Tudta-e?
Bölcs mint a bagoly - szokták mondani, pedig a bagoly a madarak világában bizony butácskának számít mert a legokosabb madarak a hollók és a varjúk. Feltehetően a bagolyról azért gondolták, hogy bölcs, mert a madarak közül az ő szemük állása hasonlít legjobban az emberéhez – vélekednek a zoológusok.

Történelem

A waterlooi csata

WILHELM Józef

Kétszáz évvel ezelőtt, 1815. június 18-án zajlott le az a csata, amely megpecsételte Napóleon sorsát, és ez az esemény az általa képviselt polgári eszmék ideiglenes visszaszorítását idézte elő az Ókontinensen egészen 1848-ig…Tovább »

Ferenc József menyéből magyar grófné

Dr. CELLER Tibor, a Családi Kör Független Hetilap munkatársa

Egy ideálisnak aligha nevezhető családba született bele Stefánia, II. Lipót belga király három lány közül középsőként. Szigorú neveltetése után szinte még gyermekként, alig 17 évesen kényszerítették feleségül Habsburg Rudolf (1858–1889) osztrák–magyar trónörököshöz…Tovább »

Híres magyar asszonyok

Dr. CELLER Tibor, a Családi Kör Független Hetilap munkatársa

Két Árpád-házi hercegnő Szerbia trónján… Szendrői Török Marianna May grófnő, Egyiptom királynéja…Tovább »

Híres magyar asszonyok

Dr. CELLER Tibor, a Családi Kör Független Hetilap munkatársa

Kéthelyi gróf Hunyady Júlia, Szerbia fejedelemasszonya - Mihailo fejedelem 1853-ban, bécsi száműzetésének ideje alatt vette feleségül a magyar nemeskiasszonyt... Szent László király lánya, Szent Piroska - A keresztény hit, a szegények és a nyomorultak példamutató védelmezőjeként ismerték, ezért az ortodox egyház szentté avatta…Tovább »

A künde

WILHELM Józef

Egy detektívtörténet sejtelmességébe bújtatott történelmi regény, mely a X. század második felében élő magyarság valós és megtörténhetett eseményeivel, az államalapítás előtti politikai zajlásokkal foglalkozik. Könyvismertető a doroszlói származású Márai-díjas Hász Róbert történelmi regényéről…Tovább »

Mátyás király vendége voltam

WILHELM Józef

A gyerekek, a tanulóifjúság, és néha a felnőttek számára is nehezen érthetők egyes történelmi események, egy adott kor jellemvonásai, a történések háttere és körülményei…Tovább »

Felőrlő közelharc az I. világháborúban

WILHELM Józef

Nemcsak a halottak és sebesültek számának hatalmas számaránya miatt nevezhetjük ezt a háborút felőrlő összecsapásnak, hanem azért is, mert iszonyúan elhúzódott, és mert gazdaságilag is felmorzsolta a háborúban résztvevő országokat.Tovább »

A karácsony csodája a fronton

WILHELM Józef

Az egyszerű emberek akaratát száz évvel ezelőtt is úgy, ahogyan manapság is gyakran, felülírta a mindenkori politika…Tovább »

A vegyi fegyverek bevetése az I. világháborúban, e fegyverek alkalmazásának történelmi előzményei

WILHELM Józef

A harci gázok, azaz vegyi fegyverek tömeges bevetésének tekintetében az I. világháború jelentett fordulópontot. Ebben a háborúban kezdték el hatalmas mennyiségben és felelőtlenül alkalmazni a mérges gázokat…Tovább »

Sába királynőjének legendája

Dr. CELLER Tibor, a Családi Kör Független Hetilap munkatársa

Valóban Makedától és Salamontól ered az etióp császári család?Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2015 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor