Tudta-e?
Ha valaki lassú, könnyen mondják rá: lusta mint a lajhár. Német tudósok kiderítették, a lajhár kevésbé lusta mint gondoljuk. Naponta átlagosan 9,6 órát alszik, ami nem számít soknak az állatvilágban, például a piton 18 órát pihen. A lajhár azért lassú, mert nagyon energia szegény a tápláléka, leginkább fakérget és leveleket eszik.

Közélet

Gazdaság és demográfia

TÓTH Péter

Az aktuális történések tükrében most éppen kevesebb figyelmet kap, noha mindinkább kikerülhetetlennek bizonyul a demográfiai folyamatok következményeinek az eddiginél hatékonyabb kezelése. A gazdaságra ugyanis meghatározó tényezőként hat a lakosság számbeli növekedése, vagy csökkenése, illetve a társadalmak elöregedése is.Tovább »

Magyarok és európaiak

Dr. habil KOVÁTS-NÉMETH Mária

Kornis Gyula – Mészáros István – Százak Tanácsa a kultúraközvetítés példaképei/követeiTovább »

Szabadságjogokról krízishelyzetben

TÓTH Péter

Turbulens időket élünk és ez egyben azt is jelenti, hogy a meglepetések is halmozódnak. Árak és árfolyamok hirtelen zuhanása és emelkedés mindennapos, a média tele van álhírekkel és téves, félreérthető, vagy félremagyarázott információkkal.Tovább »

Jó üzlet a fegyvergyártás és a fegyverkereskedelem

TÓTH Péter

Nem igazán hangzik jól, de sajnos igaz a megállapítás, hogy ismét fegyverkezni kezdett a világ.Tovább »

A tantermen kívüli oktatás lehetőségei

dr MUHI B. Béla

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, a GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalommal és a Pro Scientia Naturae Alapítvánnyal együttműködve, hetedik alkalommal szervezi meg a Pedagógiai kihívások a XXI. században című akkreditált szakmai konferenciát, amelynek fő témája ezúttal a tantermen kívüli oktatás lehetőségei.Tovább »

a „Kisebbségvédelem Európában” online nyári egyetemen való részvételre

A Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) 2022-ben is megrendezi a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetemet, a tavalyi és tavalyelőtti évhez hasonlóan online formában.Tovább »

Elindult a Dialogue for Regional Security & Science hálózatépítési platform

A magyarországi székhelyű Külügyi Műhely Alapítvány 2022 májusában útjára indította új angol nyelvű, nemzetközi hálózatépítési platformját, amely a Dialogue for Regional Security & Science név alatt fut.Tovább »

A Z és az Alfa generáció pedagógus szemszögből

Hatodik alkalommal lett megszervezve a Pedagógiai kihívások a XXI. században szakmai konferencia.Tovább »

Tanulmányi pályázati felhívás

A Kisebbségi Jogvédő Intézet tanulmány-pályázatot hirdet külhoni és magyarországi egyetemi hallgatóknak (jogász, politológus, más társadalomtudományi szak), fiatal kutatóknak és kisebbségvédelemmel foglalkozó pályakezdő fiataloknak az alábbiak szerint.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor