Tudta-e?
Az első hálószövő pókok 250 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön.

Történelem

A középkori arab orvosok ismeretei

WILHELM Józef

Amikor az arab-iszlám világ kiterjedt Ázsia, Afrika és Európa térségeire, megindult a különböző kulturális-tudományos ismeretek ötvöződése, ami az arab-iszlám kultúra, műveltség kivirágzásában csúcsosodott ki.Tovább »

A középkori arab gyógyászat

WILHELM Józef

Nagyfokú hozzáértés jellemezte a középkori arab-iszlám orvostudományt, hiszen indiai, perzsa, görög, közel-keleti és egyiptomi gyógyászati ismeretek széleskörű elméleti és tapasztalati tudására épült.Tovább »

Róma püspöke Mária országában

SÁFRÁNY Attila

Az előző részben részletesebben foglalkoztunk a három eddigi magyarországi pápalátogatással. Mária országa – a katolikus hagyomány szerint az első magyar király által a Boldogasszonynak felajánlott Szent István-i Magyarország, területileg a Kárpát-medence – ettől már sokkal többet láthatta vendégül a katolikus egyházfőt.Tovább »

Az érvágás hagyománya a középkorban

WILHELM Józef

Az érvágás az ókor óta ismert gyógyító módszer, amelyet a 19. századig gyakran alkalmaztak embereken és állatokon. Ez a módszer a nedvtan szemléletén nyugszik. E terápia abból indul ki, hogy a szervezet öngyógyító erőkkel rendelkezik.Tovább »

Pápalátogatások Magyarországon

SÁFRÁNY Attila

Novák Katalin köztársasági elnököt augusztus 25-én audiencián fogadta Ferenc pápa. A magyar államfő hivatalos meghívólevéllel érkezett a katolikus egyházfőhöz, aki nyitottnak mutatkozott egy magyarországi apostoli látogatásra, bár egyelőre még nem konkretizáltak semmit.Tovább »

A kolostorok füvészkertjei és ispotályai

WILHELM Józef

A középkori gyógyítás történetéről szóló előző részben már írtam arról, hogy gyógyítással ekkoriban nem csak orvosok és szerzetesek foglalkoztak, hanem borbélyok, hóhérok, fürdőmesterek, bábasszonyok, csontkovácsok, vándorgyógyszerészek és mások. Megvolt, hogy melyik betegséggel, bajjal kihez, vagy hová kell fordulni.Tovább »

A kolostori gyógyítás fegyelem, étkezés és böjt segítségével

WILHELM Józef

Mindazok, akik jártak már kolostorokban, azok megérezhették ezeknek az épületeknek és szerzetesi közösségeknek a sajátságosan pozitív kisugárzását. A középkori emberek számára a kolostorok még jelentősebb szerepet játszottak, hiszen a vallási élet mellett a tudomány, az oktatás, a gyógyítás, a technológiai eljárások ismereteinek a kézzelfogható közelségű központjai voltak.Tovább »

A középkori gyógyítás különböző módszerei

WILHELM Józef

A középkori gyógyászat különböző forrásokból táplálkozott. Egyrészt az eltérő ókori görög és római orvosi iskolák hagyományaiból, az antik vallási hagyományokból és babonákból, az asztrológiából, a népi természetgyógyászat praktikáiból és a gyógynövények használatának ismeretéből, továbbá sok egyéb más forrásból.Tovább »

„Hála Istennek, magyarok maradtunk!”

Szabó Judit, történész

A száz évvel ezelőtt megtartott soproni népszavazás az egyetlen eset a Magyar Királyság szétdarabolásakor, ahol a lakosság dönthetett a „békeszerződésben” diktált országhatárról.Tovább »

A pápa katonái

Szabó Judit, történész

Alig akad olyan zarándok, aki az Örök Város megtekintésekor egy fénykép erejéig nem örökíti meg magát a bejáratot őrző gárdistával. A látogatók közül azonban csak kevesen tudják, hogy a pápa személyes védelmét biztosító katonáknak, a történelem folyamán nem volt mindig ilyen könnyű feladatuk.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor