Tudta-e?
...hogy a hazánkban és Európában honos denevér senkinek sem szívja ki a vérét, és nem kapaszkodik bele a hajába sem. A denevérek egyetlen vérszívó faja délamerikában él, tehenek vérét szívja és nem okoz halálos sebet. A hiedelem középkori, amikor is a bőregérről úgy gondolták, hogy az ördöggel paktál ezért sok helyen írtották sőt fákra szögezték őket.

Közélet

Középkori település nyomait tárják fel Bácsfeketehegynél

TÓTH Péter

Bácsfekehegyen, a Krivaja folyó közelében elterülő dombon folyamatban van egy középkori temető feltárása. Eddig 22 sírt tártak fel a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársai.Tovább »

Kerpel-Fronius Ödön, „a csecsemők megmentője”

Dr. CELLER Tibor

A gyermekgyógyászat önállósodása óta a magyar gyermekorvosok nemzetközileg is jelentős szerepet játszottak a szakma fejlesztésében.Tovább »

Megarégiók, megapoliszok

TÓTH Péter

Életünket alapvetően befolyásolja a földrajzi hely, hiszen egyáltalán nem mindegy, hol élünk. Ilyen megvilágításból is érdekes a gazdasági folyamatokat megvizsgálni, hiszen az egyéni és családi sorsokat nagymértékben meghatározza a „hely szelleme”.Tovább »

Valósággyűlölő eszmék fogságában

WILHELM Józef

A történelem attól válik érthetővé és érdekessé, ha bemutatják az ok-okozati összefüggéseket, ha egy adott múltbéli jelenség kialakulásának gyökeréig hatolnak vissza, ha feltárják egy folyamat fejlődési hátterét és működési mechanizmusait.Tovább »

Merre tartanak a mai fiatalok?

Ismeretterjesztő előadássorozatTovább »

Holisztikus táplálkozástudomány

Ismeretterjesztő előadássorozatTovább »

Az elekromágneses sugárzás veszélyei

Ismeretterjesztő előadássorozatTovább »

A Százak Tanácsa - Európa védelméről

dr. Szijártó István tanár, irodalomtörténész, a Százak Tanácsa üv. elnöke

„Nehéz helyzetben az ország, követelő szükség a java erők összefogása...” írta 1996-ban Fekete Gyula író, létrehozva a Százak Tanácsát, - látva az országot válságba taszító értékrend zavart - s évtizede utolsó munkájában az „SOS Európa” címűben Európa romlásának tényeire figyelmeztetett, a romlásra, amelynek immár a közepén vagyunk…Tovább »

Fókuszban a nyelv

Könyvbemutató és ismeretterjesztő előadásTovább »

Végül mindannyian a szeretet jegyében ítéltetünk meg!

PaedDr. EGRESITS Ferenc székesegyházi fő esperes, a győri Hittudományi Főiskola volt rektora, bácsai plébános

Anyák napján merjük megfogalmazni, kimondani érzéseinket, szeretetünket, bátran tegyünk tanúságot róla, és viseljünk gondot azokra, akiket Isten jóságában nekünk adott, ránk bízott. Vonatkozzon ez nemcsak földi jó édesanyáinkra, nagy- és dédmamáinkra, hanem égi édesanyánkra a Boldogságos Szűz Máriára!Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2019 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor