Tudta-e?
Mindenki tudja, hogy a spenót sok vasat tartalmaz, ezért aztán a szülők erőszeretettel erőltetik le gyermekeik torkán. Az igazság azonban az, hogy a spenót semmivel sem tartalmaz több vasat, mint bármely más zöldség. A félreértés még az 50-es évekből származik, amikor egy élelmiszerkutató rossz helyre tett egy tizedesvesszőt, így a vizsgálat eredménye tízszeres vastartalmat mutatott a valósághoz képest.

Közélet

Herman Ottó doroszlói tartózkodásának politikai vonatkozásai

WILHELM Józef

Doroszlói tartózkodása idején, 1874 és 1875 között nem csak a magyarországi pókfauna című munkájának megírásán dolgozott, hanem sokrétű tudományos, közéleti és politikai tevékenységet is folytatott. …Tovább »

A bankok is kimennek divatból?

TÓTH Péter

A helyzet mostani állása szerint, majdnem biztosra vehető, hogy amikor a jövőben pénzre lesz szükségünk, egy olyan összegre, ami éppen nem áll a rendelkezésünkre, elég lesz megnyomni néhány gombot egy mobilalkalmazáson és perceken belül már érkezik is a szükséges pénzmennyiség.Tovább »

„Csupa jót tett...” (Mk 7,31-37)

Egresits Ferenc

Napjaink legélénkebb tapasztalata: Ez, így nem maradhat! Hol van az Isten? Hogy nyílna meg már a föld, ha az égből nem jön válasz!Tovább »

Egy új erkölcs vázlata

SÁFRÁNY Attila

Hans Jonas (1903-1993) egy új alapokra helyezett, paradigmaváltó etika alapjait fektette le. Élete az európai történelem egyik legmozgalmasabb és egyben legvéresebb századát, a 20. századot szinte teljességgel betöltötte.Tovább »

A reklám jövője

TÓTH Péter

Hasznos információkkal segít bennünket a megfelelő termékek és szolgáltatások kiválasztásában, vagy elviselhetetlenné válik a jövő propagandája? Egyelőre nem tudni még pontosan, mit hoz a jövő a reklámok szempontjából.Tovább »

Jutalomkirándulás Erdélyben

MUHI Béla

A XIII. GENIUS középiskolai diákversenyt 2015. május 16-án rendezték meg Újvidéken a Svetozar Marković Gimnáziumban. A díjazottak közül sokan meghívást kaptak Erdélybe az Erzsébet Táborba, melyet Ivóban rendeztek meg ez év júliusában...Tovább »

Határ a csillagos ég

TÓTH Péter

Avagy: hány, a Földünkhöz hasonló bolygó lehet még?Tovább »

Apáczai Nyári Akadémia - 2015

MUHI Béla

Július hónapban kerül megrendezésre Újvidéken a XV. ANyA , a vajdasági magyar pedagógusok népszerű nyári szakmai továbbképzése...Tovább »

A világ elvilágiasodása

SÁFRÁNY Attila

A vallási társadalmakban a vallás a társadalom egyetlen, összetett szellemi kifejezésformája, a többi diszciplína és szellemi megnyilatkozás a keretében léteznek, de ha netalán sikerül is kivívnia egyiküknek-másikuknak némi önállóságot, akkor is teljességgel áthatja őket a vallásos gondolkodás.Tovább »

A hálózatok korszaka

TÓTH Péter

A rendszerelmélet sokak szerint tulajdonképpen a tudományok tudománya, hiszen ez egy olyan diszciplína, melyet minden tudomány, mind gyakrabban segítségül hív, ha alapvető kérdésekre szeretne választ találni.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2015 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor