Tudta-e?
...hogy az emberi test megközelítőleg 60 milliárd sejtet tartalmaz, amelynek mindegyike tízezerszer annyi molekulát tartalmaz, mint a Tejút összes csillaga?

Közélet

Erőműveket építenének az űrben

TÓTH Péter

Szakmai körökben kisebb bombaként robbant a hír, mi szerint Kína 2050-ig egy hatalmas napelemes erőmű kiépítését tervezi a világűrben.Tovább »

Több ezer metró szerelvény végállomása lesz az Atlanti-óceán

A híres New York-i metró szerelvények küldetése nem fejeződik be, miután kivonják őket a forgalomból. Nyugdíjazásuk után mesterséges korallzátonyként funkcionálnak az Atlanti-óceán mélyén.Tovább »

Nyolcvanmilliárd pár evőpálcika fogy évente Kínában

Ekkora mennyiségű - 20 centiméter hosszú, 1 cm magas és 0,5 cm széles - pálcikával 360-szor lehetne befedni a világ legnagyobb közterét, a pekingi Tienanmen teretTovább »

Evolúció vagy teremtés

MUHI Béla

Új programsorozat indul Újvidéken a Forum kiadóházban: Szeminárium az élet és a hit kérdéseiről. Az első rész 2015. március 9-én 19.30 órakor kezdődődik, az est témája az élet kialakulásának körülményeit boncolgatja...Tovább »

Záróvizsgáztak a Budapesti Corvinus Egyetem Zentai Konzultációs Központjának hallgatói

Madarász Kulcsár Sarolta

A Budapesti Corvinus Egyetem Zentai Konzultációs Központjának végzős hallgatói 2015. január 23-án és 24-én záróvizsgáztak, így a Tagozat végzett hallgatóinak száma immár megközelíti a 400 főt. Jelen alkalommal 20 hallgató záróvizsgázott, akik közül 14-en a kertészmérnök szakon, míg 6-an a környezetgazdálkodói agrármérnök szakon végezték el tanulmányaikat.Tovább »

Az olajkor alkonya

TÓTH Péter

Gyakran rá kell döbbennünk, hogy a tudomány jelenlegi fejlettségi fokán, az információs társadalom hajnalán még mindig milyen keveset tudunk és alig valamit értünk meg az éppen zajló folyamatokból.Tovább »

A Coca-Cola titkos receptje

A legendásan őrzött szakmai titkot, a Coca-Cola híres receptjének másolatát az Atlanta Journal and Constitution újság 1979, február 19-i számában találták meg nemrég.Tovább »

Az Újszövetség hajnalán

MUZSLAI Izabella

Sorozatunk Karácsony havában megjelenő, záró részében Krisztus Urunk fogantatásának városát mutatjuk be bibliai alapokra helyezve.Tovább »

Ember alkotta szerkezet egy üstökös felszínén

TÓTH Péter

Az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondájának leszállóegysége - a Philae, amelynek fedélzeti vezérlő és adatgyűjtő számítógépének szoftverét magyar fejlesztők készítették - 2014. november 12-én megérkezett a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökösre. Ezzel az első ember által alkotott eszköz leszállt egy üstökösön. A mosógép nagyságú űreszköz fényképeket küldött az üstökös felszínéről.Tovább »

Az emlékezés napjai

SÁFRÁNY Attila

Mindenszentek ünnepét november 1-jén ünnepli a katolikus egyház.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2015 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor