazgatású Régiója. Kapcsolatban áll azonban Portugáliával is, minek törvényei alapján alkották meg saját jogrendszerüket. A hosszú ideig tartó európai kapocs következményeként a lakosságnak 5%-a portugál anyanyelvűnek vallja magát, mig a többiek kínainak. E két hivatalos nyelv után az angol következik, ami az üzleti életben, a kereskedelemben és az idegenforgalomban leggyakrabban használt nyelv. A lakosság száma meghaladja a 550 000-et miközben a terület nagysága nem egész 30 km2. Így Makaó a világ egyik legsűrűbben lakott területe.Makaó neve egy kínai istennő, A-Ma nevével mutat rokonságot. Mielőtt a portugálok megérkeztek a területre a lakosság egyik fő jövedelemforrása a halászat volt. A vízre szállók A-Ma oltalmába ajánlották életüket, s a legenda szerint egyik alkalommal szörnyű viharból szabadította ki a hajósokat. Hálájuk jeléül tiszteletére az egyik öblöt róla nevezték el (A-Ma-Gao, gao=öböl) s később ez a név az egész félszigetre kiterjedt.

Története

Az európaiak számára 1513-ban vált ismertté a terület, amikor az első európai, Jorge Alvares kínai földre lépett. Kevéssel azután beindult a Kína, Japán és Portugália közötti kereskedelem is, mi egyre élénkebbé vált s ennek köszönve Makaó kikötője felvirágzott. Mikor 1841-ben a britek letelepedtek Hongkongban a város fontosságának növekedésével, Makaó szerepe is megváltozott. Ma legfontosabb gazdasági ágazatai közé tartozik az idegenforgalom, a kereskedelem, a textilipar (főként a lábbeli gyártás), az elektronika, s egyes mezőgazdasági ágazatok. Bár széles körű autonómiát élvez, mégis sok szempontból függ Kínától, pl. víz szempontjából, de innen érkezik az élelem és a nélkülözhetetlen energia is.

Portugália és Kína 1979-ben alakított ki diplomáciai kapcsolatot s egy évvel később megkezdődtek azok a folyamatok, melyek segítségével megegyezésre tudott jutni a két ország Makaó státusát illetően.

A lótuszvirág Makaó címere. A képen látható bronzból készített emlékművet 1999-ben ajándékozta Kína Makaónak, amikor a terület elszakadt Portugáliától

Látnivalói

Makaó számos látnivalóval és izgalmas történelmi múlttal büszkélkedik, ám az idelátogatók többségét inkább a szerencsejátékok vonzzák. A város esti csillogását látva Las Vegas ázsiai rokonának tűnik, bár a két település nem testvérváros. Jellemző rá a perfekcionizmus, sehol egyetlen szemét, az épületek makulátlanul helyreállítva és karbantartva. Az élet nyüzsgésének színtere a központ, ahol több mint húsz kaszinó hívogatja a kalandra vágyókat. Itt minden a fényűzésről, a bőség érzetének keltéséről és a pénzvágyról szól. A fények és az elmondhatatlan vagyon ígérete vakítja a gyanútlan szemet, szívet, agyat s talán csak az nem veszthet, kinek nincs mit vesztenie. Nézzük csak a Las Vegas-ban is megtalálható kaszinó, a Venetian nevű épületegyüttesét! Nevéhez hűen Velence világa elevenedik itt meg előttünk, ahol még a mediterrán eget is a mennyezetre varázsolták.

Folytassuk azonban a látnivalók sorát más értékekkel! A történelmi időkből származó Fortaleza do Monte festői vár nyugalmat sugall s az árny játéka nem mindennapi pihenési lehetőséget ígér. Szép kilátás nyílik innen Makaó városára valamint a Guia erődre. Világítótornya ma is üzemel s este egész Makaó területén látható a fénye. A Fortaleza do Monte közelében található a város legérdekesebb építménye, a Szent Pál katedrális maradványa. Azért különleges, mert felérve a lépcsőkön nem fogad minket semmi, csupán egy lejtő. A fából készült épület tűzvész áldozata lett s csupán a kőből épített elülső rész élte túl a lángokat. A félsziget további látnivalói közé tartozik a botanikus kert, a Szépművészeti Múzeum, ami a legértékesebbek közé tartozik Kínában és a Bormúzeum ahol ízlelgetve a világ minőségi nedűit megtanítanak minket a fontos jellemzők megkülönböztetésére.


A Szent Pál katedrálisMakaó tájképét a Torre Panoramica karcsú tornya uralja

Taipa szigetének azonos nevű városa méltánytalanul érezheti magát mellőzve, hiszen jobb helyet nem is találhatnánk a térség sokszínűségét kutatva. Itt egybeolvad a portugál hagyaték a kínai kultúrával. A gyarmati idők barokk épületei mellett buddhista és taoista szentélyek díszelegnek, üde parkjai pedig pihenni hívogatja a sétálókat szintúgy, mint Coloane Island. Ez utóbbi kiváló feltételeket nyújt pihenésre, sátorozásra, strandolásra, nyaralásra.
ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor