Tudta-e?
Hány féle nyelvet beszélnek a földön? Minden egyes nép a maga nyelvét beszéli és ezen belül is számtalan nyelvváltozatot, nyelvjárást, tájnyelvet. Ezek száma valószínűleg több százezerre tehető, pontosan azonban nem tudjuk, mert még a nemzeti nyelv határvonalai sem állapíthatók meg egykönnyen. Ha a "jelentős mennyiségű ember" által beszélt nyelvek számát akarjuk meghatározni, akkor kb. 3500-at kapunk. A Biblia létező fordításaink a száma legalább 770.

Közélet

Ökológiai intelligencia

TÓTH Péter

Az emberi civilizáció bolygónkon nem csak felgyorsított bizonyos változásokat, de olyan körülményeket teremtett, hogy jószerivel érzéketlenné tette az embert a megannyi változás észlelésére.Tovább »

Hét héttel húsvét után: pünkösdkor

SÁFRÁNY Attila

Az idén május 24-re esett pünkösd ünnepe, amelyen a Szentlélek kiáradását és az egyház születésnapját ünneplik a keresztény hívek.Tovább »

A történelem vége...

SÁFRÁNY Attila

...avagy a demokráciaexport kudarca?Tovább »

Fiatal tehetségek a Design Terminálban

A Magyar Innovációs Szövetség a 2014/15. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak – nyilvános eredményhirdetést követően – több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki május 12-én, a Design Terminálban.Tovább »

Képzeletbeli utazás az idő kezdetére

MUHI Béla

Újvidéken a FORUM kiadóház 4. emeleti termében 2015. május 11-én 19.30 órai kezdettel beszélgetés lesz az időről fizikai, vallási, filozófiai és egyéb szempontokból…Tovább »

Emlékek Berényi Jánosról…

Lengyel László tagozatvezető és munkatársai megemlékezése

Életének 60. évében, súlyos betegség után elhunyt Berényi János.Tovább »

Mars utazás elnapolva?

TÓTH Péter

Amikor az első ember a Holdra szállt, joggal hihette mindenki, hogy attól kezdve felgyorsulnak a folyamatok és az ezredfordulót követő időszakban már megkezdődik a világűr meghódítása.Tovább »

Erőműveket építenének az űrben

TÓTH Péter

Szakmai körökben kisebb bombaként robbant a hír, mi szerint Kína 2050-ig egy hatalmas napelemes erőmű kiépítését tervezi a világűrben.Tovább »

Több ezer metró szerelvény végállomása lesz az Atlanti-óceán

A híres New York-i metró szerelvények küldetése nem fejeződik be, miután kivonják őket a forgalomból. Nyugdíjazásuk után mesterséges korallzátonyként funkcionálnak az Atlanti-óceán mélyén.Tovább »

Nyolcvanmilliárd pár evőpálcika fogy évente Kínában

Ekkora mennyiségű - 20 centiméter hosszú, 1 cm magas és 0,5 cm széles - pálcikával 360-szor lehetne befedni a világ legnagyobb közterét, a pekingi Tienanmen teretTovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2015 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor