Tudta-e?
...Japánban a "karoshi" - ha valaki halálra dolgozza magát - évente ezer halálesetet okoz; ami közel 5%-a az országban előforduló agyvérzések és szívrohamok számának, a 60 év alatti dolgozók körében?

69. szám - 2008. december 15.

Ünnep

Az ajándékozás ezer arca

Karácsonykor szokás, hogy az emberek megajándékozzák egymást. Legyünk tudatosak, körültekintők ne csak a vásárlásban, de az örömszerzésben is!
MUHI Béla

Az emberi kapcsolatokban alapvető a másikra való odafigyelés, a figyelmesség. Ha még tovább megyünk, akkor az empátia az embernek az a képessége, hogy egy másik ember szempontját felfogni és megérteni képes. Ettől már csak egy kis lépés az örömszerzés. A karácsonyi ünnepkör része a boldogság átélése, az örömszerzés, a szeretet kinyilvánítása, mások megajándékozása…

Az ajándékozás alapfeltétele az odafigyelés, annak meglátása, hogy a másik minek fog örülni, mivel tudjuk kifejezni jó szándékunkat, megbecsülésünket, szeretetünket…
Adni nagyobb öröm, mint kapni. S ha már adunk, miért ne tennénk mindezt előrelátóan? Adhatunk egy mosolyt, kedves szavakat, vagy ha van miből, akkor igazi ajándékot. Elsősorban mi magunk is készíthetünk ajándékot. Egy kis ügyességgel szinte a semmiből elővarázsolhatunk valami kedves, személyes apróságot, amivel kifejezzük jókívánságainkat. De kisebb vagy nagyobb munkával, megfelelő alapanyagokból már értékesebb ajándékot is készíthetünk.

Ne feledjük, nem minden esetben az ajándék értéke a fontos!
Ajándékozhatunk könyvet. A könyv esztétikai élményt nyújthat, taníthat, szórakoztatni képes.
Ajándékozhatunk CD-t, DVD-t is, ezek ma már legalább annyira népszerűek, mint a könyvek.
Játékot gyerekeknek és felnőtteknek is ajándékozhatunk. A játékboltok tömve vannak ilyenkor szebbnél szebb, a gyerekek számára érdekes ajándékokkal. A felnőttek kaphatnak társasjátékot, pl. kártyát, sakkot stb. Érdekesek a fényképes ajándékok, hasznos lehet egy szép kivitelezésű naptár is. Van, aki az antik ajándéknak fog örülni, megint mások a képzőművészeti jellegű ajándékra várnak. Újra divatosak a kézműves ajándékok, pláne, ha a népművészet mesterei készítik ezeket. Idősebb, a régi emlékekhez ragaszkodó ismerőseink kaphatnak tőlünk kerámiát, mutatós porcelánfigurákat, üvegtárgyakat. Hasznos és szép a textil-ajándék, mely a lakás dísze lehet, vagy ruhaneműt is vihetünk ajándékba. Családoknak, de egyedül élő felnőtteknek is hasznos a konyhai ajándék. Ma már gasztroajándéknak mondják mindazt, amit jó étvággyal el is lehet fogyasztani. Igényesebb és főleg jól szituált embereknek színvonalas ajándék lehet a lakberendezés. Ajándékozzunk órát, ékszert, hangszert! Különösen a férfiak fognak megörülni az autós ajándéknak, vagy a műszaki cikkeknek. Ma már széles választékban vannak számítástechnikai ajándékok is. Céges ajándékok is beszerezhetők, illetve reklámanyagként osztogatják ezeket. Ha folyékony ajándékot emlegetünk, akkor elsősorban a minőséges italokra gondolunk. Édes ajándék a csoki, a desszert, a sütemény. És persze a virág! Ne feledkezzük meg a női szíveket megindító, elmaradhatatlan virágokról sem! No és az illatszer, a különböző szépség-ajándékok is népszerűek.

A boltokban előre összeállított ajándékcsomagok vannak.
A testápoló és kozmetikum ajándékcsomagok egyre népszerűbbek. Az ilyen csomagokban a legkedveltebb termék a tusfürdő, utána a kéz- és testápolók következnek, majd a szappan, a dezodor és a sampon.
Sportos ajándék mehet fiatalnak, idősnek is, de ebben is legyünk körültekintőek. Az állati ajándékokkal is legyünk óvatosak. Akváriumi halacskák, madarak, nyuszik, kutyák jöhetnek leginkább számításba, de ma már kaphatók egzotikus állatok is. Hallottunk olyanról is, hogy lovat vesz a papa a kamasz gyerekének.

Ajándékozz utazást! – reklámozzák a turisztikai ügynökségek. Élmény-ajándék is van ma már, befizetünk mondjuk egy Wellness-központba, egy szabadidő-központba, vagy masszázsszalonba. Ajándékozz egészséget! – nem hangzik rosszul… Gyógyászati vagy esztétikai műtétről, hatékony kezelésről, gyógyszerekről vagy táplálék kiegészítőkről lehet szó.
Ajándékozhatunk tanfolyamot, pl. az autóvezetői jogosítvány megszerzése, nyelvvizsga, számítógépes ismeretek megszerzése céljából.
Végső soron pénzt is ajándékozhatunk, különösen annak, aki egészen közel áll hozzánk.
A családnak, vagy baráti társaságunknak kitalálhatunk valamilyen közös ajándékot, lehet ez egy kirándulás, nosztalgiázás, társasjátékozás, közös színházlátogatás, buli stb.
Ünnepkor nemigen szokás a pénzt számolni, de… Ajándékot vehetünk készpénzért, hitelből, részletfizetésre is.

Legyünk tudatosak, körültekintők ne csak a vásárlásban, de az örömszerzésben is!
Ne feledjük, olyan ajándék mellett döntsünk, ami hasznos és használható, ami illő és ízléses, ami megörvendeztet, az ajándékozott és az ajándékozó számára is boldogságot jelent.
Sok esetben fontos az ajándék ízléses csomagolása.

Tartsuk szem előtt
, hogy az ajándékozásnak is van etikettje, illemtana. Ügyeljünk a hagyományokra, ez esetben a karácsonyi szokásokra!

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor