Tudta-e?
Hány féle nyelvet beszélnek a földön? Minden egyes nép a maga nyelvét beszéli és ezen belül is számtalan nyelvváltozatot, nyelvjárást, tájnyelvet. Ezek száma valószínűleg több százezerre tehető, pontosan azonban nem tudjuk, mert még a nemzeti nyelv határvonalai sem állapíthatók meg egykönnyen. Ha a "jelentős mennyiségű ember" által beszélt nyelvek számát akarjuk meghatározni, akkor kb. 3500-at kapunk. A Biblia létező fordításaink a száma legalább 770.

Közélet

Evolúció vagy teremtés

MUHI Béla

Új programsorozat indul Újvidéken a Forum kiadóházban: Szeminárium az élet és a hit kérdéseiről. Az első rész 2015. március 9-én 19.30 órakor kezdődődik, az est témája az élet kialakulásának körülményeit boncolgatja...Tovább »

Záróvizsgáztak a Budapesti Corvinus Egyetem Zentai Konzultációs Központjának hallgatói

Madarász Kulcsár Sarolta

A Budapesti Corvinus Egyetem Zentai Konzultációs Központjának végzős hallgatói 2015. január 23-án és 24-én záróvizsgáztak, így a Tagozat végzett hallgatóinak száma immár megközelíti a 400 főt. Jelen alkalommal 20 hallgató záróvizsgázott, akik közül 14-en a kertészmérnök szakon, míg 6-an a környezetgazdálkodói agrármérnök szakon végezték el tanulmányaikat.Tovább »

Az olajkor alkonya

TÓTH Péter

Gyakran rá kell döbbennünk, hogy a tudomány jelenlegi fejlettségi fokán, az információs társadalom hajnalán még mindig milyen keveset tudunk és alig valamit értünk meg az éppen zajló folyamatokból.Tovább »

A Coca-Cola titkos receptje

A legendásan őrzött szakmai titkot, a Coca-Cola híres receptjének másolatát az Atlanta Journal and Constitution újság 1979, február 19-i számában találták meg nemrég.Tovább »

Az Újszövetség hajnalán

MUZSLAI Izabella

Sorozatunk Karácsony havában megjelenő, záró részében Krisztus Urunk fogantatásának városát mutatjuk be bibliai alapokra helyezve.Tovább »

Ember alkotta szerkezet egy üstökös felszínén

TÓTH Péter

Az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondájának leszállóegysége - a Philae, amelynek fedélzeti vezérlő és adatgyűjtő számítógépének szoftverét magyar fejlesztők készítették - 2014. november 12-én megérkezett a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökösre. Ezzel az első ember által alkotott eszköz leszállt egy üstökösön. A mosógép nagyságú űreszköz fényképeket küldött az üstökös felszínéről.Tovább »

Az emlékezés napjai

SÁFRÁNY Attila

Mindenszentek ünnepét november 1-jén ünnepli a katolikus egyház.Tovább »

A Genezáreti-tó

MUZSLAI Izabella

A Genezáreti-tónak sok neve van. Hívják még Tibériás-tónak, ahogyan a partjain élők nevezték, a Szentírás viszont Izrael azonos nevű tartománya után Galileai-tengerként emlegeti.Tovább »

Izrael gazdasági jellemzői a Szentírás tükrében

MUZSLAI Izabella

Izrael legfontosabb ágazatai közé soroljuk gyémántiparát, melyet a világ élvonalában említenek. Az ország gyémántpiaca a világ legnagyobb ilyen jellegű központjává nőtte ki magát.Tovább »

Zűr az űrben

TÓTH Péter

Azt tapasztaltuk, hogy az elmúlt időszakban felgyorsult a verseny az űrbéli lehetőségek esetleges jövőbeni kihasználása végett. Az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország mellett Kína és India is versenybe szállt, előbbi a Holdra, utóbbi pedig Mars körüli pályára juttatta el sikeresen saját fejlesztésű űrszerkezetét.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2015 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor