Tudta-e?
Az USA államok közötti autópályáit úgy építették, hogy minden 5 mérföld útból legalább 1 mérföld egyenes legyen. Ezek az egyenes útszakaszok repülőgép leszállópályaként használhatók háború vagy egyéb vészhelyzet esetén.

Közélet

Madárvilág egykor és most

Tudományos és művészettörténeti múltunk bemutatása - ismeretterjesztő előadássorozatTovább »

A növénygenetika rejtelmei

Dr. Berényi János emlékest (A neves vajdasági növénynemesítő munkássága) címmel tartanak előadást november 21-én, szombaton 18 órai kezdettel a Pro Scientia Naturae Alapítvány Dr. Berényi János Agrárinnovációs IrodájábanTovább »

Református egyházjogi és jogteológiai reflexiók az Európai Unió egyházfelfogására

Dr. SOMOGYI Alfréd református lelkipásztor, a Pozsonyi Református Egyházmegye esperese

Az Európai Unió alkotmánya jelentős elvi és eszmei iránymutatás a tagországoknak az egyházakkal kapcsolatos felfogás és a nemzeti jogrendbe való beágyazás tekintetében…Tovább »

A kereszt civilizációja

SÁFRÁNY Attila

A kétezres évek elején komoly politikai vitát váltott ki a kérdés, hogy az Európai Unió alkotmányának a preambulumába bekerüljön-e a kereszténységre való hivatkozás.Tovább »

Kínai zöld forradalom

TÓTH Péter

Kína impozáns, a történelemben eddig példátlanul és páratlanul gyors gazdasági fejlődését jelentősen beárnyékolja a tény, hogy mindez egy elképesztő mértékű környezetkárosítással párosul. Az ország vezetői sokáig hivatalosan nem ismerték el ennek tényét. Most azonban arról olvashatunk, hogy a jövőben a pekingi vezetés már prioritásként kezeli a környezetvédelmet.Tovább »

Válaszd a tudatos életet

MUHI Béla

Újvidéken a Forum kiadóház épületében Szeminárium a hit és az élet kérdéseiről címmel 2015. tavaszán programsorozat indult, melynek harmadik előadásához érkeztünk…Tovább »

Herman Ottó doroszlói tartózkodásának politikai vonatkozásai

WILHELM Józef

Doroszlói tartózkodása idején, 1874 és 1875 között nem csak a magyarországi pókfauna című munkájának megírásán dolgozott, hanem sokrétű tudományos, közéleti és politikai tevékenységet is folytatott. …Tovább »

A bankok is kimennek divatból?

TÓTH Péter

A helyzet mostani állása szerint, majdnem biztosra vehető, hogy amikor a jövőben pénzre lesz szükségünk, egy olyan összegre, ami éppen nem áll a rendelkezésünkre, elég lesz megnyomni néhány gombot egy mobilalkalmazáson és perceken belül már érkezik is a szükséges pénzmennyiség.Tovább »

„Csupa jót tett...” (Mk 7,31-37)

Egresits Ferenc

Napjaink legélénkebb tapasztalata: Ez, így nem maradhat! Hol van az Isten? Hogy nyílna meg már a föld, ha az égből nem jön válasz!Tovább »

Egy új erkölcs vázlata

SÁFRÁNY Attila

Hans Jonas (1903-1993) egy új alapokra helyezett, paradigmaváltó etika alapjait fektette le. Élete az európai történelem egyik legmozgalmasabb és egyben legvéresebb századát, a 20. századot szinte teljességgel betöltötte.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2015 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor