Tudta-e?
Mindenki tudja, hogy a spenót sok vasat tartalmaz, ezért aztán a szülők erőszeretettel erőltetik le gyermekeik torkán. Az igazság azonban az, hogy a spenót semmivel sem tartalmaz több vasat, mint bármely más zöldség. A félreértés még az 50-es évekből származik, amikor egy élelmiszerkutató rossz helyre tett egy tizedesvesszőt, így a vizsgálat eredménye tízszeres vastartalmat mutatott a valósághoz képest.

Közélet

Izrael földrajzi tagoltsága

MUZSLAI Izabella

Izrael természetföldrajzi szempontból kis területe ellenére igencsak változatos.Tovább »

Közgazdaságtan természettudományos megközelítésből

TÓTH Péter

A közgazdasági elméletek szerint, amikor az emberi viselkedést vizsgáljuk, akkor lényegében azt vizsgáljuk, hogy milyen egyéni és azokból eredően milyen kollektív döntések születnek. A döntések hátterében pedig – bármennyire is meglepő ez - közvetlenül, vagy közvetve, de mindig valamilyen adás-vétel, pontosabban fogalmazva, valamiféle csere-ügylet húzódik meg.Tovább »

A vallás és a vallástudomány

SÁFRÁNY Attila

A tudomány akkor végzi a feladatát, ha torzítás nélkül tökrözi vissza a tárgyát és írja le az azokat meghatározó törvényszerűségeket, de hogyan teljesíthető ez a föltétel egy olyan összetett tárgykör esetében, mint amilyen a vallástudomány tárgyköre, a vallás? Mit tükröz vissza ez a kép: az embert, aki a vallásról gondolkodik, vagy a vallást, amiről a kutató véleményt alkot?Tovább »

Bemutatták az új, hétszemélyes űrkapszulát

TÓTH Péter

A közelmúltban még úgy tűnt, hogy az ukrán válság miatt veszélybe kerülhet az űrkutatás jövője. A Krím megszállása miatt bevezetett amerikai szankciókra válaszul, az oroszok kilátásba helyezték, hogy a jövőben egyetlen további amerikai űrhajóst sem szállítanak a Nemzetközi Űrállomásra. Az amerikaiak azonban igyekeztek gyorsan megcáfolni azokat a híreket, melyek szerint orosz segítség nélkül még sokáig nem tudnak majd embert az űrbe küldeni.Tovább »

Az európai kultúrá(i)nk kérdéséről a pedagógiai koncepciók tükrében

Barátka Agnieszka PhD hallgató, Varsói Tudományegyetem (Magyar Tanszék): Az európai kultúrá(i)nk kérdéséről a pedagógiai koncepciók tükrében

Kováts-Németh Mária, a révkomáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karának oktatója a kultúraközvetítés és a pedagógiai értékrendszerek összefüggéseinek a feldolgozását tűzte ki céljául az újabb könyvében.Tovább »

Jézus városa

MUZSLAI Izabella

A galileai halászvároska a Genezáreti-tó északi partján épült, a Jordán folyó torkolatának közelében. A Szentírás tanúsága szerint a környék egyik fontos települése volt.Tovább »

Izrael társadalomföldrajzi jellemzői

MUZSLAI Izabella

A modern Izrael fontos vallási, telekommunikációs, közlekedési és idegenforgalmi térség. A termékeny folyóvölgyekben ma is élénk mezőgazdaság folyik. A történelmi időkben, mikor még a gazdaság alapját a mezőgazdaság képezte, ez volt az ország szíve.Tovább »

A nyugdíjrendszerekről

TÓTH Péter

Gyakran halljuk az utóbbi időben, hogy a nyugdíjrendszer reformjáról beszélnek. Nem csak nálunk, de Európa szerte aktuális a téma.Tovább »

Az Egyetemes Philologiai Közlöny hetven éve

SÁFRÁNY Attila

A tudományos folyóiratok a tudományos élet szemléi, éppen ezért egyes szakfolyóiratok rendkívüli jelentőségre tehetnek szert egy adott ország, nemzet tudományos életében.Tovább »

„A jó ügynek nemességet kell nevelni”

Kováts-NÉMETH Mária könyvismertetője

Az Újvidéki Színházban 2013. okt. 11-13-án megrendezett nemzetközi családkonferencia kapcsán egy kiadványkötet jelent meg…Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2014 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor