Tudta-e?
...hogy életünk során mintegy 100 tonna táplálék halad át a gyomor-bél traktuson

Közélet

Záróvizsgáztak a Budapesti Corvinus Egyetem Zentai Konzultációs Központjának hallgatói

Madarász Kulcsár Sarolta

A Budapesti Corvinus Egyetem Zentai Konzultációs Központjának végzős hallgatói 2015. január 23-án és 24-én záróvizsgáztak, így a Tagozat végzett hallgatóinak száma immár megközelíti a 400 főt. Jelen alkalommal 20 hallgató záróvizsgázott, akik közül 14-en a kertészmérnök szakon, míg 6-an a környezetgazdálkodói agrármérnök szakon végezték el tanulmányaikat.Tovább »

Az olajkor alkonya

TÓTH Péter

Gyakran rá kell döbbennünk, hogy a tudomány jelenlegi fejlettségi fokán, az információs társadalom hajnalán még mindig milyen keveset tudunk és alig valamit értünk meg az éppen zajló folyamatokból.Tovább »

A Coca-Cola titkos receptje

A legendásan őrzött szakmai titkot, a Coca-Cola híres receptjének másolatát az Atlanta Journal and Constitution újság 1979, február 19-i számában találták meg nemrég.Tovább »

Az Újszövetség hajnalán

MUZSLAI Izabella

Sorozatunk Karácsony havában megjelenő, záró részében Krisztus Urunk fogantatásának városát mutatjuk be bibliai alapokra helyezve.Tovább »

Ember alkotta szerkezet egy üstökös felszínén

TÓTH Péter

Az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondájának leszállóegysége - a Philae, amelynek fedélzeti vezérlő és adatgyűjtő számítógépének szoftverét magyar fejlesztők készítették - 2014. november 12-én megérkezett a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökösre. Ezzel az első ember által alkotott eszköz leszállt egy üstökösön. A mosógép nagyságú űreszköz fényképeket küldött az üstökös felszínéről.Tovább »

Az emlékezés napjai

SÁFRÁNY Attila

Mindenszentek ünnepét november 1-jén ünnepli a katolikus egyház.Tovább »

A Genezáreti-tó

MUZSLAI Izabella

A Genezáreti-tónak sok neve van. Hívják még Tibériás-tónak, ahogyan a partjain élők nevezték, a Szentírás viszont Izrael azonos nevű tartománya után Galileai-tengerként emlegeti.Tovább »

Izrael gazdasági jellemzői a Szentírás tükrében

MUZSLAI Izabella

Izrael legfontosabb ágazatai közé soroljuk gyémántiparát, melyet a világ élvonalában említenek. Az ország gyémántpiaca a világ legnagyobb ilyen jellegű központjává nőtte ki magát.Tovább »

Zűr az űrben

TÓTH Péter

Azt tapasztaltuk, hogy az elmúlt időszakban felgyorsult a verseny az űrbéli lehetőségek esetleges jövőbeni kihasználása végett. Az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország mellett Kína és India is versenybe szállt, előbbi a Holdra, utóbbi pedig Mars körüli pályára juttatta el sikeresen saját fejlesztésű űrszerkezetét.Tovább »

Izrael éghajlata, élővilága és vízrajza

MUZSLAI Izabella

A II. Törvénykönyvben (11, 10-11) Mózes Isten szava által így írja le népének az ígéret földjét „Az a föld ugyanis, ahová mégy, hogy elfoglald, nem olyan, mint Egyiptom földje, amelyről kijöttél, hogy az elvetett magra öntözővizet vezetnek, miként a zöldségeskertekre, hanem hegyes-völgyes és az égből várja az esőt”.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2015 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor