Tudta-e?
az Atlantai Egyetem kutatói kimutatták, hogy egyetlen ujj megmozdítása 0,1, a lélegzés 1, egy lépés pedig 67 watt teljesítményt jelent!

Történelem

Az új tudomány

SÁFRÁNY Attila

Giambattista Vico, (1668-1744), Az új tudomány (La nouva scienza) írója Nápolyban született és ott is halt meg, észrevétlenül, ünneplés és megemlékezések nélkül. A történelemfilozófia atyjaként tarthatjuk őt számon az arab Ibn Khaldun (1332-1406) mellett, de hosszú időnek kellett eltelnie, amíg ezt a nyugati tudományos élet is fölismerteTovább »

A villámháború tervének fejlődése és alakulása az I. világháború előtt

WILHELM Józef

Egy villámháború emlegetése azzal kecsegtette a háborúba induló férfiakat és hozzátartozóikat, hogy csupán egy rövid, talán heves, ám egyszerű csetepaté lesz az egész, és a rend gyorsan helyreáll…Tovább »

A kalapos király

Dr. CELLER Tibor, a Családi Kör Független Hetilap munkatársa

Mária Terézia német-római császárné, magyar és cseh királynő négy évtizedes termékeny uralkodását követően a hatalmas birodalom irányítását legidősebb fia, II. József (1741–1790), az addigi társuralkodó vette át.Tovább »

Az első világháború kitöréséhez vezető út

WILHELM Józef

Az európai érdekazonosságok és ellentétek idővel különféle szövetségi rendszerek kialakulásához vezettek…Tovább »

200 éve született Samuel Colt

Kétszáz éve, 1814. július 19-én született Samuel Colt, a világ egyik leghíresebb kézifegyverének feltalálója, akinek neve még életében fogalommá lett.Tovább »

A tököli kormánydelegáció kíséretének kihallgatási jegyzőkönyvei az Ungváron őrzött KGB dokumentumok között

Váradi Natália, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, docens

A nagy háborúra való 100 éves megemlékezések csúf csapdái

WILHELM Józef

Egyesek az I. világháború kitörésének okaként, mások csak a háború elindító ürügyeként emlegetik a szarajevói merényletet…Tovább »

Közeledve az első világháborús centenárium felé

WILHELM Józef

A 2014-es évvel megkezdődtek Európa szerte az első világháború századik évfordulójára történő megemlékezések úgy a kormányok, mint a civil szervezetek és az önkormányzatok részéről is…Tovább »

Telepítések, földhöz juttatások a visszacsatolt Bácskában

Valastyán Balázs

A Délvidék egy részének 1941. áprilisi Magyarországhoz történő csatolása a jugoszláv időszak intézkedéseinek – közigazgatás, földreform stb. – revíziója mellett magával hozta a terület nemzetiségi összetételének megváltozását is.Tovább »

A bácskai földbirtok-politika kezdetei levéltári források tükrében

Valastyán Balázs

1941. április 11-én a magyar hadsereg csapatai átlépték a magyar-jugoszláv határt, ezzel visszafoglalva a trianoni békével Magyarországtól elcsatolt Délvidék egy részét.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2014 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor