Tudta-e?
Miért szúrósak a kaktuszok? Leveleik szúrós tövisekké alakultak, mert ez kedvezõbb a száraz területeken élõ növények számára. Így kisebb felületrõl kevesebb nedvességet kell elpárologtatniuk, ez pedig a sivatagban, ahol forrón tűz a nap, és ritkán esik az esõ fontos számukra.

Közélet

A világgazdaság egy zsineggel összekötözött kártyavár csupán?

TÓTH Péter

Gazdasági szankciók, fenyegető krízis, tőzsdei krach, olajár összeomlás jellemezte a mögöttünk álló évet. Nem tudhatjuk, ebben az évben mi vár ránk, de abban biztosak lehetünk, hogy eseményekben bővelkedik majd, hiszen a globalizációnak köszönhetően az események felgyorsultak. Gyorsan bekövetkezhet egy általános gazdasági élénkülés, de egy hirtelen összeomlás is benne van a pakliban.Tovább »

A valóság tükörképe

Tudományos és művészettörténeti múltunk bemutatása - ismeretterjesztő előadássorozatTovább »

András-naptól a Cyber Hétfőig

TÓTH Péter

Szent András apostol, a keleti egyház védőszentje az első században élt. A hagyomány szerint átlósan ácsolt kereszten halt mártírhalált. Az ilyen keresztet máig andráskeresztnek nevezik. András apostol napja régebben ünnep volt. A naphoz legközelebb eső vasárnap volt az egyházi év, advent kezdete. Régi ünnepeinket azonban mintha kezdenék kiszorítani különféle „importált hóbortok”, mint amilyen a Fekete Péntek, vagy a Cyber Hétfő.Tovább »

Madárvilág egykor és most

Tudományos és művészettörténeti múltunk bemutatása - ismeretterjesztő előadássorozatTovább »

A növénygenetika rejtelmei

Dr. Berényi János emlékest (A neves vajdasági növénynemesítő munkássága) címmel tartanak előadást november 21-én, szombaton 18 órai kezdettel a Pro Scientia Naturae Alapítvány Dr. Berényi János Agrárinnovációs IrodájábanTovább »

Református egyházjogi és jogteológiai reflexiók az Európai Unió egyházfelfogására

Dr. SOMOGYI Alfréd református lelkipásztor, a Pozsonyi Református Egyházmegye esperese

Az Európai Unió alkotmánya jelentős elvi és eszmei iránymutatás a tagországoknak az egyházakkal kapcsolatos felfogás és a nemzeti jogrendbe való beágyazás tekintetében…Tovább »

A kereszt civilizációja

SÁFRÁNY Attila

A kétezres évek elején komoly politikai vitát váltott ki a kérdés, hogy az Európai Unió alkotmányának a preambulumába bekerüljön-e a kereszténységre való hivatkozás.Tovább »

Kínai zöld forradalom

TÓTH Péter

Kína impozáns, a történelemben eddig példátlanul és páratlanul gyors gazdasági fejlődését jelentősen beárnyékolja a tény, hogy mindez egy elképesztő mértékű környezetkárosítással párosul. Az ország vezetői sokáig hivatalosan nem ismerték el ennek tényét. Most azonban arról olvashatunk, hogy a jövőben a pekingi vezetés már prioritásként kezeli a környezetvédelmet.Tovább »

Válaszd a tudatos életet

MUHI Béla

Újvidéken a Forum kiadóház épületében Szeminárium a hit és az élet kérdéseiről címmel 2015. tavaszán programsorozat indult, melynek harmadik előadásához érkeztünk…Tovább »

Herman Ottó doroszlói tartózkodásának politikai vonatkozásai

WILHELM Józef

Doroszlói tartózkodása idején, 1874 és 1875 között nem csak a magyarországi pókfauna című munkájának megírásán dolgozott, hanem sokrétű tudományos, közéleti és politikai tevékenységet is folytatott. …Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2016 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor