Tudta-e?
Ha a Föld történetét egy évnek feleltetjük meg, akkor április eleje táján jelent meg az élet, az emberek pedig Szilveszter előtt pár perccel érkeztek.

Közélet

Jutalomkirándulás Erdélyben

MUHI Béla

A XIII. GENIUS középiskolai diákversenyt 2015. május 16-án rendezték meg Újvidéken a Svetozar Marković Gimnáziumban. A díjazottak közül sokan meghívást kaptak Erdélybe az Erzsébet Táborba, melyet Ivóban rendeztek meg ez év júliusában...Tovább »

Határ a csillagos ég

TÓTH Péter

Avagy: hány, a Földünkhöz hasonló bolygó lehet még?Tovább »

Apáczai Nyári Akadémia - 2015

MUHI Béla

Július hónapban kerül megrendezésre Újvidéken a XV. ANyA , a vajdasági magyar pedagógusok népszerű nyári szakmai továbbképzése...Tovább »

A világ elvilágiasodása

SÁFRÁNY Attila

A vallási társadalmakban a vallás a társadalom egyetlen, összetett szellemi kifejezésformája, a többi diszciplína és szellemi megnyilatkozás a keretében léteznek, de ha netalán sikerül is kivívnia egyiküknek-másikuknak némi önállóságot, akkor is teljességgel áthatja őket a vallásos gondolkodás.Tovább »

A hálózatok korszaka

TÓTH Péter

A rendszerelmélet sokak szerint tulajdonképpen a tudományok tudománya, hiszen ez egy olyan diszciplína, melyet minden tudomány, mind gyakrabban segítségül hív, ha alapvető kérdésekre szeretne választ találni.Tovább »

Ökológiai intelligencia

TÓTH Péter

Az emberi civilizáció bolygónkon nem csak felgyorsított bizonyos változásokat, de olyan körülményeket teremtett, hogy jószerivel érzéketlenné tette az embert a megannyi változás észlelésére.Tovább »

Hét héttel húsvét után: pünkösdkor

SÁFRÁNY Attila

Az idén május 24-re esett pünkösd ünnepe, amelyen a Szentlélek kiáradását és az egyház születésnapját ünneplik a keresztény hívek.Tovább »

A történelem vége...

SÁFRÁNY Attila

...avagy a demokráciaexport kudarca?Tovább »

Fiatal tehetségek a Design Terminálban

A Magyar Innovációs Szövetség a 2014/15. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak – nyilvános eredményhirdetést követően – több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki május 12-én, a Design Terminálban.Tovább »

Képzeletbeli utazás az idő kezdetére

MUHI Béla

Újvidéken a FORUM kiadóház 4. emeleti termében 2015. május 11-én 19.30 órai kezdettel beszélgetés lesz az időről fizikai, vallási, filozófiai és egyéb szempontokból…Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2015 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor