Tudta-e?
...hogy az elmúlt időszakban sikerült, hivatalosan is nemzeti kinccsé tenni őshonos állatfajaink nagy részét? A kilenc kutya fajtát, a három parlagi tyúk fajtát, a szilaj marhát, a három mangalica fajtát, a tincses kecskét, és a galambjainkat. A szürke marhát sajnos az osztrákok már levédték.

13. szám - 2007. augusztus 27.

Nyelvtudomány

Iszapbirkózás

A bizalmas stílusnak és a sajtónyelvnek a szavaként vált közkedveltté az iszapbirkózás főnév. Látszólag sportágnak a megnevezéséről van szó, ahhoz hasonlóan, mint a vízilabda, a gyeplabda, a jégkorong, a talajtorna, az asztalitenisz, a teremfoci stb.
Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

1
A bizalmas stílusnak és a sajtónyelvnek a szavaként vált közkedveltté az iszapbirkózás főnév. Látszólag sportágnak a megnevezéséről van szó, ahhoz hasonlóan, mint a vízilabda, a gyeplabda, a jégkorong, a talajtorna, az asztalitenisz, a teremfoci stb. Azonban a dolog a maga fizikai valóságában inkább látványosság. Az iszapbirkózásban nők vesznek részt, esetleg fürdőruha van rajtuk vagy az sem. A küzdőtéren nejlon van leterítve, rajta iszapréteg található. Az iszapon a nők a szabad fogású birkózáshoz hasonlóan próbálkoznak egymásnak két vállra fektetésével, közben pedig tetőtől talpig iszapos lesz a testük. Az iszaptól a test csúszóssá válik, és ez ugyancsak megnehezíti a küzdelmet. A közönség lelkesíti a versenyzőket, egyúttal pedig a szemét legelteti idomaikon. Például: „Hetedik alkalommal rendezik meg a Sirok-kútvögyi nemzetközi motorostalálkozót július 31-e és augusztus 2-a között. Az idén is több mint ezer motoros vendéget várnak. A programokból néhány: egykerekű motorshow, motorblokkoló verseny, profi triálshow, iszapbirkózás, mellszépségverseny, lánchúzó verseny, Bungee Jumping és erotic show a rendezvény minden napján.”

A sajtó rendszerint átvitt értelemben él az iszapbirkózás szóval, hosszadalmas, nehéz, kilátástalan szellemi küzdelemre, szócsatára utalva vele, amikor az ellenfél mintegy kicsúszik az ember keze közül. Például: „Folytatódott az iszapbirkózás tegnap a tavalyi zárszámadási törvény vitáján a parlamentben. Az ellenzéki és a kormánypárti vélemények egyetlen vitás kérdésben sem találkoztak.” – „A pártok között folyó iszapbirkózás miatt a gazdasági intézkedésekből egy hónap alatt semmi sem lett.” – „Ha a képviselők többsége mégis úgy dönt, hogy kinyilvánítja bizalmatlanságát, akkor a kormány nem megy bele az iszapbirkózásba, s kilátásba helyezte, hogy ez esetben benyújtja lemondását.” – „Fárasztó, olykor kínos munkára kényszerülnek a közszereplők, csöndes iszapbirkózás helyett energiáik javát az éles és gyakorta meddő vitákban, kemény összecsapásokban tékozolhatják el.”

Egy cikkben jogi iszapbirkózásról szerezhet tudomást az olvasó, melynek során egy brit bíróság jóváhagyta a londoni kormány egyik döntését, amely szerint Pinochet volt chilei diktátor hazaküldhető, mert amúgy sem bírna ki bírósági tárgyalást: „A jogi iszapbirkózásnak új frontja is megnyílt, mert tegnap Belgium, valamint az Amnesty International nevű jogvédő szervezet közölte, hogy megfellebbezi a határozatot.”

Politikai iszapbirkózásról is olvashatunk olykor-olykor: „A tavaly áprilisi nagypénteki megállapodást követő politikai iszapbirkózás reménytelennek tűnő hónapjai után szinte kozmikus sebességre gyorsultak fel az események Észak-Írországban.”
Egy cikkíró Ferge Zsuzsa írásait méltatva elmondja, hogy legjobbnak azokat tartja közülük, amelyekben azt fejtegeti, hogyan próbálják újra meg újra bebizonyítani a mindenkori hatalom birtokosai, idejükben milyen szépen halad előre a világ. „A hatalommal való intellektuális küzdelem olykor értelmetlen iszapbirkózásnak bizonyul.” – jegyzi meg epésen a szerző ezzel kapcsolatban.

Az iszapbirkózás főnév átvitt értelmű használata közben néha a cikkíró szellemesen a szónak eredeti jelentésére is utal: „Itt akár össze is kapcsolhatnánk a két álláspontot, hiszen, legalábbis a kinyilatkoztatások szintjén a magyar futball megtisztítása a közös cél. A távpárbeszéd azonban egészen másról, az MLSZ vezető testületén belül uralkodó ellentétekről üzen. Iszapbirkózás közben a szándékok tisztasága is veszélybe kerülhet…”

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor